Защо българското кисело мляко е специално

Твърди се, че нашата бактерия удължава живота

Стамен Григоров разгадава тайната

Пътят към северозападна България не е подходящ за хора с... чувствителен стомах. За да се стигне дотам, трябва да се премине по криволичещи тесни шосета, около които се вият гъсти гори. Този регион е един от най-бедните в Европейския съюз. Но пък той е богат на истории - като тази на фермера Димитър Витанов от село Бързия.

"Аз съм счетоводител по професия, но реших да помогна на баща ми в нашата малка селска козеферма. В провинцията няма стрес и напрежение", казва Димитър. Той и баща му се грижат за 130 кози.

Фермерът участва и в производството на сирене и кашкавал. "Вече едва смогваме с продукцията - търсенето е толкова голямо”. Козето кисело мляко е особено популярно, а причината е проста. “То удължава живота и лекува болести", убеден е Димитър. Вярно ли е това?

През 1905 г. българският учен Стамен Григоров разгадава тайната на киселото мляко. Купува си кисело мляко от селото си и я носи в университетската си лаборатория в Женева, за да го изследва. Малко след това той успява да идентифицира ключовия фактор - изолира бактерията, благодарение на която млякото ферментира и става кисело.

По-късно биологът и носител на Нобелова награда Иля Мечников използва откритието на Стамен Григоров за своята научна дейност. Мечников установява връзка между консумация на кисело мляко от българските земеделци и дълголетието.

Това е и началото на триумфалния успех на българското кисело мляко, което и до днес се радва на голяма популярност и се конкурира с други кисели млека - например с гръцкото. Двете обаче се различават съществено: българското кисело мляко не се прецежда и така се запазва суроватката, която съдържа висококачествени протеини и минерали. Гръцкото кисело мляко трябва да се прецеди - оттам идва и кремообразната му консистенция.

Много българи са категорични, че киселото мляко е българско изобретение. Няма обаче пълна яснота дали то е тръгнало първо от траките на Балканите или от тюркските номади в Централна Азия, а може би от Персия. Но хората в България поне могат да са щастливи, че микроорганизмите в киселото мляко, за които се твърди, че подобряват храносмилането и укрепват имунната система, носят името на страната - лактобацилус булгарикус.

(Със съкращения)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука