Зловеща зима удари Гърция

Акрополът днес

Втори необичаен циклон от началото на годината

Рекордни снеговалежи в Атина за последните 15 години

Климатичните аномалии започват да отслабват от утре

Една историческа зима за последните 35 години в Гърция, която от неделя вечер до днес продължава да вилнее в регион Атика и остров Евбея, ще бъде запомнена от гърците. Силни снеговалежи, ниски температури, лют студ и силен мраз са характеристиките на студения фронт “Медея”, който от обяд утре ще започне да отслабва, оставяйки след себе си трима мъртви и огромни проблеми с електричеството и водоснабдяване на северните райони на Атика, но и на остров Евбея. След снежен капан, област Атика остава през следващите дни в леден, което продължава да предизвиква затруднения в пътния трафик в гръцката столица. Студения фронт “Медея” стигна и до сърцето на столицата Атина-Акропола, както и до крайморските квартали. Крайбрежният булевард “Посидонос” и бреговата линия бяха покрити от снежна пелерина.

Тежка зима и обилен снеговалеж затрупаха Гърция и гръцката столица. Акрополът и други антични паметници в Атина бяха покрити от снежна пелена, необичайна гледка за Гърция, обхваната от “безпрецедентна” за последните 12 години студена вълна. Площад Синтагма в центъра на Атина беше покрит със сняг, който създаде проблеми на трафика в гръцката столица. За придвижването по някои улици на Атина властите поискаха от шофьорите да използват вериги. За пръв път в елитния квартал “Колонаки” в центъра на столицата влезе снегорин да разчиства улиците.

Спряха автобуси, метро, тролеи

Пътните артерии в северното предградие на столицата бяха покрити с дебела снежна покривка, а снегорините трети ден разчистват пътната мрежа.

В област Атика, където живее една трета от населението на страната, на места температурата падна до минус 2 градуса, особено в северната част на столицата. “Това е труден ден, явлението е безпрецедентно”, посочи правителственият говорител Христос Тарандилис, като призова за предпазливост.

Експерти посочват подобни снеговалежи са “рекорд” за Атина от 15 години насам, въпреки че сняг валя над Акропола през 2019 г., но се стопи веднага, докато този път се задържа.

През първия ден на обилен снеговалеж програмата за ваксинация срещу COVID-19 в област Атика беше отменена заради извънредната ситуация. Отложено с два дни бе и въвеждането на новия сертификат за придвижване на гражданите заради пандемията. Поради лошото време съдилищата в Атика ще останат затворени и днес. Престъпленията и случаите, които изискват незабавно разглеждане поради спешност, се изключват от спирането. Училищата също остават затворени.

Времето блокира комуналните услуги

Лошото време създаде множество проблеми в електроснабдяването, водоснабдяването, но и в пътната мрежа, главно в Атика и остров Евбея. Десетки дървета паднаха, причинявайки прекъсване на електрозахранването в много райони. По предварителна оценка около, 250 000 къщи останаха без ток или вода в Атика. Остров Евбея остана без електричество 48 часа. За възстановяване на захранването и щетите се включи и армията.
Регистрирани бяха около 85 тежки повреди, докато над 700 дървета бяха изкоренени и пречупени от силната буря. Районите, които в продължение на много часове бяха без електричество (някои за повече от 24 часа), са Дионисос, който е обявено извънредно положение, Агиос Стефанос, Аникси, Неа Еритрая, Кифисия, Халандри, Филотей и др.

“Трябва да сме търпеливи, за да се справим с това явление, което е наистина необичайно”, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис след спешно заседание, свикана от министерството за защита на гражданите с цел “координиране на усилията за справяне със ситуацията”. Основната магистрала, свързваща Атина със Солун, бе затворена за движение, за да се избегнат задръствания.

Морският транспорт прекъснат

Силните ветрове станаха причина за спиране на корабите, свързващи Атина с островите в Егейско море. Регистрирани бяха пориви на вятъра със скорост над 100 километра в час. Температури от -19 градуса по Целзий бяха измерени във Флорина, в северозападната част на страната. От гражданска защита предупредиха за опасни метеорологични явления и препоръчаха да се ограничат пътуванията. Според метеоролозите снеговалежите ще намалеят и днес се очаква подобряване на метеорологичните условия.

На Крит и Евбея трима души починаха в резултат на студовете. На остров Евбея, близо до Атина, 80-годишен мъж, страдащ от дихателни проблеми, бе открит мъртъв в къщата си в село Трупи, което остана без ток три дни и бе недостъпно заради обилните снеговалежи. Линейката не е успяла да стигне до дома му, за да бъде отстранена повреда на апарата за дишане. Там бе открит и друг 73-годишен измръзнал мъж. На остров Крит 56-годишен животновъд бе намерен мъртъв в снега пред хамбар в село Каминаки в източната част на острова.
Времето създаде усложнения и на границата с Гърция, където се образува километрична колона от камиони. В понеделник вечерта на граничен пункт “Кулата-Промахон” имаше колона от камиони с дължина около 15 километра.

Стихията отшумява

Според директора на Националния метеорологичен център Тодорис Колидас от днес климатичните аномалии започват да отслабват. Температурата в центъра на Атина ще надхвърли 3 градуса, като през следващите дни постепенно ще се увеличава, тъй като “Медея” ще направи завой над Атика, Евбея и Скирос на северозапад. Това означава, че вече в западна Атика времето е започва да се оправя. Снеговалежът в Атика е ограничен до северните части, но атиняни ще се сблъскат с нов проблем, който не е за подценяване, а именно силното заледяване, предупреждават той.

Според професор Теодорос Василакопулос, лошото време има и своята добра страна, тъй като освен психическата превъзбуда, която предложи след толкова дълго време на карантина, ограничи движението от къща на къща и следователно контактите между хората.

“Медея” ще направи завой над Атика, Евбея и Скирос на северозапад подобно на своя предшественик “Янос”, който брули южната ни съседка в началото на годината

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи