Зимата тормози колите на ток

В зимни условия Tesla Model S Dual Motor е автомобилът, който осигурява максимално дълъг пробег.

Пробегът намалява с 25% в студеното време

Батериите не обичат нито жегата, нито студа

През зимните месеци електрическите автомобили страдат от по-малък пробег. Това се дължи на техните батерии, които донякъде приличат на хората – не понасят добре нито много ниските температури, нито много високите.

В студеното време физико-химическите процеси в батериите протичат по-бавно, което намалява капацитета им. От друга страна е необходимо да се отоплява кабината, което също поглъща енергия. Какво може да очаква масовият потребител от една електрическа кола през зимата? Голям сравнителен тест на 28 модела, направен от автомобилните клубове на Швейцария и Норвегия, показа, че в студения сезон пробегът намалява средно с около 25 процента в сравнение с официалните заводски данни от измерванията по цикъла WLTP.

Tesla Model 3 предлага опционално спортен волан като в състезателен болид.

Тестваните автомобили са били шофирани при температури от минус 1 до минус 19 градуса в градски и извънградски условия, на магистрала и в планините. Само един модел в лицето на Tesla Model S Dual Motor е успял да премине пълния планински маршрут. На всички останали коли токът е свършил. Това е и автомобилът, който е преодолял най-голяма дистанция в зимни условия. Американската кола е изминала 530 км, след което батерията останала напълно празна.

Китайската електрическа кола Hongqi E-HS9 в студеното време изминава само 300 км.

На второ място в класацията за най-голям пробег през зимата е друг автомобил на Tesla – Model X Plaid, който е преодолял 444 км. На третата позиция е BMW i4 eDrive 40 с изминати 434 км. Най-кратката дистанция от всички тествани автомобили е изминал китайският модел Hongqi E-HS9 –  само 303 км. С най-малка процентна загуба на пробег през зимата е Tesla Model S с 16%, а с най-голяма е Toyota bZ4X с 35,8%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили