Звездата на Аертон Сена изгрява с 4 цилиндъра

Младият бразилец бие великия Лауда на „Нюрбургринг“, двамата карат една и съща кола

Преди 35 години Mercedes организира състезание на шампионите за откриването на новата писта „Нюрбургринг“. На поканата откликват почти всички шампиони от „Формула 1“. За да запълнят няколкото свободни места сред участниците, домакините включват в надпреварата някои слабо известни дотогава пилоти. Един от тях на име Аертон Сена се превръща в сензацията на деня заедно с автомобила, който управляват всички състезатели – Mercedes 190 E 2,3-16.

Датата е 12 май 1984 г. Близо 100 000 зрители заемат места по трибуните на „Нюрбургринг“, за да гледат как най-добрите пилоти в света се надбягват с една и съща масова кола с 4 цилиндъра и мощност 185 к.с. По това време Сена е 24-годишен и вече се състезава във „Формула 1“ за аутсайдерския британски отбор „Толман“.

Вниманието на зрителите обаче е насочено към покритите със слава Ники Лауда, Ален Прост, Кеке Розберг, Алън Джоунс, Джеймс Хънт, Джоди Шектър, Ален Прост, както и към легенди от предишни поколения като Фил Хил, Джак Брабъм, Джон Съртис. Дори побелелият петкратен шампион Хуан Мануел Фанджо е на пистата, но като зрител.

В този звезден състав пилотският гений на Сена блесва още в квалификацията. Младият бразилец кара като луд и се класира трети след Прост и Ройтеман. В състезанието новобранецът буквално няма спиране и повежда колоната, докато не зърва в огледалото приближаващия Лауда. По-възрастният с 9 години австриец стартира от последните места, но върти бясни обиколки, защото не иска някакъв младеж да му открадне победата. Двамата водят люта битка, изпреварват се взаимно и накрая Сена сензационно печели. Колите от този епичен дуел се пазят до днес.

Коментари

Задължително поле