За да прибират хиляди левове от наркотрафиканти: Арестуваните антимафиоти играели на добро и лошо ченге

Шефът на “Наркотици” в ГДБОП бе задържан с подкуп в нощта на четвъртък срещу петък.

Парите оставяни в отключена кола или до трафопост

Свидетелствали петима, разследвани за дрога. Ланеца и Паяка задържани след показанията

Арестуваните антимафиоти от ГДБОП играели пред наркобандити на доброто и лошото ченге и така прибирали тлъсти подкупи, които понякога достигали до 50 000 лева на месец. Това стана ясно от думите на Сийка Милева, говорител на главния прокурор и на шефа на “Вътрешна сигурност”-МВР Стефан Банков. Според обвинители схемата на Цветан Панков, шеф на наркоотдела в елитната служба на МВР и началникът на сектор Кирил Ванков била проста. Ванков започвал разследвания срещу банди за дрога, а висшият антимафиот се свързвал с престъпниците и искал пари, за да бъдат спрени разработките.

Панков, Ванков и служителката на “Националната полиция” Василена Фикирлийска бяха задържани в нощта на четвъртък срещу петък. Заедно с тях бе спипан и посредникът им Десислав Такев. Той пък се представял като сътрудник на ДЕА - американската служба за борба с наркотиците. Такев от 30 години бил съсед на Панков и му бил много доверен човек. Пред разследващите той направил пълни самопризнания.

Арестите предизвикаха трусове по върховете в МВР и оставки подадоха шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов и зам.-главният секретар на министерството Георги Арабаджиев.

За разкриването на полицейската банда помогнал с показанията си Росен Кръстев-Стъкларя, който през годините давал различни подкупи в размер от 5000 до 10 000 лева. Той е сочен за един от големите наркоиграчи у нас. Срещу рушветите получавал информация кога и къде ще има акция срещу него, за да се укрие. Той имал две срещи с членове на бандата на 12 и 25 юни. Имено след последната бил задържан Цветан Панков. Преди това шефът от ГДБОП поискал 10 000 лева и определил мястото за предаване на сумата - в кв. “Захарна фабрика”. Това било един от малкото пъти, когато Панков лично прибира парите. Преди това за тази цел бил използван посредникът Десислав Такев. Той разкрил, че се срещал с изнудваните на различни места из София. Обикновенно те се качвали в мерцедеса му и предавали парите. Имало случаи, когато оставял колата си отключена на паркинг в МОЛ или бензиностанция и разследваните оставяли банкнотите вътре без да се срещат. После Такев давал банкнотите на Панков или ги оставял в тайник до трафопост в столичен квартал.

По неофициални данни разкриването на бандата е тръгнало и от залавянето на голямо количество кокаин, импрегниран в кашони с цитруси през януари т. г. Тогава е засечен посредник, който влиза във връзка с полицейската банда. Търси се връзка и с откритите 400 кг кокаин в “Студентски град”. Смята се, че антимафиотите трябвало да осигурят трасе за изнасянето им от България.

До този момент има свидетелски показания на четирима явни и един анонимен свидетел, които разказвали как са давали подкупи. Всичките били разледвани за наркотици или имат дела в съда. Сред тях са Радо Ланеца и Весо Паяка. Бандата им бе разбита през миналата година и те се укриха. Изненадващо обаче дали показания пред съдия на 24 юни и след това били задържани.

Разследващите: Провалили международни операции

Панков бил нагъл и арогантен

“Засегнат е международния авторитет на страната ни заради факта, че обвиняемите лица са осъществявали сътрудничество с чуждите служби. Провалени са били наказателни производства в страната и чужбина чрез предоставянето на изпреварваща информация на разследваните лица”, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Тя обяви, че групата действала в няколко направление - осигуряване на чадър над наркотрафиканти срещу заплащане, взимане на пари за неутрализиране на конкуренти на наркопазара и даване на предварителна информация за разследвания.

“Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите и методите на разследване, но същевременно контактуваха с нас, което допълнително затрудняваше разследването. Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на висшия началник на отдела за борба с наркоразпространението. Той не се спираше пред нищо, за да поиска, за да изнудва, за да манипулира с цел получаване на паричните средства”, каза Стефан Банков, шеф на “Вътрешна сигурност”-МВР.

Коментари

Задължително поле