Зоуи Салдана: „Аватар 2” ще бъде събитие

Екзотична грация с латино кръв

Щастието е крехка конструкция

Произходът е нож с две остриета. Трябва да се внимава със стереотипите и табелите, които толкова често слагаме за улеснение

Искам да съм част от добри истории

Постоянно чета научно-фантастични книги и гледам такива филми и сериали. Научната фантастика е прогресивна, красива и пълна с въображение

Разкошната шоколадова сензация Зоуи Салдана е една от най-търсените актриси в света на зрелищните фантастични мегапродукции, които са гледани от стотици милиони зрители по цял свят. Тя е родена в Ню Джърси, в семейството на доминиканец и пуерториканка. Има ливански, ирландски, ямайски и индийски корени. Говори английски и испански. По-голямата част от ранното си детство тя прекарва в Куинс, Ню Йорк. След като баща є загива в самолетна катастрофа, когато е била на 9 години с майка си заминават Доминиканската република, където Салдана постъпва в една от най-престижните танцови школи и изучава балет и съвременни латиноамерикански таници. След завършването на школата нейното семейството се премества обратно в Куинс. През 1995 г. тя започва участието си в театралната трупа Faces в Бруклин. Играе в Нюйоркския младежки театър, благодарение на което тя получава покана от актьорска агенция и така започва нейния път към киното. Той води до мегапродукцията “Аватар” и я превръща в световна звезда. Тя се снима в още редица големи успешни филми като “Пазители на Галактиката” и “Отмъстителите” и “Стар Трек”, а през следващите години ни предстои да я гледаме като синята секси извънземна грация Нейтири в цели четири продължения на “Аватар”.

[modula id="3183757"]

- Зоуи, през следващото десетилетие ни предстоят четири продължения на мегахита на Джеймс Камерън “Аватар”, които по план трябва да излизат на всеки две години. Вие отново ще играете ролята на Нейтири. Разкажете малко повече за тези монументални проекти.

- Няма как да издам детайли от историята, но ви гарантирам, че “Аватар 2” ще бъде събитие. Ще бъде нещо специално и аз очаквам да застигне и да задмине успеха на оригинала от 2008-а година. А след това вече историята ще се разгърне в още продължения. Въображението на Джеймс Камерън е несравнимо. Никога не съм работила с такъв човек, който разказва филмови истории с подобен бецпрецедентен мащаб и размах. Наистина ни очаква приключение от друго измерение. Аз се вълнувам и като участник и като зрител. Нямам думи да опиша колко много научих и колко много се забавлявах по време на първия “Аватар”. Невероятно е как този филм успя да премине промени цялата индустрия. Киното наистина не е същото след “Аватар”. Винаги съм казвала, че се чувства късметлийка и съм страшно щастлива да бъда част от подобно културно явление.

- Каква роля изиграха танците по пътя Ви към голямото кино?

- Танците бяха невероятно важна част от моя преход към актьорския занаят. Дългите години на тренировки, дисциплина, строго хореографирани движения и в същото време свобода за пластична изява на тялото ми дадоха огромно предимство пред камерата. След толкова много време мога да твърдя, че съм в пълна хармоня с моето тяло, познавам движенията си до най-малките детайли и нюанси. Балетът ме направи физически силна и фокусирана.

- Още ли практикувате редовно балет?

- Вече нямам възможност да тренирам както едно време. Но благодарение на балета мога да правя неща, които актриси без такъв опит не биха постигнали. Много критици и зрители са забелязали, че се движа грациозно в кадър. Благодаря им за тези думи. Наистина значат много за мен. Причината да се движа грациозно в кадър са годините на изтощителни танци и тренировки. Танците ми дадоха структура и дисциплина и в същото време ме свързаха с дълбоката ми животинска природа. Мозъците ни още носят следите от праисторическото време. Ние сме странни и нарцистични създания на природата. Обичам да усещам това в себе си. Танците и играта в киното отключват страхотни емоции и импулси.

- Вие ли избрахте фантастичното кино или то Вас? Вече сте се снимали в жанрови образци като “Аватар”, “Пазители на Галактиката”, “Отмъстителите” и “Стар Трек”.

- Никога не съм била целенасочено фокусирана върху определен жанр. Мисля, че просто така се случи. Разбира се, всичко започна с гигантския успех на “Аватар”. Този филм наистина промени всичко. После започнаха да ме канят за филми с много екшън, специални ефекти, тежък художествен грим, сложна хореография на движенията на изпълнителите. Била съм синя, зелена, всякаква. Игра извънземни персонажи и образи на странни и екзотични жени-воини. Но трябва да отбележа, че същите тези филми притежават още сърце, емоция, романтика и хуманистично послание. Не всичко се изчерпва с ефекти и експлозии.

- А харесвате ли жанра като цяло?

- Научната фантастика ми е страст, аз съм момиче, което страшно си пада по тази естетика, по идеите и историята на на жанра. Постоянно чета научно-фантастични книги и гледам такива филми и сериали. Научната фантастика е прогресивна, красива и пълна с въображение. Аз искам да съм част от добри истории. Това е моята мисия като актриса.

- Важен ли бе Вашият произход за пробива в Холивуд?

- Произходът е нож с две остриета. Трябва да се внимава със стереотипите и табелите, които толкова често слагаме за улеснение. Хората често смятат латино жените за огнени и буйни, което често е истина. Но качеството, което най-много харесвам в латино дамите е тяхната сила. Латино кръвта е гореща като лава и аз се гордея, че тече във вените ми.

- Притесняват ли Ви подобни стереотипи и предразсъдъци?

- Със сигурност не бих искала да се ограничавам и да влизам в кутийката на един етнически стереотип. Не бих искала постоянно да ме наричат латино изпълнителка. Играла съм роли, предназначени за бели актриси. Смятам, че е е редно да ме оценяват заради таланта ми, а не заради произхода. За щастие засега в моята кариера се случва точно това. Но никога не се знае какво има зад ъгъла. Щастието е крехка конструкция. И в професионалните начинания, и в личния живот. Моментите на блаженство и удовлетворение трябва да се ценят и пазят защото често са твърде преходни и мимолетни.

Коментари

Задължително поле