Застрахователи плащали 3 млн. лева на ден обезщетения

3,1 млн. лева на ден са плащали застрахователите у нас през 2018 г. за обезщетения. Това съобщиха от браншовата асоциация. С резервите, които браншът е заделил, а те наброяват 360 млн. лв. само за събития по „Гражданска отговорност“, сумата ще нарастне до 6 млн. лв.

Застрахователите алармираха, че са на загуба от задължителната застраховка "Гражданска отговорност" с 212 млн. лв. Освен промяната в резервите на застрахователите, е повлиял и ръстът на сумата за платени обезщетения с цели 25% до 514 млн. лв. през изминалата година.

От Асоциацията съобщиха и, че през 2018 г. са се увеличили приходите от премии по полици с 42% до 936 млн. лв. Една от причините е, че клиентите на фалиралия кипърски застраховател "Олимпик" са се преместили към местните дружества.

За дългоочакваната система „бонус-малус“ стана ясно, че Комисията за финансов надзор (КФН) продължава работата си в рамките на работна група с експерти от министерства, които ще представят готови варианти през септември. „Кoмисията работи по нов вариант на системата, но ние все още не сме го виждали“, коментира Светла Несторова, председател на Асоциацията на застрахователите.

Застрахователите се оплакаха, че хаосът с изплащането на неимуществени обезщетения при смърт на близък на пътя по застраховка "Гражданска отговорност" продължава въпреки промените в закона преди половин година. Съдебни решения постановяват застрахователи да плащат над сумата 5 хил. лв., записано в Кодекса за застраховането. Има случаи, в които роднини извън най-близкия кръг са осъдили застрахователни компании за суми от 20 хил., 50 хил. и дори 100 хил. лв.

 

Коментари

Задължително поле