Защо ковчегът е най-желания подарък в Китай

Страна, в която живеят повече от 1,5 милиарда души, рано или късно се сблъска с проблема с погребенията, защото местата в гробищата свършват, а хората продължават да умират. Китайците обаче имат разрешение на този проблем. Ще ви разкажем за 6 тъжни, но истински факта за местните погребения, които определено не сте очаквали да чуете.

Скъпо удоволствие

Местните гробища са толкова изпълнени с гробове, че собствениците на погребални къщи умело използват това, продавайки места за страхотни суми. Например едно обикновено погребение тук може да струва около 10 000 долара. Освен това средната заплата в страната е само 500 долара.

Наем

Изненадите не свършват дотук. Плащайки 10 000, вие получавате гроб не завинаги, а само за 20 години. Ако пазачите на гробищата видят, че никой отдавна не се грижи за обекта, те го прехвърлят на други хора.

И тъй като в Китай дълго време важи ограничението за броя на децата в едно семейство („едно семейство - едно дете“), просто няма кой да наглежда гробовете. Следователно те преминават към следващите собственици. Малко е тъжно, но няма друг изход, казва местната власт.

Кремацията

Ако смятате, че мястото за урна тук е много по-евтино от обикновено, грешите. От 1994 г. обаче властите на страната насърчават този конкретен метод за погребение. Освен това фокусът е върху кремацията с по-нататъшно разпръскване на пепелта. Разбира се, за да се спести място на гробището.

Самоубийство

Преди време в една от китайските провинции ситуацията с недостиг на места за гробове става толкова напрегната, че нейните власти просто забраняват на местните жители да погребват своите починали роднини: „Само кремация!“ Тогава няколко възрастни хора, преди влизането в сила на тази забрана, се самоубиват, за да имат време да бъдат погребани по старата традиция.

Въпросът е, че според конфуцианството починалият трябва да има място за погребение, където могат да идват неговите роднини. Само там те могат да покажат уважение към своите предци.

В храстите

Поради всички горепосочени причини много китайци погребват близките си в храсти, полета или дерета покрай пътищата. Когато властите забележат такива гробове, те просто ги унищожават, изравнявайки ги със земята.

Ковчегът

И „за десерт“ един от най-странните факти за традициите в тази невероятна държава. В много провинции на Китай ... ковчегът се счита за най-добрият подарък за техните роднини и приятели. Освен това се подарява не само на възрастните, но дори и на младите.

Смята се, че ковчегът в дома носи успех и дълголетие. Освен това ковчезите тук са доста скъпи (започват от 500 долара), така че такъв подарък помага на получателя да спести прилична сума. В древен Китай ковчегът се е считал за най-добрия подарък за рожден ден на родителите. Да подариш добър ковчег на родител на рождения му ден (61-ви рожден ден) се счита за проява на дълбоко синовна почит.

Голям скандал обаче избухва в провинция Дзянси миналата година. Местните власти с цел запазване на земните ресурси забраняват на жителите да погребват роднините си в земята. И на всички, които вече са успели да закупят или получат ковчези като подарък, са предложени да ги предадат за унищожаване срещу обезщетение в размер на 300 долара. Онези, които отказват да предадат ковчезите, са им отнети насила. Много възрастни хора в знак на протест лягат в ковчези и плачат, отказвайки да ги предадат на местната власт.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл