Зоран Заев: Възможно е да се намери решение с България до края на декември

Различията между София и Скопие не са толкова големи и е напълно възможно до края на декември да се намери решение с България, тъй като имаме отговорност към бъдещето и не трябва да оставаме в миналото. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев по повод проведената вчера в Словения среща на Европейския съюз - Западни Балкани.

"Никога не съм виждал толкова настойчиви канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, толкова конкретни и ясни по време на разговорите с мен и президента Радев за следващата стъпка в тази посока", каза Заев.

Според него приетата декларация е прецизна и споменава всички детайли на разширяването. Той благодари за всички приети до момента декларации в София, Загреб и по време на останалите срещи на върха през изминалия 18-годишен период.

"Тя обаче остава само лист хартия, затова трябва да има реални действия", смята македонският премиер.

"Напомням, че нашата основна стратегическа цел е пълноправно членство в ЕС, а стратегическата цел на външната политика на ЕС са Западните Балкани, защото сме свързани, икономиките ни са свързани и зависим един от друг", подчерта Заев по време на днешната съвместна пресконференция с министъра на правосъдието Боян Маричич.

По повод изказването на външния министър Буяр Османи, че включването на българите в Конституцията на РС Македония не е проблем, Заев заяви, че "не е било и сега не може да бъде в Конституцията да бъдат вписани македонски граждани, които се самоопределят етнически като българи".

"Нашата Конституция признава етническото разнообразие и изброява македонци, албанци, сърби, турци, роми, власи, бошняци и други. Вече няколко пъти и аз, и други представители на институциите заявихме, че нямаме проблем да добавим хървати, черногорци, българи и други, ако смятат, че трябва да бъдат добавени. Това, разбира се, не трябва да означава, че в момента ще променяме Конституцията заради тези въпроси. Вярвам, че за България това ще бъде достатъчно, ако настоява за подобно нещо по отношение на преговорния процес", каза премиерът на Северна Македония.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят