Здравната система в Румъния - разкъсана от COVID пандемията

„Училищните ваканции започват от понеделник”, обяви през изминалия уикенд президентът на Румъния Клаус Йоханис. Първоначално за две седмици, но никой не смее да предположи кога децата могат да се върнат, защото Румъния е в плен на COVID вълна, по-смъртоносна от всичко, което страната е преживяла до момента. Освен всичко това, от началото на месеца Румъния няма ефективно правителство, пише Би Би Си в репортаж за ситуацията в страната.

Лилавите и червени цветове на картата показват високите нива на коронавирусната инфекция, които продължават да се разрастват и се коригират ежедневно от изследователи от университета Бабеш-Боляй.
Леглата за интензивно лечение в Румъния, които са 2000, са пълни и пациентите трябва да чакат отвън. Първите 50 критично болни пациенти са прехвърлени в болници в Унгария и Полша.

„Понякога имам чувството, че цялата страна се е превърнала в отделение по реанимация”, казва Дорел Сандеск, началник на интензивното отделение на болницата в Тимишоара, Западна Румъния.

Нивото на ваксинация в страната е малко над 29% от цялото население и 34% от възрастното население, което е второто най-ниско в ЕС след България.

Политиците обвиняват хората, че отказват да се ваксинира и вярват в конспиративни теории за опасността на ваксините. Обществото пък обвинява политиците в лошо управление, неадекватно здравеопазване, и преди всичко в корупция.

През юни решението страната да облекчи COVID ограниченията беше изключително популярно и шумно разгласявано от тогавашния премиер Флорин Читу. Мнението на медиците обаче бе, че това е прибързано и безотговорно.

Здравната система в Румъния, опъната до краен предел, след години на напрежение и корупция, се разпада, въпреки ежедневните героични действия на медицинския персонал.

Сега, средно за седмица, 15 хиляди души на ден дават положителен резултат в страната с приблизително 19-милионно население.

Данните показват:

- 574 души са загинали миналия вторник;

-  Данните за седмица показват средно 389 смъртни случая на ден;

- 226 души на 1 милион са починали през последните 14 дни (средното за ЕС е 24 смъртни случая на 1 милион).

От понеделник маските са задължителни в цялата страна, а неваксинираните не се допускат навън след 20 часа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи