В гетото в кв. „Захарна фабрика“ няма опасно събиране на много хора (СНИМКИ)

1,5 милиарда лева за мярката 60:40. Ето кои сектори обхваща Кандидатстването започва от утре в Агенцията по заетостта

Разследват лидера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов за всяване на смут и безпокойство в условията на извънредното положение

Нови 4 случая на нарушаване на карантината във Видинско

COVID-19 зове назад към стадото. Маската срещу индивидуалността

Италианският премиер: Щеше да е грешка да въведем незабавно тоталното блокиране на страната

Църковните служители ще използват маски, ръкавици и дезинфектанти

Технологични фирми даряват 15 000 хиляди работни часа на държавата (ВИДЕО) За няколко месеца ще изградим електронната здравна система, каза вицепремиерът Дончев

По улиците на квартал „Люлин“ е пълно с пешеходци (СНИМКИ)

Погребват жертвите на коронавируса, майка и дъщеря, без близки, само със свещеник

Премиерът Борисов: От 19 ч. утре пада карантината в Банско (ВИДЕО)

Над 8000 пенсионери получиха безплатни маски във Варна

Първият оздравял от COVID 19 е лекар, изписаха го

Туроператорите във Великобритания: Парите за провалените пътувания да се връщат след 4 месеца

Министър Димитров: Боклук от София пътува за Враца, Сливен и Бобов дол

Защо КАТ наказва автомобили, а не хора Отнемат на регистрацията на коли и при изтекла, изгубена или открадната книжка на водача

Една от недомислените поправки в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) вече започна дава комични резултати. КАТ започна да отнема регистрацията за срок от 6 до 12 месеца и автомобили на водачи, чиито книжки са с изтекъл срок, изгубени или откраднати. Най-много след месец те си вадят документа, но наказанието за колите им остава. Това обявиха в бюлетина си Асоциация „Активни потребители”.

„Труд” многократно предупреждава от октомври 2015 г. насам, още докато принудителната административна мярка (ПАМ) по чл. 171, ал.2а от ЗДвП беше само проект. Напук на здравия разум транспортната комисия в 43-то НС, ръководена тогава от някой си Настимир Ананиев, прие поправката и тя влезе в сила от 21 януари т.г. Нещо повече – 44-то НС вместо да я отмени, прие тя да важи не само ако е хванат от КАТ самият собственик на автомобила, а и за онзи, който е предоставил колата си на неправоспособен. Същата ПАМ за срок до 1 г. се налага и на юридически лица, включително и лизингови компании. Ако пътните полицаи прилагат стриктно закона, те могат да спрат от движение и автобус на градския транспорт, ако шофьорът му кара с изтекла от два дни книжка. С други думи – вече два парламента се упражняват на гърба на българския водач.

Така написан, законът позволява смесване да две хипотези. Първата е за невалиден документ поради изтичане, загубване или открадване. И втората – за липса на книжка, отнета със забрана, или защото никога не е била издавана. Не може да се налага една и съща санкция при два случая с различна обществена значимост, подчертават от „Активни потребители”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. Много разбирачи се навъдиха -изпълняваш и не мъркаш !

  2. „Отнемат на регистрацията на коли…“ Алооу,драскачите „ТРУД“-ски!

  3. Явно досегашните процедури не вършат работа у нас,поради което се е приело това,което се очаква да свърши работа,па ако и то не действа изход няма – принудителният труд бе премахнат по искане на Европата.

  4. Такива наказания се прилагаха през периода 1985г. до 1989г.ноември.
    Нищо ново не са въвели в законодателството членовете на транспортната комисия която предложи тази промяна с председател Нестимир Ананиев.
    Жалко че беше избран от квотата на Реформаторски блок.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.