Затягат контрола върху горивата

Емил Димитров

От пазара ще отпадат 1/3 от търговците

Контролът върху горивата ще бъде затегнат с изцяло нов закон за регулиране на икономическите дейности, свързани с нефта и продуктите от нефт, който е внесен в парламента от депутати от всички политически партии. Близо 1/3 от търговците на горива ще отпаднат от пазара след приемане на закона, стана ясно вчера по време на заседание на Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата.

“381 търговци на едро са вписани в публичния регистър”, обясни председателят на комисията Емил Димитров. “1/3 от тях нямат финансови средства зад гърба си, и ако искаме от тях да декларират средства, то тези прекупвачи, ще отпаднат от пазара с въвеждането на закона”, уточни той. За да търгуват с горива на едро фирмите ще трябва да имат капитал от поне 3 млн. лв., предвижда законопроектът.

Ще бъде направен регистър на всички търговци на горива. Като звено към министерството на икономиката ще следи кои цистерни отговарят на изискванията за превоз на горива и ще ги записва в регистъра. “През 2004 г. цистерните у нас са били 3145, като до 2018 г. сме издали регистрации на 1621 камиона”, коментира зам.-министърът на транспорта Ангел Попов.

Законопроектът предвижда и всяко едно предприятия за транспорт на горива да има консултант (търговско лице). Попов отчете и напредък при въвеждането на принципа застрахователните компании за превоз на опасни товари да покриват щетите от разлив на опасни товари при инциденти и допълни, че чрез този закон, това ще бъде въведено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика