Съдят управителка на фирма, измамила петима с фиктивни продажби на видеокарти

Търсенето на жилища в София се премества на север и запад Разширяват новото строителство извън южните квартали

Над 1 тон продукти е първото дарение за общинската хранителна банка

Изправят на съд шофьор, причинил смърт на пешеходец Обвинителният акт срещу водача е внесен от Окръжната прокуратура във Велико Търново

Консулът ни в Хага събирал „такса“ коронавирус, уволниха го По 5 евро от българите, 10 - от чужди граждани

Мним доктор „ужилил“ старица с 1500 лева за лечение на брат и от коронавирус Апелативна прокуратура –Велико Търново взе на специален надзор делото за телефонната измама

Нови 43 досъдебни производства за нарушаване на карантината са под спецнадзора на Апелативната прокуратура в Търново Образуваните до момента дела са общо 91

За над 250 млн. лв. са почивките, резервирани през туроператори Повече от 200 000 души са засегнати от анулирани ваканции по време на извънредното положение

Трима от Сливен нарушиха карантината, двама отиват на съд по бързото производство

Коронавирусът е убил 3800 души в Иран

Медицинският център на УМБАЛ Бургас осигури специалисти за оплаквания извън коронавируса

Установиха двама рекордьори по превишена скорост в Сливен

МВР издирва двама агресивни мъже във връзка с извършено престъпление

Путин пожела на Борис Джонсън бързо оздравяване

Лекари и здравни инспектори наблюдават 345 души, поставени под карантина в Търговище Дарения за над 160 000 лв. постъпиха в областната болница

Звезден прах на 7,5 млрд. години в Австралия Това е най-старият твърд материал на Земята, формиран преди Слънчевата система

Датират се спрямо излагането на космически лъчи

Учени от САЩ и Швейцария откриха най-стария твърд материал на нашата планета – звезден прах на 7,5 милиарда години.

Той се намирал в метеорит, паднал в Австралия през 1969 г.

Звездите имат жизнен цикъл. Те се раждат, когато се слеят прах и газ и се нагреят. Горят от милиони до милиарди години и след това умират. Тогава техните звездни ветрове разнасят частиците им из космоса, а този звезден прах в крайна сметка образува нови звезди, заедно с нови планети, луни и метеорити.

Въпросният открит от учените най-стар материал всъщност са прашинки от някогашни звезди, наричани пресоларни, защото са образувани преди раждането на Слънцето. Звездните прашинки се улавят в капан в метеорити, където остават непроменени милиарди години, което ги прави капсули на времето отпреди образуването на Слънчевата система.

Пресоларните прашинки, използвани за настоящето изследване, са изолирани от метеорита Мърчисън преди около 30 години в Чикагския университет. За да се изолират зрънцата, парченца от метеорита се натрошават на прах и се сортират, а крайният продукт, по думите на изследователите, миришел на „гнило фъстъчено масло“. После материалът се разтваря с киселина, докато останат само междузвездните зърна, които екипът анализира.

След като са изолирани пресоларните зърна, изследователите се опитват да разберат от какъв вид и на каква възраст са звездите, от които идват. Тъй като е невъзможно директното датиране на звезден прах, екипът използва данните за това, колко време материалът е бил излаган на въздействието на космически лъчи. И установили, че някои прашинки са на 4,6-4,9 млрд. години, други на 5,5 млрд. години, а най-старите – на 7,5 млрд. години.

 

Мърчисън донесъл и рибоза на планетата ни

Веществото е ключово за възникването на живота

Освен най-стария твърд материал, метеоритът Мърчисън е донесъл на Земята и рибоза – захар, необходима за възникването на живота и конкретно за създаването на генетичната структура. Това установиха учени в края на м.г., като това е първото потвърждение за съществуването на извънземен източник на рибоза.

Тя образува част от гръбнака на рибонуклеиновата киселина (РНК) – молекулните работници в клетката, отговорни за протичането и предаването на инструкциите, заложени в дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК).

Авторът на изследването Йошихиро Фурукава посочва, че за пръв път такива молекули са открити в метеорити и това подсилва теориите, че основите за живота на Земята идват от Космоса.

Рибоза е открита в още един метеорит, намерен в Мароко през 2001 г. И двете скали освен това съдържали и следи от други захари като ксилоза и арабиноза. Предполага се, че те са се формирали от химични реакции между вода и формалдехид в метеоритите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.