Златка Падинкова, ГДНП за ало измамите: Не бива хората да се притесняват от заплахи за физическа саморазправа

От началото на година в София всеки ден се случва по една телефонна измама. За проблема се говори години наред, но той остава нерешен. Над 90% тях са извършени под предлог за съдействие на полицията. Популярни схеми са още даване на капаро за купуване на климатици и радиатори на изгодни цени. Също така се дават пари за освобождаване на колетни пратки и други. Това разказа пред БТВ Златка Падинкова, началник сектор „Измами” към Главна дирекция „Национална полиция” (ГДНП).

„Характерното за телефонните измами е, че са дистанционно престъпление. Измамниците се намират някъде в населени места в Северна България или както е практиката в последно време – в Румъния”, уточни Падинкова.

„В търсене сме на подходяща законова рамка, която да ни позволи да ограничим извършването на престъпления от територията на Румъния. Българските измамници отиват в северната ни съседка и оттам извършват престъпления както у нас, така и в Гърция”, допълни тя.

Не бива хората да се притесняват от физическа саморазправа, тъй като досега такава практика не е имало. Падинкова допълни, че заплахите са по-скоро вербални с цел хората да съдействат.

По неофициални данни през изминалата година причинената имотна вреда от телефонни измами е за над 8,4 милиона лева. На въпрос защо е ниска разкриваемостта на този тип престъпления, началникът на сектор „Измами” посочи, че за 2018 г. разкритите престъпления са 201, а задържаните лица са 145.

„Само при операции на ГДНП са задържани 39 измамници. В този смисъл разкриваемостта не е толкова ниска”, уточни Златка Падинкова.

„Това, че хората продължават да се хващат за нас е необяснимо. Най-голям процент от жертвите са възрастни хора. Причината е, че те са по-наивни и доверчиви. Не могат да направят адекватна оценка на ситуацията, а и са подложени на шок и стрес от страна на измамниците с постоянна информационна атака”, каза Падинкова

По думите й не трябва измамниците да се оценяват като добри психолози. Просто са интуитивни, много гъвкави и добре преценяват ситуацията. Успяват много лесно да влязат под кожата на жертвата, особено когато тя е податлива.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България