Защо няма хора с черни очи

Цветът на очите всъщност не спира да се развива и променя до около 3-годишна възраст. Едно е сигурно обаче – невъзможно е човешките очи да имат наистина черен цвят. Допустимо е да изглеждат черни заради осветлението, заради отражението на дрехите, които носим, или заради  използването на цветни контактни лещи. 

Вижте защо е изключено хората да имат черни очи!

 

1. Нашите гени не го позволяват

Съществуват около 16 различни гена, които отговарят за цвета на очите ни. Два от тях са основни фактора - HERC2 и OCA2. Тези гени прецизират цвета на очите ни чрез количеството меланин, присъстващо в ирисите. Получените цветове на меланина в очите могат да варират между голямо разнообразие от нюанси, като синьо и сиво. Но възможно най-тъмният цвят е много тъмнокафяв, а не черен.

 

2. Вероятно ще плачем през цялото време

Обектите, които са черни, поглъщат повече светлина, за да изглеждат наистина черни. Излишната светлина и енергия, които те поглъщат, се преобразуват в топлинна енергия. Това може да означава, че ако имаме наистина черни очи, те ще се нуждаят от постоянна хидратация под формата на сълзи, за да не прегреят и изсъхнат.

 

3. Очите няма да могат да се предпазят от вредната светлина

Слънчевите лъчи съдържат ултравиолетова или UV светлина, а черните предмети са склонни да я абсорбират повече от другите цветове. Продължителното излагане на UV светлина може да влоши здравето на очите и да доведе до проблеми като катаракта или рак на кожата. Благодарение на генетичния ни състав, меланинът, който осигурява цвят в ирисите, ни предпазва от ултравиолетовата светлина. Проучванията показват, че меланинът може да унищожи над 99,9% от ултравиолетовата радиация, която поглъща, предпазвайки очите ни от увреждане.

 

4. Най-редкият естествен цвят на очите

Най-редкият естествен цвят на очите всъщност е зелен. Има само около 2% от цялото население в света, които имат зелени очи. Има и някои редки състояния, при които хората имат червени или виолетови очи поради очен албинизъм. Други имат различен цвят ириси за всяко око поради хетерохромия.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл