Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

За първи път ще се регламентира предоставянето на асистентска подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване

В проекта на Закон за социалните услуги за първи път се създава законов ред за предоставяне на асистентска подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване, както и за хора с увреждания, ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Това съобщиха на семинар за журналисти заместник – социалният министър Зорница Русинова и Елена Кременлива, директор на дирекция „Социално включване“ в МТСП.

Те представиха новите моменти в проекта на Закон за социалните услуги.
Дефинира се съдържанието на асистентската подкрепа, определят се функциите на асистента и на общината, когато услугата се финансира от държавния и общинския бюджет. Общината се задължава да организира предоставянето на асистентската подкрепа по начин, който да позволи комплексно предоставяне на различните видове социални услуги в домашна среда.

Изрично се регламентира, че насочването за ползване на асистентска подкрепа, която се финансира от държавния и общинския бюджет, се извършва само от общината, която предоставя услугата, т.е. не се прилага общият ред, независимо от групата потребители.

Асистентът подкрепя този, който ползва услугата, за да се справи в ежедневието- подпомага го в придвижването в домашна среда или го води до болница, до някое учреждение.
За услугата важат принципите на целия закон – тя ще е безплатна за хората без доходи, останалите ще заплащат различна сума от таксата – 10,20,50 процента от нея по индивидуална преценка на всеки случай. Оценката ще се прави от общински служители.

Зорница Русинова подчерта, че до момента всичко, което е правено в сферата на домашните и лични асистенти до голяма степен е било подчинено на програми, но със закона за първи път ще се гарантира, че асистентската подкрепа като част от услугите, които предоставя общината, ще подлежи на законово регламентиране. По думите на Кременлиева вече от половин година се работи в МТСП как асистентската подкрепа да стане държавно делегирана дейност, разработен е дори и стандарт за финансиране. В момента ситуацията е такава, че асистентската подкрепа ще бъде уредена в два закона – в Закона за личната помощ и в Закона за социалните услуги, като във втория е предимно за възрастни хора в невъзможност за самообслужване, но могат да я ползват и хора с увреждания, които няма да ползват лична помощ по другия закон. Асистентската услуга е специализирана услуга по новия закон. В проекта на Закон за социалните услуги е предвидено да има както специализирани, така и общодостъпни услуги.

Двата типа услуги ще бъдат ползвани по различен начин. Общото между тях е, че няма да има вече заповеди за настаняване или направление за ползване. В момента, ако човек иска да ползва социална услуга, финансирана от държавата, трябва да отиде в дирекция „Социално подпомагане“, издава му се заповед за настаняване с валидност 3 месеца или му издават направление със заповед 3 месеца. В новия закон ограничението за валидност отпада.
Насочването за специализираните услуги ще се състои в подкрепа за информиран избор на услуга, а не задължаване за ползване на услуги. Изборът каква услуга ще се ползва е изцяло на потребителя. В момента дирекция „Социално подпомагане“ настанява в конкретни места и насочва към конкретна услуга. Занапред хората сами ще избират кой да е доставчикът. Ако има две възможности за резидентна грижа, човек ще може да се запише в списък за чакащи за определена услуга . В момента това не е възможно, защото заповедта за настаняване е за точно конкретен център, за който има места.

При общодостъпните услуги няма да има насочване. Всеки, който знае за някаква услуга, може да отиде да я ползва, а ако не знае, може да бъде информират от общината или от АСП. Общодостъпни са услугите за консултиране, свързани с ранно детско развитие, консултация на бъдещи родители, когато те не са в риск. Ако бъдещите родители са непълнолетни, услугата се води специализирана и се ползва чрез насочване.

Запазва се кръгът на хората, които ползват социални услуги без заплащане – всички социални услуги за деца са безплатни, безплатни са и за хора без доходи.

Въвеждат се случаи и на безплатни за всички хора социални услуги. Сред тях са подкрепата за формиране на родителски умения, за ранно детско развитие , ранна интервенция на уврежданията , като тя започва в родилно отделение. Най-важното при нея ще е координацията с болниците – в момента, в който се роди дете с увреждане, човек от услугата трябва да отиде да подкрепи родителите на място, защото много често моментът на изоставяне на детето се случва непосредствено след раждане, обясни Елена Кременлиева.

За децата най-съществената новост е, че режимът става различен, когато детето не е в риск по смисъла на Закона за закрила на детето. В момента за да се ползват социални услуги за деца, независимо дали са в риск от изоставяне, неглижиране, насилие, или просто имат нужда от кратка терапия като работа с логопед, всички минават през дирекция „Социално подпомагане“, за да получат направление, за да ползват услуги. Този по-усложнен ред се запазва за децата в риск, но когато няма такъв риск, децата ще ползват услугите по реда на Закона за социалните услуги .

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.