Росен Йорданов: Между любовта и ревността няма нищо общо

Двама шофьори на ден у нас минават на ток Над 68% ръст на регистрациите на електромобили само за година

Ограничено е движението по пътя Сопот-Карлово заради катастрофа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 21 януари 2019

СДВР издирва извършители на грабеж и побой

Акция „димяща кола“ в София КАТ глобява с 50 лева, ако автомобилът пуши над нормата

Тунел със система за вентилация и пречистване на въздуха откриха в Хонконг Той е на стойност 4,6 милиарда долара

Християнсоциалният съюз в Германия с нов лидер МВР шефът Хорст Зеехофер се оттегли след 10 г. на поста

Купуваме по-скъпо сирене, масло и мляко Ядем круши от Холандия и Южна Африка, джинджифил - от Перу

Министър Желязков: Поне милиард трябват през следващите години за модернизация на БДЖ

Хипнотизираща меланхолия с Баришников в България Четири биса за великия балетист

Скатов по заледения скат на живота Българинът е първият в света, покорил 8-хилядник като веган, без шерп и кислород

Ген. Константин Попов: Ще имаме нови самолети след 3-4 години

Оставиха в ареста петимата, обвинени за финансиране на тероризъм

Индийското правителство уволни двама директори на Пенджабската национална банка Причината е, че не успели да предотвратят измама за 2 милиарда долара

Защо Русия не е Европа

Гей парад в Стокхолм.

Където няма дискриминации за хомосексуалните, има дискриминация за сталинистите

В нашия народ съществуват две крайности по отношение на Европа. Либералите се давят от възторг, възхвалявайки европейската демокрация и свобода. Патриотите гневно клеймят Запада, хулейки същата тази свобода, която според тях важи единствено за сексуалните малцинства. А как стоят нещата в действителност? Наистина ли Западът е толкова хубав или толкова лош? И защо Русия не е?

В интервю за либералния телевизионен канал „Дождь” неотдавна известният кинорежисьор и сценарист Андрей Кончаловски изрече абсолютно несвойствена за него фраза. Заяви, че днес в Русия има потресаваща свобода. „Живеем в изключително свободна страна. Много по-свободна от Запада, ако трябва да сравняваме. Трудно е да се разбере. Даже е трудно да го чуете от мен, нали? Не си представям, че „Левиатан” би могъл да бъде заснет във Франция”, заяви Кончаловски. Ще си позволя да се съглася с Кончаловски. Във Франция никога не биха заснели филм като „Левиатан”. Западната свобода, за която толкова обичат да крещят руските либерали, става все по-условна.

Да, Европа също е многостранна и разнообразна. Има ги богатите Германия или Швеция, които спечелиха много от участието си в Европейския съюз, откривайки за себе си нови пазари, където да пласират стоките си. Има я обаче и обеднялата Унгария, където някога процъфтяваше най-голямата в Европа машиностроителна компания „Икарус”, основана още в края на ХІХ век. След влизането си в ЕС унгарските автобуси се оказаха ненужни за богатите европейски страни, поради което „Икарус” остана в историята. Спечели ли Унгария от членството си в европейското братство? Както се казва, това е сериозен въпрос. Има я и Латвия, чието население през 1989 г. беше 2 милиона и 665 хиляди души, а през 2011 г. вече е 2 милиона и 67 хиляди! Преминавайки от Съветския съюз в Европейския, латвийците започнаха масово да напускат страната в търсене на работа и по-добър живот. Подобна е картината в прибалтийските републики Литва и Естония.

Но всичко това е икономическата страна на въпроса. Да се върнем към свободата. Неотдавна бях в Стокхолм. Поразително красив град – уютен, комфортен. На една от централните улици виси плакат с изображенията на двама целуващи се мъже. „Едно от постиженията на шведската демокрация”, обяснява приятелят ми.

Независимо че в Швеция се е запазила монархията, монархът не притежава някаква съществена власт, по-скоро е част от традицията, към която самите шведи се отнасят като към архаизъм. Ние участвахме в антифашистка демонстрация, аналог на нашия Руски марш, която се провеждаше едновременно с друго шествие. „Не на нацистите по нашите улици! Напълнете ги с гейове и лесбийки!”, скандираха участниците в него, радостно размахвайки знамена с цветовете на дъгата.

Разбира се, лесбийките са къде-къде пo за предпочитане пред нацистите, но защо трябва да се пълнят улиците с тях? Полицията не разгони никого, не се размахваха палки наляво и надясно, както беше в Русия на площад „Болотная” през 2012 г.

Един мой шведски познат, докато седяхме в кръчма на по халба бира, ми разказа забавна история за журналистически експеримент, проведен в Швеция. Акулите на перото посетили десетима различни свещеници, за да се изповядат, че са гейове и това много ги измъчва. „Как да живея? Какво да правя? Не искам да съм гей, отче!”, жалвал се съответният журналист пред свещеника. И във всички случаи свещеникът обещавал да се помоли за него, да поиска от Бога мъжът да престане да бъде гей. В крайна сметка това било определено като хомофобия, а всички „нетолерантни” свещеници – изгонени от църквата. Защото трябвало не да се молят геят да стане хетеросексуален, а да обяснят на заблудените души, че да си гей не е лошо, а обратното – добро е; че това не е грях и че Господ обича всички.

Такава странна свобода… Свобода, която изразява само тази позиция, която обществото приветства. Над всичко останало е наложено табу. Приятелят ми е политически емигрант от Русия. Когато ме запознаваше със свои приятели в Стокхолм, не пропускаше да им разкаже, че съм един от инициаторите за откриването на Сталински център в руския град Пенза. Те не скриваха възмущението и почудата си: „Как така? Защо?”, питаха приятелите на моя приятел. Това е положението. Сталинизмът, както и хомофобията, са табу, забранени теми. В консервативна Швеция, където няма дискриминации за хомосексуалните, има дискриминация за сталинистите. И не само за тях. Пази боже изведнъж да признаете, че таите симпатии към Владимир Путин или Доналд Тръмп. Моментално ще ви обвинят, че сте руски агент, хомофоб или фашист. И не става въпрос само за лични разговори. Алтернативната гледна точка не бива да се показва и в шведските медии.

Швейцария се счита за една от най-комфортните страни за живеене, която обаче не влиза в Европейския съюз. Причините за комфорта са както в икономиката, така и в другите сфери на живот. Да, и швейцарската демокрация изглежда къде-къде по-привлекателна от шведската. В Швеция и Швейцария президентът и премиерът в обедните си почивки се движат без охрана. Не ги напъплят тълпи от зяпачи, желаещи да се снимат с тях или да получат автограф. Най-малкото пък съществува проблемът да не би някой да иска да застреля някого – въпреки че много граждани имат законно притежавано оръжие. Основното постижение на швейцарската демокрация обаче е, че не е позволено да надничаш как президентът ти пие кафе и хапва хамбургер. Това е недопустимо.

Но главното са референдумите по всякакви въпроси. Увеличаването на пенсията, влизането в НАТО, отварянето на обществена тоалетна на съседната улица – всичко това се обсъжда с народно гласуване. Съгласете се, това вече е някаква друга свобода. На никого дори не му хрумва да фалшифицира референдуми.

Със съкращения от сайта glasove.com. Превод от руски Елена Дюлгерова

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. Много изкривена статия. Първо гейовете и лезбийките са хора с различна сексуална ориенатация и не виждам какво трябва мен или някой друг да го бърка какво правят хората в леглата си. Второ Литва и останалите страни със намаляващо население намаляват заради застаряващото население и след това имиграцията(която е водеща свобода и мото на ЕС- свобода на хора, стоки и капитали), докато за всеки руснак за едно море в България ще му се наложи да изкарва виза, паспорт и тн.

 2. Тъпа статия. И Сталинистите както и Путинистите подобно на геьовете искат да ни занимават със себе си. Това е общото и поради това не ми харесват.

 3. И аз не харесвам комунистите, нацистите и гейовете, но ако трябва да избирам гейовете са най за предпочитане. Примерно ще предпочета Сергей Станишев. Виж много ще се затрудня да избирам между нацист и комунист. Това е все едно да избира човек да избира между Корнелия Нинова и Волен Сидеров.

 4. Мурзилки,взехте ли си рублите.Цитират „Гласове“!КАк за една година се увеличиха с 5000000 заразените с СПИН в русия???

 5. Поредната пропагандна помия… А „приятелят“ на братушката, който казал, че има уволнени попове е толкова истински, колкото Бъгс Бъни. Църквата е независима от държавата в нормалните страни. Братушките това няма как да го знаят и измислят ли, измислят… Па дано се харесат на дядя Путин. Само дето живеят затворени в тенджера за високо налягане, а котлонът вече е ярко червен. Много скоро ще се чуе тя!

  1. „А „приятелят“ на братушката, който казал, че има уволнени попове е толкова истински, колкото Бъгс Бъни. “ – що бе, дан’би онези евроатлантици дет разправяха колко добри са „борците за свобода и демокрация“ в сирия да не са истински?

 6. Поредната либерастка пропагандна помия с участието на емигранти, които като няма какво да правят, си разказват лакърдии из кръчмите.

 7. Добра статия – показва ЛИЦИМЕРИЕТО на евроатлантическите „демократични ценности“ . Няма свобода на словото – а си се изказал против тези ценности – веднага ставаш обект на нападки и дори и по-лошо . А Русия е съвременен символ на славянството , православието и НЕПОДЧИНЕНИЕТО на САЩ – това е , което дразни и плаши евроатлантическите апологети .

 8. РУСНАЦИТЕ СА ЦАРЕ на „ДВОЙНАТА ПЛОСКОСТ “ .ДАЙ ИМ ЕДНА ТЕМА И ТЕ НЕЗАБАВНО ЩЕ ТИ СЪТВОРЯТ „СИАмСКИ БЛИЗНАЦИ „ИЛИ ДАЖЕ ТРОЕН БЛИЗНАК .ТОЧНО ТАЗИ ДВО
  ЙСТВЕНОСТ ИМ ПРЕЧИ ДА ВИЖДАТ ЯСНО СВЕТА ОКОЛО САМИ ТЯХ.МОЖЕ БИ СИ МИСЛЯТ ЧЕ ТЕ СА СВЕТА .КОЙ ЗНАЕ …..

 9. „На никого дори не му хрумва да фалшифицира референдуми.“ – в някои държави да, но в развитите европейски демокрации кат франция и холандия си бършат зaдницитe с резултатите…

 10. При бройката с ХИВ заразените в Русия има грешка в нулите. Молим пак ги пребройте, щото не е добре така.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.