Главният прокурор Иван Гешев пред БНР: Ако политици се опитат да ни влияят, ще са самоубийци

Прокуратурата не съобразява действията си с политическия контекст, каза Иван Гешев в студиото на “Неделя 150”. Снимка: БНР

С мен всички са любезни напоследък, каза обвинител №1

Цветан Василев е безпрецедентен случай

Политиците да не се опитват да влияят на работата на прокуратурата с обаждания. Това се разбра от думите на главния прокурор Иван Гешев в ефира на БНР. На въпрос дали може да получи обаждане да не се работи по някое производство, Гешев отговори: “Не вярвам да има такива самоубийци”.

“Ние не съобразяваме действията си с политическия контекст - кой ще е доволен и кой - не. Аз съзнавам, че действията на прокуратурата имат политически последствия”, коментира още главният прокурор. “Фактът, че вицепремиер казва, че сме извършили политическо убийство, т. е. не е особено щастлив от действията на прокуратурата по задържането под стража на министър от неговата квота, фактът, че Корнелия Нинова каза в декларация в Народното събрание, че пак прокуратурата е виновна, фактът, че милиардери се крият и са недоволни как ги репресира и колко страшна е прокуратурата. Това означава едно - ние си вършим работата”, отбеляза още главният прокурор. Както е известно, точно вицепремиерът Красимир Каракачанов заяви след ареста на министър Нено Димов, че “прокуратурата извърши политическо убийство”.

“След случая със есемеса телефонната ми комуникация е доста редуцирана”, каза Иван Гешев по повод на съобщението от президентството. Главният прокурор уточни, че не е бил канен в президентството, а е получил съобщение: “Да те кани съветник, който вероятно е този Митко, на когото е било възложено да смачка една проверка, това е обидно за институцията” и сравни, че същото би било, ако чистачка от прокуратурата изпрати есемес и да привиква президента при главния прокурор. Гешев отбеляза, че съобщението било любезно и допълни: “С мен всички са любезни напоследък”. САЩ действат според тяхното законодателство, а те са ни партньори, каза главният прокурор по отношение на обявяването на името на съдия Андон Миталов от държавния секретар Майк Помпео като “участвал в сериозна корупция в качеството си на съдия от Специализирания съд”.

Главният прокурор определи Цветан Василев като “безпрецедентен случай”. “Няма такъв случай в историята на Европа. Това означава, че зад него стоят сериозни сили в Сърбия. Аз знам какви сили седят и знам защо седят. И за всеки не е трудно да предположи и аз го казах”, посочи Гешев.

 

Прокуратурата разследвала договор за ВВС

Радев прехванат от ДАНС заради фирма доставчик

Дружеството е контрагент на МО

ДАНС е разследвала фирма-контрагент на военното миинстерство и така е прехванала президента в разговор с ген. Цанко Стойков.

Разговорът на командира на Военновъздушните сили ген. м-р Цанко Стойков и президента Румен Радев е бил прехванат по разработка на ДАНС срещу фирма, която е доставчик на Българската армия. Това допълни главният прокурор Иван Гешев пред БНР. Гешев уточни, че разработката не е била срещу командващия ВВС или президента, а срещу търговското дружество. “Има разследване на Специализираната прокуратура, което е с предмет и обем различни от представеното в медиите. Касае се за една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините”, каза Гешев. И допълни, че в хода на това разследване ДАНС в един момент са “експлоатирали СРС”.

Припомняме, че на 18 юли м. г. спецпрокурори претърсиха офисите на фирма “Балкантел” ООД в София, която има договори за милиони с Министерството на отбраната и други държавни институции. Тогава от прокуратурата съобщиха, че разследват престъпен сговор по повод на доставка на оборудване за Военновъздушните сили (ВВС). По-късно стана известно, че се проверява 5-годишен договор на “Балкантел” за 12,5 млн лв., сключен през 2018 г. за поддържане на комуникационното и информационното оборудване на ВВС. Претърсени бяха и жилищата на собствениците на дружеството Никола Дурчев и синът му Христо, но двамата не бяха нито задържани, нито обвинени.

Коментари

Задължително поле