Защо почерпиха Навални с чай

Снимка: Архив
Кандидат депутатът Даниил Маркелов позира с Навални пред панелните гета на Носибирск. Малко по-късно съдът отстрани Маркелов от листите.

Екипът на опозиционера Алексей Навални разпространи първия филм от сибирската поредица с разследвания на политика. Не е нужно да се гледа два пъти, за да стане ясно какъв е залогът и кой има интерес Навални да замълчи завинаги. Освен всичко той послужи и за назидание на всички останали, дръзнали да търсят демокрация в чудовищно голямата Русия.

На 13 септември в Новосибирск ще се проведат смесени избори за законодателно събрание. Гласоподавателите трябва да пуснат бюлетини за 38 мажоритарно и 38 пропорционално избрани депутати. Битката е изключително важна за централната власт, защото Новосибирск е единственото място, където може да бъде пробита хегемонията на управляващата „Единна Русия“ на президента Путин.

В България Сибир е абстрактно понятие, от което ти иде да си облечеш шубата, което не е лишено от логика, когато говорим за минус 51 градуса.

Нососибриск е третият по-големина град в Руската федерация и е приеман като столицата на Сибир. Той може да бъде един от най-богатите и проспериращи градове в света, но не е. В огромната си част прилича на комунистическо гето. Продължават да се строят същите грозни панелни комплекси, но с упорита некадърност.

За да си представите мащабите и потенциала на Новосибирск е достатъчно да се отбележат няколко факта. Сибирският федерален окръг, на който градът е столица представлява 25 на сто от територията на Русия. Граничи с Монголия и Казахстан на юг и докъдето има земя и лед - на север. Територия е 45 пъти колкото България.

Във федералния окръг са съсредоточени 85% от руските резерви на олово и платина, 80% от въглища и молибден (основно приложение на молибдена е за легиране на стомани), 71% от никел, 69% от мед, 44% от сребро, 40% от злато, гори, сладка вода - само кажете елемент от Менделеев.

Важно уточнение е, че на 13-и изборите ще бъдат в различни области и градове и доста шарени като цел - за законодателно събрание, местна дума, губеранторски, кметски. Специално в Новосибирска област (която е част от огромния окръг) ще бъде за законодателното събрание.

На предишните избори опозицията сумарно взе повече гласове, отколкото „Единна Русия“, но загуби мажоритарните места. Кампанията на Навални беше си поставила няколко цели, като една от тях е наречена „Гласувай умно!“. Идеята е хората да гласуват за този кандидат в мажоритарните листи, който има реален шанс да победи кандидата на управляващата партия, като за да се обърне течението в политиката са нужни само около 220 хиляди гласа.

Втората цел на кампанията е да се осветлят схемите на олигархията. В първата част на разследването си, Навални разкрива как лидерите на „Единна Русия“ в областта контролират всичко - от строителството до малките магазинчета в подземията на метрото. Кадрите от новопостроените панелки, които са направени толкова некачествено, че през конструкцията става течение, няма асансьори, но се плаща поддръжката им на частната компания на политик от управляващата партия. Най-абсурдното в разследването е осветляването на схемата за монопол на погребалната служба. Набързо казано, политик регистрира фирма, която има същата абревиатура, както градската служба за погребения и така хората си мислят, че плащат на общината, но всъщност плащат на мафията. И това са само щрихи от абсурда, в който живеят руснаците в Сибир. Тези разследвания вече трябваше да са готови - от Томск до Омск, от Красноярск до Алтай.

Хората на „Единна Русия“ успяха чрез съда да отстранят голяма част от опасните опозиционери и те няма да могат да се явят на изборите. За Навални обаче трябваше нещо спешно и демонстративно. Целта оправдава чая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари