„Звездите“ в служебния кабинет: културизъм, данъчни игри, пробиотици, фалити и фалшиви новини

Анализ на "Труд"

Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков генерират скандал след скандал

Към служебното правителство имаше големи очаквания в обществото, свързани основно със задължението му да проведе честни избори. Към момента никой от министрите не говори по тази тема и какво реално ще свърши до 11 юли, но за сметка на това, само за три седмици кабинетът се забърка в няколко сериозни скандала. Които не само че не му помагат да се превърне в стабилна и вдъхваща доверие институция, но и директно удрят по имиджа на президента.

Така например, вместо да се погрижат на 11 юли да няма купуване на гласове, изборните секции да работят безпроблемно и хората да са информирани как на практика да подадат своя вот чрез машинното гласуване, министрите се заеха да уволняват на поразия, да назначават събрани от кол и въже „професионалисти“, а въпреки непрестанните си телевизионни изяви, често пъти не само капитулираха неподготвени пред журналистическите въпроси, но и демонстрираха откровено непознаване на процесите както в държавата, така и в поверените им министерства.

Още в началото, когато имената на новите силни мъже във властта бяха обявени, стана ясно, че всяка от „протестните“ партии има свой представител в кабинета. Финансовият и икономическият министър  - Асен Василев и Кирил Петков, се оказаха приближени на „Демократична България“ и кръга „Капитал“, Бойко Рашков и Янаки Стоилов на БСП, а Велислав Минеков - на „Изправи се! Мутри вън!“. И докато Стоилов, като уважаван професор по право, засега изпълнява коректно функциите си, а Минеков си навлече единствено гнева на артистите, с непремерената си реплика, че щял да затваря „културни предприятия“, работещи на загуба, то Кирил Петков, Бойко Рашков и Асен Василев се превърнаха в троянските коне, способни да торпилират избора на Радев за втори президентски мандат.

Преди още да се е настанил в кабинета на икономически министър, Кирил Петков побърза да „захапе“ „Българска банка за развитие“ с бомбастичното разкритие, че е раздавала заеми за стотици милиони само на осем фирми, половината от които свързани с бившия депутат от ДПС и бивш собственик на медии Делян Пеевски. Петков назначи нов одитен комитет на банката и задвижи процедура в БНБ за смяна на надзорния съвет. Паралелно с това организира среща с фирмите кредитополучателки, както и с надзорниците на банката. Въпреки гръмките му слова и напоителното им отразяване в медиите от кръга „Капитал“, нищо от думите му не се потвърди.

Оказа се, че нито Пеевски, нито негови дружества имат кредити от тази банка, нито има нещо съмнително във факта, че осем големи български компании са ползвали заеми от ББР. Напротив, макар да отказаха да участват в провокациите на министъра, фирмите депозираха писмени становища, в които наблегнаха на факта, че кредитите се обслужват редовно и в срок, напълно са обезпечени и банката е спечелила десетки милиони левове само от лихвите по тях.

Така занимаващият се с пробиотици харвардски възпитаник и бивш член на „Да България“ Петков, по съвместителство и министър на икономиката, се озова в неизгодната позиция да се опита да замаже скандала, посочвайки, че банката била в цветущо състояние и свръхликвидна, но трябвало да се концентрира в раздаването на кредити на малките и средни предприятия.

Кирил Петков се занимава с пробиотици, но едва ли е наясно как функционира икономиката на държавата и банковия сектор 

След Кирил Петков, особено внимание заслужават финансовия министър Асен Василев и назначеният от него за шеф на НАП Румен Спецов. Никой не разбра от кой ръкав Василев извади маститата фигура на културиста за директор на Националната агенция за приходите, макар пребиваването на последния в Дубай да породи съмнение за тесни връзки Васил Божков. В мускулестото тяло на Спецов по принцип няма нищо лошо, но бързо след назначението му се разбра, че е имал фирма с над милион лева данъчни  задължения, която е продал на рецидивист с 4 присъди и 50 дела за кражби. При това положение, как от този човек ще се очаква да ръководи огромна и важна структура като НАП, чрез която се издържа държавата, изобщо не е ясно. След като гръмна скандала със Спецов, дори „червеният“ Георги Кадиев му поиска оставката. Такава и досега няма, което говори или за дебелоочието на финансовия министър, или за здравите задкулисни връзки, изстреляли Спецов на този пост или за очакванията към него да обслужи интересите на някого.

Освен от културизъм, Спецов разбира и от бягане от отговорност за данъчни задължения

Самият Асен Василев, също харвардски възпитаник, се оказа собственик на фалирало английско дружество, оставило според медийни публикации дългове от над 9 млн. британски лири. Пита се в задачата, ако не можеш да се оправиш със собствената си фирма и клиентите ти пият една студена вода срещу парите си, как ще се грижиш за бюджета на държавата, така че тя също да не фалира? Със сигурност не и като назначаваш културисти на високи позиции, нито като вдигаш медийна пушилка заради на практика несъбираеми и отписани данъчни задължения, само за да се опиташ да уязвиш бившите управляващи.

Финансовият министър Василев трябва да се погрижи държавата да не фалира, но собствената му фирма изглежда има 9 млн. лири дългове

Що се касае до Бойко Рашков, там нещата ескалираха неимоверно, защото фиксацията му в Бойко Борисов и главния прокурор Гешев доведе както до тиражиране на безумни компромати за подслушвания и закана за убийство (последното се оказа запазена марка на Рашков, който преди 20 години сътвори по същия сценарий подобна фалшива новина и за Богомил Бонев), така и до повсеместна чистка на всички нива в МВР и силовите служби. С какво това ще допринесе за изборния процес на предсрочните парламентарни избори през юли не става ясно, но пък бившият вече зам. председател на ДАНС Недялко Недялков с няколко думи освети каква е истинската цел – овладяване на службите чрез безпринципни уволнения и спорни назначения. Така че когато редовно избрано от бъдещия парламент правителство се опита да премахне на свой ред хората на Радев и Рашков, да не може да го направи. Просто защото ще е нужен нов указ на президента, който този път може да се направи на „ударен“ и да откаже да сложи подписа си.

Бойко Рашков не спира да скандализира с „разкритията“ си и с повсеместната чистка в службите

Така игричките на най-важните министри в едно правителство – на вътрешните работи, на финансите и на икономиката, могат да се превърнат в препъникамък не само за нормалното протичане на изборния процес, но и спрямо желанието на цялото общество нещата в политика да се случват не „на парче“ - с цел да се разгради един модел за сметка на друг още по-компрометиран, а с визия за националните интереси. 

Дано в оставащите 40 дни до изборите нещата придобият някаква що-годе нормалност, но поне засега индикации за това не само, че няма, а с оглед на стореното дотук, е резонно да се очаква дори ескалация. А дали точно тези „звезди“ в служебния кабинет ще продължат със скандалите или пък премиерът Янев и президентът Радев ще се намесят и ще озаптят необмислените постъпки на остриетата си - преди да е станало твърде късно да бъдат поправени вредите върху собствения им имидж, предстои да се разбере.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи