Защо КАТ наказва автомобили, а не хора Отнемат на регистрацията на коли и при изтекла, изгубена или открадната книжка на водача

Катаджия прилага на дело принудителната административна мярка по чл.171, ал. 2а от ЗДвП, приета от 2 парламента. Снимка БИ ТИ ВИ

Една от недомислените поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) вече започна дава комични резултати. КАТ започна да отнема регистрацията за срок от 6 до 12 месеца и автомобили на водачи, чиито книжки са с изтекъл срок, изгубени или откраднати. Най-много след месец те си вадят документа, но наказанието за колите им остава. Това обявиха в бюлетина си Асоциация „Активни потребители”.

„Труд” многократно предупреждава от октомври 2015 г. насам, още докато принудителната административна мярка (ПАМ) по чл. 171, ал.2а от ЗДвП беше само проект. Напук на здравия разум транспортната комисия в 43-то НС, ръководена тогава от някой си Настимир Ананиев, прие поправката и тя влезе в сила от 21 януари т.г. Нещо повече – 44-то НС вместо да я отмени, прие тя да важи не само ако е хванат от КАТ самият собственик на автомобила, а и за онзи, който е предоставил колата си на неправоспособен. Същата ПАМ за срок до 1 г. се налага и на юридически лица, включително и лизингови компании. Ако пътните полицаи прилагат стриктно закона, те могат да спрат от движение и автобус на градския транспорт, ако шофьорът му кара с изтекла от два дни книжка. С други думи – вече два парламента се упражняват на гърба на българския водач.

Така написан, законът позволява смесване да две хипотези. Първата е за невалиден документ поради изтичане, загубване или открадване. И втората – за липса на книжка, отнета със забрана, или защото никога не е била издавана. Не може да се налага една и съща санкция при два случая с различна обществена значимост, подчертават от „Активни потребители”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. „Отнемат на регистрацията на коли…“ Алооу,драскачите „ТРУД“-ски!

  2. Явно досегашните процедури не вършат работа у нас,поради което се е приело това,което се очаква да свърши работа,па ако и то не действа изход няма – принудителният труд бе премахнат по искане на Европата.

  3. Такива наказания се прилагаха през периода 1985г. до 1989г.ноември.
    Нищо ново не са въвели в законодателството членовете на транспортната комисия която предложи тази промяна с председател Нестимир Ананиев.
    Жалко че беше избран от квотата на Реформаторски блок.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.