Иван Петков от Плевен: В нейния медицински център се научават полезни научни новости

Доктор Емилова увлича хиляди хора да изберат здравословния живот

Специално за „Труд” д-р Людмила Емилова представя своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 47 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Иван е сред хората, присъствали на откриването на клиничната форма на лечение с плодове, чай и мед през 1994 г. Началото д-р Емилова сложила в Дома на учените в курорта „Св. Св. Константин и Елена”. За скромната церемония пристигнала Лидия Ковачева, която насърчавала лекарката да обогати плодолечението с медицинска компетентност и насочвала мнозина да го проведат, откъсвайки се от работната среда и задълженията по приготвяне на дежурните първо, второ и трето за семейството.

Иван, съпругата му и двете им деца вече били запалени последователи на лекарката и освен че опитвали да се хранят здравословно, спазвали и препоръките й за двигателна активност. Играели йога, правели дълги разходки и проявявали интерес към всякакви новости от не толкова популярната тогава сфера на живот в хармония с природата.

Мъжът се познавал с д-р Емилова още отпреди демократичните промени. Бил началник на МВР в Плевен и посещавал за задължителна профилактика санаториума на ведомството в морския курорт, тогава с име „Дружба”. Лекуващ лекар му била д-р Емилова, с която обсъждали различни прочетени и споделени неща за постигане на здраве по алтернативни методи. Били пионери на йогата и до днес и двамата я практикуват с удоволствие.

Иван приключил със службата през 1995 г. и нито за ден не се изкушил от битието на пенсионер. Не си представя да обикаля поликлиниките и аптеките, да чака от децата си помощ и да им създава обременяващи грижи. На 70 години е запазил фигура и стойка на войн и излъчва завладяваща енергия.

Ангажиран е постоянно - обработва земи в Свищовско и освен пшеница, слънчоглед и царевица отглежда люцерна и маточина. От сутрин до вечер е заедно с наетите хора по нивите и казва, че да си близо до земята е най-сигурният начин да прибавиш пълноценен живот в годините. Иван винаги подчертава колко важно е да се пазят почвите и колко голяма е отговорността на производителите за човешкото здраве.

През годините той не е прекъсвал връзката с медицинския център. Редовно е правил прегледи и изследвания и при възможност по-дълги гладувания или здравословно хранене. Числи се в групата на пациентите с най-дълъг „стаж” и с мнозина го свързват семейни приятелства. Според Иван без лекциите на д-р Емилова и практическите съвети на нейния екип гладуването не може да се проведе правилно. Убеден е, че с всяко следващо идване човек научава по нещо ново. Ценна е и атмосферата на споделяне и насърчение сред пациентите - всеки преминал през ходене по мъките, докато открие своето място на спасение при лекарката.

За нея Иван твърди, че е изключителен специалист. Била е отговорна и загрижена за всеки болен и преди да се заеме с плодолечението. Но тогава се измъчвала от факта, че въпреки старанията и многото лекарства, хората се влошават, вместо да се избавят от болестите си. Програмата на плодове, чай и мед спасила хиляди пациенти, а за Иван била решаваща да се регулират повишеното кръвно и високия лош холестерол, както и свръхпроизводството на инсулин (предшественик на диабет тип 2).

Мъжът успял да задържи и килограмите в норма. При последното си идване в медицинския център (януари 2020 г.) тежи 92 кг при ръст 185 см и е добър пример не само за връстниците си, но и за много по-млади от него. В центъра прави редовно гимнастическите комплекси, плува, ходи на походи. И във всекидневието върви пеша при възможност, но големите разстояния изминава, когато е на лов- случвало се е да са по 30 км за ден. За Иван ловът е спорт и приятелска дружина, а не унищожаване на живот за разнообразяване на менюто.

Най-вкусните храни според Иван са постни и приготвени основно от набраното в двора на селската им къща, където никога не е попадал и грам вредна химия. Денят започва винаги с чай и мед. Билките семейството бере от чисти поляни или си ги отглежда заедно със зелени растения и подправки. До обед може да се вземе някакъв плод, а обедът и вечерята са от големи салати и постно ястие, като според мъжа особено уважение заслужават супите. Месо от прясно заклано животно или сирене си набавят от стопани в селото. Случва се по няколко пъти в годината - за големи празници. Тогава се вдигат и наздравици с вино от асмите, отгледани от Иван. Засадил е и от всички видове лози, които издирил и разказва, че по-голямата част от реколтата отива за ядене, а не за вино.

В студените месеци мъжът консумира най-много ябълки и мандарини. В останалото време овощната му градина осигурява цялата природна аптека. Иван разказва, че една година през месец октомври останал на попски круши и мушмули, откъснати от дръвчетата. Чувствал се отлично и дори не му се искало да се захрани след 30-те дни на плодово вълшебство.

Градината е сред любимите изследователски полета за внуците, които живеят в София и в Германия. Научени са от родителите, че полезните храни не идват от лъскавите опаковки, а са създадени от природата. Семейството на сина на Иван си приготвя хляб, майсторят шоколад с фурми, сурови ядки и какао, без млечни съставки и захар. А дъщерята отглежда зеленчуци в двора си в Германия. Дядото е спокоен, че още от малки децата приемат здравословното хранене като семейна норма, гарантираща хармония и щастие.

 

Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Крем супа от моркови (1 порция)

Продукти: 150 г. моркови, 1/4 глава кромид лук, 1/2 скилидка чесън, 1 стрък селъри, 1 ч. лъж. кокосово масло, 200-250 мл кокосово мляко, по 1 щипка морска или хималайска сол, индийско орехче, куркума и прясно смлян черен пипер, няколко листенца пресен риган, сок от лимон на вкус

Приготовление: В подходяща тенджерка слагаме морковите, почистени и нарязани на дребни кубчета, лука, чесъна и почистеното селъри, нарязани на средно ситно. Наливаме кокосовото мляко и варим на слаб огън до омекване на зеленчуците. Дръпваме от котлона и прибавяме кокосовото масло, всички подправки и лимоновия сок. Пасираме до гладка консистенция.

* Медицинският център на д-р Емилова преустанови работата си заради опасностите от KOVID19. При нормализиране на обстоятелствата ще бъде отворено. Пазете се и спазвайте съветите на здравните власти!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве