По-кратка пролетна ваканция за учениците, ще почиват от 17 до 20 април

Правосъдният министър Данаил Кирилов: 5 г. не проверяват системата за дела (обзор)

ЕК препоръчва несъществените пътувания до ЕС да останат ограничени до 15 май

300% ръст на онлайн покупки на фитнес уреди

Зайци с маски украсиха Смядово

Томислав Дончева: В момента се мисли за допълнителна подкрепа за малките предприятия

Стоян Мавродиев за поисканата му оставка: Премиерът е бил сериозно подведен от предоставените му анализи

Доклад прогнозира по 5 000 жертви на COVID-19 в 5 от най-засегнатите страни идната седмица

Мъж отвлече и преби бившата си в Русе, арестуваха го

Върнаха 46 шофьори от КПП-та в Шумен

Говорител на Борис Джонсън: Премиерът е „клинично стабилен“

Нови 12 случая на COVID-19 у нас, общият брой на заразените е 593

Дариха 8 автомобила за дезинфекция и доставка на храна на социално слаби в София (СНИМКИ)

Полицейски час от 17 до 5 часа в цяла Сърбия

Варненският свободен университет ще подпомогне с ресурси над 300 училища в България

Защо премиерът се разбърза за нов изтребител? Изнервя го разтакаването във времето или евентуалните политически изненади?

Радиомълчанието за избора на изтребител, доколкото го имаше, рязко бе прекратено. Политиците се разприказваха с уговорката, че не се месят на комисиите и експертите. Но пък нещата се поизясняват. Хоризонтът започна да са развиделява. От това приказване произтичат няколко размисли.

На първо място сделката става все по-близка. (Макар че има и друга хипотеза, но за нея по-късно.) Две от офертите са подобрени, както съобщават различни източници. За шведската има по-голяма конкретизация. Последното обещание е да получим за 1,8 млрд. лв. не осем, а десет изтребителя Gripen. Което си е добре. Промени има и в предложението на САЩ за F-16, но засега не се знаят подробности. Явно, конкуренцията си казва своето, от което само ще спечелим. Може пък законите на пазарната икономика да си кажат думата. Тук трябва да отдадем нужното и на политико-военната група, чиято задача бе да работи, именно, за подобряване на първоначалните оферти.

Има и друг, не по-слаб аргумент, за скорошно очакване на сделката. Дал съм много кратки срокове, казва премиерът Бойко Борисов, защото това протакане – година, две, три, почва да изнервя всички. Заделили сме, подчертава той, парите и искаме, колкото се може по-бързо, комисията да даде заключенията и да напазаруваме за нашата авиация, това, което е необходимо.

Остава да видим от къде ще пазаруваме. Някои коментатори съзряха в последните изявления на премиера предопределяне на избора. А и политическите совалки напоследък у нас и зад океана създават определени впечатления. Бойко Борисов беше захапан от медиите за думите си, че от разговори с пилоти е разбрал, че изтребителят F-16 Block 70 е значително по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. „От старите Eurofighter, от Gripen-ите или от другите самолети.“ Беше упрекнат, че е взел страна. Като че ли подобни коментари нямат значение, като имаме предвид, че в края на краищата премиерът ще прати договора за покупката за гласуване в парламента. По-скоро на други мисли навяват неговите думи. Той иска за авиацията ни най-добрия самолет, защото, както сам отбелязва, ситуацията в района се усложнява. „До вчера беше само да си охраняваме небето. Трябва ни боен самолет, който да влиза във военни действия и да надделява. Към този момент мисля, че и съседите са се съсредоточили и имат такива самолети.“ Едва ли обаче с осем самолета, ще влезем във военни действия. Очевидно е, че тези пилоти, за които говори премиерът, трябва да му направят един тактически разчет с колко машини авиацията ни може до влезе във военни действия и, разбира се, да побеждава. Тогава със сигурност ще трябва нов, много по-сериозен инвестиционен проект.

Дали по Коледа стават чудеса, тепърва ще разберем. Скептиците, обаче не са малко. Все още правителството не е достатъчно убедително. Версията за тупане на топката продължава да е актуална. И тя наистина изнервя, както е разбрал и премиерът. Очевидно, има политически момент. И той не е само външен. Роля има и нестабилността на управляващата коалиция. Ако резервният вариант за пълен мандат е управление заедно с ПП „Воля“, т.нар. пазаруване на самолетите, а и не само на тях, трябва да стартира, колкото се може по-скоро. Известна е позицията на хората на Марешки. Те не са против повече пари за армията, но след като се изчистят всички други проблеми у нас. Ако се стигне до подобна ситуация, това ще бъде четвъртият политически препъникамък за превъоръжаването на бойната ни авиация през последните 6-7 години. Първите два бяха предсрочно падане на правителствата, а третият – политическа ревизия на взето вече решение от кабинета. Има и друга логика на забавянето. Това е конкуренцията на лобитата. Все пак става дума както за много пари, така и за политическо влияние десетки години напред. Победителят в тази конкуренция си гарантира дългосрочна подкрепа. Но това са размислите на скептиците. Те ще спрат в момента, когато кацнат първите изтребители на българско летище. Независимо дали ще долетят от другата страна на океана или от Северна Европа. А защо не и от Южна. Италианците си мълчат, но офертата им за употребяван Eurofighter, известен като европейски проект, продължава да стои на масата. Има такава българска поговорка „Двама се карат, третият печели“.

Темата за сроковете също е обект на размисъл. Премиерът иска решаване на въпроса до края на годината. Дали влиза в противоречие с прогнозите на министъра, за когото подписването на договора е далеч или на началника на отбраната, който чака документа черно на бяло до средата на годината? Склонен съм да мисля, че противоречие няма. Желанието на Бойко Борисов е колкото се може по-скоро да му кажат избора на комисията за изтребителя. От там нататък, както е по процедура, той се включва в процеса и би могъл да ускори неговото завършване.

Има още един интересен въпрос. Защо подобно политическо приказване няма за другите два основни проекта за превъоръжаване на армията – бойните машини на пехотата и патрулните кораби на флота? Но това е обяснимо. Те не попадат в сферата на стратегическото партньорство. Или ако попадат, значимостта им не е толкова голяма, за да си заслужава полагането на толкова усилия.

 

Историята дава своя отговор

„Казвам ви го като историк – в историята на всяка една държава, винаги е било важно от къде ще купиш едно оръжие, дали ще купиш оръдия от Франция или Германия, от къде ще вземеш заема, срещу какви лихви и каква политическа ориентация ще имаш. И сега е така. Във взимането на решение за закупуване на оръжие, винаги е имало и политическа съобразност“, обяснява министър Каракачанов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (19)

 1. Защото бибитко бърза да се натегне на началниците от САЩ, за да си пази мястото топло. И защото от САЩ назначават управляващите. Бибитко спасява собствената си -т-р-ъ-т-к-а-, друго не го интересува.

 2. Да напазаруваме,от къде ще пазаруваме……. Това да не е да си купиш бучка сирене и пакет масло от съседния магазин? Ще пазаруваме. От пясъците на пустинята Невада!

 3. С оглед на това къде се намираме на картата, крайно наложително е по най-бързия начин да сдобием поне 12 бр. Ф-16,а защо не и 10-тина Ф-35 .Националната сигурност преди всичко останало!

  1. Защото нямаме кинти за ф35… а уродливия кобург и евроатлантика паси нарязаха ракетите…

 4. И къде видя нещо национално в нашата сигурност или политика? Като член на ЕС ще е национално да си напазаруваме европейска техника варианти много- Франция, Швеция, Италия, Германия и тн. Краварите, че управляват ЕС го управляват, но защо трябва и ние да им пълним гушите на тия поробители.

  1. Щот те назначават и6риците начело…

 5. Не ни трябват самолети, от кого ще се пазим? Турция купува 280, F35, а ние като купум 10 бръкми F16 ще станем за смях, само ще дадем близо два милиарда на чичо Сам, а народът ще плаща! Позор, родоотстъпници!

 6. A,NASHATA ISTORIJ,KONKRETNO POKAZA,4E NE TRJBVA DA KUPUVAME OT NIKOI ORAZIJ!A TEXNOLOGII I MATERIALI!I DA SI GI PROIZVEZDAME SAMI!GOVORJ ZA ,,NOVI,,!A,,STARITE,,MOZE I
  ZADALZITELNO TRJBVA-DA SE OTREMONIRAT,MODERNIZIRAT I PREVAORAZAT-DOGATO SI PROIZ
  VEDEM,,NOVITE,,!OT KADE,,KUPUVAXA,,KUBRAT,ASPARUX,KRUM,SIMEON ILIKALOJN?!

 7. Другари,
  Избори ли идат? Ако знаете нещо, моля ви кажете, че овреме да обърна пак задника.

 8. Какви самолети?Какви войни?
  Големите решават проблемите си с писалки.
  РБ отдавна е изостанала.
  Може би някой ден ще ги стигнем.

 9. Вярно е, че големите решават проблемите си с писалки, но само когато имат една мощна и до зъби въоръжена армия. Съвсем наскоро др. Ким седна с писалка и заедно с г-н Тръмп подписаха меморандум. За пример може да ни послужи малката Белгия, взела поука от последните две войни сега тя е въоръжена с най-модерно оръжие.

  1. Мдаааа… не забравяй, че белгия са три пъти по здраво засмукали американския, отколкото ние бяхме съветския… и че, както повечето нато страни имат американско ядрено оръжие на територията си, което белгийските самолети са длъжни да носят според натовската доктрина, че нато може първо да използва ядрено оръжие (варшавският договор нямаше такъв момент)… та ако искаш нато да е хоствано в белгия, ще трябва да купуваш самолени. От най скъпите, па дори и да не могат да летят.
   Факт.

 10. Zdravstvuite bratushki Amerikanski ! Razumeetsa, paniatna – F – 16 !

 11. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

 12. ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………––––––––––––––––––––––––

 13. Нека тъпанарите не се изказват за неща,които не са им ясни

 14. Нека тъпанарите не се изказват за неща,които не са им ясни!!!

 15. Как ще се строши хатъра на братята американци , та нали са ни и господари , със сто процента сигурност самолетите ще са ф 16 другото е прах в очите !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.