Засякоха български щам на COVID-19 (обзор)

Проф. Кантарджиев обясни, че мутацията, засечена у нас, в момента се наблюдава, но не се очаква да се превърне в опасен вариант като британския, нигерийския, южноафриканския и бразилския.

Мутация в Северна България

Пациентите са две жени, които са се лекували вкъщи и вече са добре

Ваксините му действат, наблюдават го

Български щам на коронавируса е засечен в Северна България. Това обяви проф. Тодор Кантарджиев по време на седмичния брифинг на здравните власти.

“У нас има данни за две жени в Северна България, които са на 60 и 65 години и са били с британския вариант. Наблюдавахме при тях мутация, която е в началото на спайк протеина - говорим за български щам. Това е протеинът на шипчето. В началото в българския щам на 25-о място са заменени аминокиселини. Протеинът обаче не се е променил, така че ваксините да не му действат и затова този щам е под наблюдение”, обясни проф. Кантарджиев.

По думите му здравните власти следят всички случаи в областта - когато се получи британски вариант или друг вариант, ги секвенират. “Българският щам е под внимание, но не очакваме той да доведе до това, което плаши световната общественост - да се търси нова ваксина и да се търси нов генетичен метод”, успокои професорът.

Той изреди вариантите, които притесняват здравните власти в света - бразилският, британският, нигерийският и южноафриканският.

Здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов допълни, че се вижда края на третата вълна и че на 26 април ще има заседание на МС, на което ще се реши дали да бъде удължена извънредната епидемична обстановка.

На основата на наночастици

Предклинично тестват нашата ваксина

Българската ваксина е на етап предклинични изследвания, съобщи пред „Труд” проф. Андрей Чорбанов, чийто екип работи по препарата. Той поясни, че в открития дарителски фонд постъпват средства за предстоящите клинични изпитвания. Чорбанов каза още, че работят по два прототипа на ваксината.

„Нашата ваксина се разработва върху липидни наночастици, върху които са поставени епитопи от структурните вирусни протеини. Става въпрос за такива епитопи, които не се променят във времето”, поясни професорът. И добави: „Ние претендираме, че нашата ваксина е абсолютно оригинална и иновативна, и тя няма за момента аналог”.

Според директора на компанията

Трета доза от Pfizer ще бъде необходима

И по една всяка година след това

 

Бъдещите нови щамове ще играят ключова роля, каза Албърт Бурла.

Хората, които са получили ваксината на Pfizer ,“най-вероятно” ще имат нужда да получат и трета доза от нея в рамките на следващите шест месеца до една година, като след това ще трябва да получават само по една годишно. Това заяви в изявление пред телевизия Ен Би Си изпълнителният директор на американската компания Албърт Бурла.

“Съществува налична хипотеза, че трета ваксинация може да се наложи в рамките на следващите шест месеца до една година, след което ще има по една ваксинация всяка следваща година”, казва Бурла, като подчертава, че “бъдещите нови щамове ще играят ключова роля” в стратегиите за ваксинация на държавите.
Представител на Белия дом заяви в четвъртък, че САЩ се подготвят за възможността да бъде необходима допълнителна доза между 9 и 12 месеца, след като хората първоначално са били ваксинирани срещу COVID-19, предаде Ройтерс.

Според Ройтерс първоначалните данни показват, че ваксините на Moderna и на Pfizer/BioNTech запазват по-голямата част от ефективността си най-малко шест месеца.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве