Защо Сталин искал да пресуши Каспийско море

Страхотната идея на И.В. Сталин да пресуши Каспийско море бързо е забравена, след като му съобщават колко ще струва и колко време ще отнеме. Начинът за превръщане на тази мисъл в реалност би довел до природно бедствие. Много от идеите на други лидери на Съветския съюз също са абсурдни, но за щастие, по стечение на обстоятелствата  са забравени.

По съветско време природните ресурси тепърва се разработват и все още не се знае за големите находища в Западен Сибир. Те искат да добиват нефт, чиито находища са открити на дъното на Каспийско море. Високата цена на устройството за работа в зона, покрита с вода, поражда различни идеи.

В началото на 50-те години на 20-ти век лидерът на СССР има страхотен план: да източи Каспийския басейн, за да улесни работата по добива на петрол. Думите, че може да загуби не само черния хайвер, който се продава за валута, но и да наруши естествения баланс, за Й. В. Сталин не са аргумент, а оправдание на „страхливци“.

Лидерът на СССР се съветва с геодезисти и им поставя задачата да изготвят план за пресушаване на дъното на Каспийско море за две седмици. Колкото и абсурдно да звучи, е трудно да се противоречи на този велик водач. Следователно Иван Серов и Сергей Жуков изготвят груб план, който да пресуши Каспийския басейн.

Какво трябва да се направи:

Да се насочи Волга към Северен Казахстан;

Терек – в калмикските степи;

Да се изгради огромен язовир;

За да се обърне течението на реките, е необходимо да се построят канали, а това би отнело до 10 милиарда рубли и 4-5 години упорита работа. Много пари също са нужни за изграждането на язовир. Просто е нереалистично да се пресуши водата от Каспийско море, защото това би отнело до 17 години, но то ще продължи да се пълни с влага поради валежите, макар и не напълно. Площта е толкова голяма, че е невъзможно да се спре този естествен процес.

Направен е и доклад относно паричните разходи и времевите периоди. Сталин спокойно казва: "Може би не си струва." И в същия тон, с който дава указания за разработването на плана, го отменя. Неговата идея за пресушаване на Каспийско море е забравена. Но се появява обратното при Хрушчов. За щастие винаги има достатъчно умни хора, които не позволяват изпълнението на поредния абсурден проект. Стремежът към печалба може да се окаже голяма трагедия за природата и климата, които понякога са последното нещо, за което политиците мислят.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия