Зеленски удължи срока за определяне на специалния статут на Донбас

Украинският президент Володимир Зеленски подписа наредба за удължаването на закона "за специалната процедура за самоуправление в някои региони на Донецка и Луганска области“ до края на 2020 г., предава TACC, цитирайки съобщение, публикувано на уебсайта на парламента на Украйна - Върховната Рада.

Парламентът прие посочения закон на извънредно заседание на 12 декември. Групата на управляващата партия „Слуга на народа“ на Зеленски, коментирайки необходимостта от удължаване на закона, заяви че „приемането му означава ангажимент за мирно решение на проблема в Донбас, което президентът Владимир Зеленски вече демонстрира по време на срещата си от формата на нормандската четворка“.

Законът, който съществува от 18 октомври 2014 г. и многократно беше разширяван по-рано, имаше давност до 31 декември 2019 г. Документът предвижда, че разпоредбите за специалния статут ще влязат в сила след провеждането на демократични избори на териториите на Донбас, които не са под контрола на Киев. Те са контролирани от самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР).

Съгласно Минските споразумения, Украйна е длъжна да проведе конституционна реформа, в която да се предвижда определяне на специален статут на региона на Донбас. Това обаче все още не се е случило. Законът за специалния статут, приет от Върховната Рада, по същество беше замразен, тъй като в него бяха направени изменения, които противоречат на Минските споразумения.

След срещата на върха от нормандския формат, в който участват лидерите на Франция, Украйна, Русия и Германия в Париж, Зеленски заяви, че законът за специалния статут ще бъде удължен с една година. В комюникето след срещата се казва, че Украйна е съгласна на това да въведе специален статут за региона.

Според експертите, това ще изисква изменения в този закон и в конституцията. От своя страна Русия призова за координиране на всички тези промени с ДНР и ЛНР.

По-рано ръководителят на партия „Слуга на народа“ Александър Корниенко заяви, че депутатите от парламента планират да разработят и приемат нов закон за специалния статут на Донбас през 2020 г. Той увери, че новият закон „ще бъде съгласуван с всички страни“, макар да не уточни дали това ще включва и самопровъзгласилите се републики.

Коментари

Задължително поле