Учени дешифрираха папирус с разказ за чудо, сътворено от 5-годишния Христос

Учени дешифрираха и публикуваха фрагмент от папирус от 4-ти или 5-ти век, който съдържа пасаж от апокрифното Евангелие от Тома за детството на Исус Христос. Този ръкопис на старогръцки описва чудо, което Исус извършва като петгодишно дете, съживявайки глинени птици. Това е най-ранното известно копие на това евангелие, което според експерти дава представа за раннохристиянски легенди, които не са включени в Библията, съобщава Live Science.

Фрагментът от папирус е датиран между 4-ти и 5-ти век, което го прави най-старият оцелял ръкопис на Евангелието от Тома на който и да е език. Лайос Беркес, преподавател в Института за християнство и античност към Хумболтовия университет в Берлин, и Габриел Ночи Маседо, професор по древни ръкописи в университета в Лиеж в Белгия, посочиха, че това откритие дава значителна представа за ранните християнски текстове. Учените обикновено смятат, че оригиналният текст на Евангелието е съставен през 2 век. Част от причината се крие във факта, че някои от историите, разказани в евангелията, звучат подобно на истории, написани от християнски писатели от втори век.

Според текста Исус си играел на брега на реката и направил 12 врабчета от мека глина. Когато баща му Йосиф го смъмрил, че работи в свещения съботен ден, петгодишният Исус плеснал с ръце и оживил глинените птици. Тази история вече е известна от по-късни преписи на Евангелията, но този фрагмент предоставя най-ранния запис на това събитие.

По-късните копия на апокрифното евангелие от Тома описват други чудеса, извършени от Исус като дете. Това включва връщане към живот на дете на име Зенон и незабавно излекуване на баща му, след като е бил ухапан от отровна змия. Тези истории дават представа за легендите, развили се около детството на Исус, които не са включени в каноничните текстове на Библията.

Произходът на този фрагмент е неясен.

- Ние знаем много малко за произхода на папируса, неговата история и собственост - каза Ночи Маседо.

Сигурно е само, че произхожда от Египет и може да е пристигнал в Хамбург между 1906 и 1939 г. или през 1990 г., когато кутията с папируси е донесена от Берлин. Учените са сигурни, че фрагментът е бил в Германия преди Втората световна война.

Една от причините папирусът да не е бил проучван досега е, че почеркът му е разхвърлян и прилича повече на лично писмо или списък за пазаруване, отколкото на евангелие. Учените смятат, че може да е било писмено упражнение, вероятно направено в училище или манастир.

Много учени са съгласни, че намереният папирус е фрагмент от древен ръкопис.

- Вълнуващо е, че има нов, ранен ръкопис на този текст - каза Саймън Гадъркол, професор по Нов завет и ранно християнство в университета в Кеймбридж. Той посочва, че ръкописът е автентичен в смисъл, че е наистина древен, но не непременно в смисъл, че разказва какво наистина е направил Исус като дете.

От друга страна, Тони Бърк, професор по ранно християнство в Йоркския университет в Торонто, отбеляза, че откритието не дава нова информация.

- Мисля, че е страхотно да имаме повече свидетелства за текста, но това не ни казва нищо ново - каза той.

Кристофър Фрилингос, професор по религиозни науки в Мичиганския държавен университет, каза, че откритието е „много важно както по отношение на датата на фрагмента, така и по отношение на езика, гръцки“. Той отбелязва, че други раннохристиянски писатели от 2-ри век се позовават на истории от детството на Исус, което прави този ръкопис най-ранното свидетелство за такива истории. Фрилингос също така подчертава необходимостта от по-подробно изследване на произхода на текста.

Новото откритие на този древен папирус дава завладяваща представа за ранните християнски истории и легенди за детството на Исус, добавяйки ново измерение към нашето разбиране за религиозната история и традиция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука