Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Държавата готви нови мерки за безопасност на асансьорите

Защо опитът на Държавата да придобие „Дунарит“ изплаши до смърт Василев и обкръжението му

Отговорът е прост – защото с отстраняването на банкера фараон от контрола върху оръжейния завод, спира и кранчето на парите за Василев и приближената му кохорта от журналисти, медии, адвокати и лобисти. Пресъхва и пороя от манипулации, лъжи, внушения и фалшиви новини, с които страниците или ефира на финансираните от Василев медии заливат ежедневно обществото.

Водевилът „Дунарит“

Години наред военният завод „Дунарит“ работи без ясен краен собственик, въпреки публичната тайна, че заводът, закупен и финансиран години наред с пари на КТБ, принадлежи на Василев. Той е от онези „активи“, за които в първите месеци след фалита на банката Василев твърдеше, че бил на КТБ, но не съвсем. После твърдеше, че бил негов, но не точно, а на специално създадено дружество от рода на тези на неговите секретарки и шофьори, без дейност, но пък щедро финансирано от КТБ с десетки милиони. После Василев смени курса като заяви, че продава „Дунарит“ и още куп „свои“ (но купени с пари на измамените вложители в КТБ) предприятия на белгиеца Пиер Луврие за 1 евро, после, след обществения натиск върху мнимия чуждестранен инвеститор, Василев се отказа от сделката. Последва подобна сделка и с руснака Дмитрий Косарев срещу ангажимент на новия герой да защитава Василев и семейството му. После и тази версия отпадна. Появиха се следващите герои в сценария на Василев – никому неизвестните Асен Бабански и Иван Езерски, като последният дори придоби срещу 50 хил. лева собствеността върху дружеството „Кемира“, което от своя страна притежава 99,5% от акциите в капитала на „Дунарит“. После дойде ред и на скандалния оръжеен търговец Емилиян Гебрев (собственик на „ЕМКО“), който пък след няколко неуспешни опита да увеличи капитала на „Дунарит“ и така да придобие контрола върху завода реши, че може директно да придобие акциите на „Дунарит“ въпреки наложените запори на НАП и на Комисията за отнемане на незаконно имущество. Не само реши, но и се опита да го направи заедно с верните на Василев директори на „Дунарит“ – Кръстьо Кръстев, Никола Киров и Тодор Трифонов, и разбира се с участието на управителя на продавача „Кемира“ – Асен Бабански. Вероятно заради опита да откраднат „Дунарит“ под носа на държавата, групата се сдоби с наказателни обвинения.

И целия този водевил се случва с предприятие от военно–промишления комплекс, важно за националната сигурност на страната, а не с някоя квартална бакалия. Типичен водевил по български. Защото няма как в която и да е нормална държава предприятие от значение за националната сигурност да бъде собственост на обвиняем за тежка финансова измама, ощетила държавата с милиарди. И този обвиняем да „продава“ предприятието на това или онова подставено лице с цел да продължи да упражнява контрол. Но в недотам нормалната държава, наречена България, военният завод „Дунарит“ години наред продължава да е собственост на обвиняемия за източването на КТБ Цветан Василев. И когато Държавата най- накрая се опита да спре разигравания пред очите на всички водевил, платените клакьори на Василев ревнаха с пълно гърло – „рейдърство“, „частната собственост била неприкосновена“. Коя бе момчета, на обвиняемият Василев ли, същата тази собственост, която е придобита с парите на вложителите във фалиралата КТБ и която трябваше отдавна да е в масата на несъстоятелността, а не да се контролира от основния обвиняем за източването на банката.

Как все пак изглежда собствеността на „Дунарит“.

Заводът е собственост на дружеството „Кемира“, което от своя страна бе еднолична собственост на „Хедж Инвестмънт България“ (сега „Хедж Инвестмънт България“ притежава само 10% от „Кемира“, като останалите 90% се държат от Иван Езерски, чрез едноличното му дружество „ТМН“ ЕООД, придобити срещу скромните 50 хил. лева). „Хедж Инвестмънт България“ от своя страна е собственост на чуждестранната офшорка „EFV International Ventures“. Офшорката е основното чуждестранно дружество на Цветан Василев, чрез което екс-банкерът участва в собствеността на редица български фирми, всички щедро кредитирани от банката. Пример за такава българска фирма е „Технологичен Център – Институт за микроелектроника (ТЦ-ИМЕ)“, която участваше във веригата на собствеността на БТК и има да връща над 100 млн. лева на КТБ.

Фалитът на КТБ заварва военният завод с около 95 млн. лева преки кредити към банката, които впоследствие са изцяло погасени, но не чрез реално плащане, а чрез цесии и прихващания, които сега синдиците на банката оспорват пред съда. Естествено, че нито акциите, нито активите на „Дунарит“ са заложени в полза на банката (позната схема – многомилионни кредити без обезпечение). „Хед Инвестмънт България“ от своя страна също е щедро финансиран от КТБ, като е получил повече от 50 млн. евро кредити, дължими и към момента. Или цялата невърната кредитна експозиция на дружествата по веригата на собствеността на „Дунарит“ доближават 200 млн. лева. Ако прибавим и кредитите на другия военен завод, доскоро собственост на „Хедж Инвестмънт България“ – „Авионамс“, то сумата ще нарасне още. Държавата обаче стъпи здраво срещу „Авионамс“ и чрез участие в публичното изпълнение върху акциите на авиоремонтния завод, го закупи за 28 млн. лева. Сега „Авионамс“ е държавна собственост и работи спокойно, като процедурата по придобиването му от Държавата бе оспорвана цели две години от страна на фирмите на Василев – „Хедж Инвестмънт България“ и “EFV International Ventures”, като последната дори участва в публичния търг без да плати депозита за участие.

Дунарит“ захранва с пари Василев

Придобиването на „Дунарит“ от страна на Държавата ще бъде още по- трудно, защото именно военният завод захранва с пари вече повече от три години Василев и приближените му. Чрез открити сметки на „Дунарит“ в Румъния, от които подставени лица теглят суми в брой и ги превозват до Белград и чрез преводи към фиктивни контрагенти на завода, от които парите се превеждат към свързани с Василев фирми. Така банкерът беглец получава необходимите му средства за осигуряване на живота си в Белград и за финансиране на медийни кампании във вестници, сайтове и телевизии, плащане към журналисти, адвокати и скъпоплатени лобисти в страната и чужбина.

Изправени сега пред опасността да загубят „доходите“ си от военния завод Василев и компания ще се съпротивляват до край. Те знаят, че ако загубят „Дунарит“ публичната им смърт е само въпрос на дни, защото без пари подривната им дейност е обречена. Като включим към тази група и богатият оръжеен търговец Емилиян Гебрев, който вече монополизира голяма част от военната търговия, заставайки на входа и на изхода на държавните предприятия „Кинтекс“ и „ВМЗ“, то съпротивата се очертава да е крайно ожесточена. Независимо от това, решението Държавата да придобие „Дунарит“ е вярното и единствено решение на сложния казус със собствеността и управлението на военния завод.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Василев да не си мисли, че може да ни прави 100 години на луди и неговите далавери ще секнат в един момент напълно.

  2. Петьо – старши и младши, а вие кога ще върнете около 2 милиона лева, които получихте от парите на вложителите в КТБ? Защо толкова бързо продадохте на една видна инвеститорка – Велинова собствените си „Делта нюз“ ЕООД и „Таргет медия“ ЕООД, последното от които сега държи акциите в „АС медия“ АД, а първото скоропостижно ликвидирахте, без да удовлетворите същите тези вложители в КТБ? Защо „Таргет медия“ ЕООД дължи пари като директен кредитополучател на КТБ? КОЙ подписа договора за кредит? Толкова сте жалки …!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.