Иван Таков, председател на БСП-София, пред „Труд news“: София и софиянци заслужават различно управление

Очакваме нашият кандидат Ваня Григорова да е на балотаж

- В досегашния столичен общински съвет БСП имаше 15 представители. Какви са очакванията ви сега?
- Очакванията ни са нашият кандидат Ваня Григорова да бъде на балотаж. Държим да имаме и максимален брой съветници, тъй като от тях зависят много решения. През 2019-та имахме 15 съветници, тогава имахме и шанс, тъй като бяха преразпределени гласовете за Борис Бонев. Не искам да правя прогнози сега, ние трябва да си свършим нашата работа. Посланията ни вече се чуват ясно в публичното пространство и силно се надявам, че този път ще получим сериозно доверие от гласоподавателите. София и софиянци заслужават различно, много по-добро управление. 33 години дясно управление доведе до разпродажба на огромна част от общинската собственост, както и до концесионирането на основните услуги в града. Ние казваме: Стига толкова.

- Представители на БСП обаче през цялото това време бяха част от общинския съвет...
- БСП през тези години беше в СОС, но винаги сме били в опозиция. И като опозиция сме реализирали немалка част проекти - детски градини, училища, спортни съоръжения. Басейн дори направихме. Сега най-накрая се преборихме и за спортна зала в „Младост“, обещанието ни беше от 2015 г. Но истинските, големите, концептуални въпроси за философията на управлението не можехме да ги реализираме поради съвсем различното дясно, което управляваше през тези 30 години. Надявам се това да се промени в следващия общински съвет. Наясно съм, че няма да е лесно. Тази битка е изключително сложна предвид наложеното у голяма част от избирателите вярване, че София била дясна. Но след 33 години дясно управление резултатите са видими и те не са никак добри.

- Вие сте финансист, парите на София много или малко са и какво по-различно бихте направили в рамките на такъв бюджет?
- Не е въпросът много или малко са парите. Ако погледнете структурата на бюджета и изпълнението му за предходните години, ще видите, че мантрата, „Няма пари“ е абсолютно невярна. Давам пример, за да не сме голословни - за последните 2 години от капиталовата програма на София са останали половин милиард лева неизразходвани. А капиталовата програма прави нашия живот по-добър.

- Защо са останали неизразходвани тези пари?
- От 10 години задавам този въпрос на кмета Фандъкова и на управляващите, но отговор няма. Дори в техните огромни неизпълнения, които реализират всяка година и в самия бюджет, и в капиталовата програма, няма и един ред защо не са успели да изразходват този ресурс. Винаги се оправдават с обективни причини. А истината е съвсем проста - те нямат нито управленски, нито административен капацитет, за да могат да използват ресурса по оптимален начин. Затова ние от 5-6 години настояваме за децентрализация на общинския бюджет - повече пари за районните кметове. Видно е, че с централизиран бюджет кметът и управляващите не могат да се справят, а от това страда цяла София и всички столичани.

- Колко повече пари предлагате да се дадат на районните кметове?
- Нашето предложение от години е съвсем конкретно - 20% от капиталовата програма да бъдат разпределени между районните кметове. Това не беше прието и продължи централизацията на бюджета и неизпълнението на капиталовите разходи. За 2022 г. бяха предвидени 30 млн. лв. за изграждане на канализация. Усвоените са само 5 млн. лв. А същевременно 1/3 от София продължава да е без канализация. Тук е хубаво да споменем и още нещо - тоталният провал на управляващите Столична община във ВиК сектора, във водния цикъл. Имаше предвидено за София европейско финансиране 460 милиона лева. Знаете ли колко защитиха - 136 милиона от всичките 460. Е, какво повече да си говорим?! Фандъкова от 2019-та обяснява как влиза в кварталите. А резултатът е видим - привидно лъскав център, в който се прави ремонт на ремонта и се изсипват пари, и едни крайни квартали с овехтяла инфраструктура, непипана от 40 години. За 2022 г. над 50 млн. лв. са останали отново неусвоени от средствата за ремонт. За мен това е престъпление. Стига толкова! Искаме да приберем в Столична община и чистотата, и водата, и ремонтите. Помните едно време имаше БКС-та, които отговаряха за кварталните ремонти. Защо да не са на подчинение на районния кмет и да се дадат средствата на него, за да си извърши ремонтите?! 

- Защо искате да върнете към общината тези дейности, не е ли по-добре те да се извършват чрез публично-частно партньорство?
- Не, разбира се, тази мантра, която слушаме от години, че държавата, в случая общината е лош стопанин, трябва да приключи. И държавата, и общината може да бъдат добри стопани, тук обаче е въпрос на политическа воля. Ако някой е лош стопанин, той трябва да си ходи или да си понесе отговорността.

- Накрая, въпрос за „Топлофикация“, огромните дългове и това, че непрекъснато растат цените на парното. Какво правите с тези проблеми?
- Повече от 10 години управляващите от ГЕРБ замитат проблема с „Топлофикация“. През последния мандат дори може да го наречем престъпна безотговорност. Друг въпрос е управлението на „Топлофикация“ през всичките тези години. Въпросът с модернизацията продължава да стои, но аз искам и досегашният кмет да отговори - след като са близо 2 млрд. задълженията, кой би дошъл да инвестира?! Или „Топлофикация“ ще вземе заем, за да направи така необходимата модернизация?! „Топлофикация“ в момента е в технически фалит. Това дружество отоплява и осигурява топла вода на милион столичани. Вие разбирате ли за какво говорим?! Това бездействие от страна на управляващите е потресаващо. Давахме десетки предложения за решаване на проблема. Но нищо! Наеха консултант с грантово финансиране, гласуваха този доклад на консултанта и отново всичко беше заметено под килима. Сега Фандъкова си тръгва и прехвърля горещия картоф на следващия кмет и Общински съвет.

- Кои са Вашите приоритети за следващия мандат? 
- Ще продължим да работим активно за достъпност на гражданите до Витоша и до минералната вода. Тези два безценни природни ресурса, с които разполага София, в момента са недостъпни за софиянци. Длъжни сме да дадем достъп до планината за децата на София, за да има къде да спортуват. Досегашното отношение на управляващите в града и към минералната вода, и към планината е наистина безобразие. Не може толкова години да си мият ръцете с поредния съсобственик или концесионер. Отговорността е на Столична община. Тя има силата да реши тези два наболели проблема. За минералната вода - незабавен ремонт и модернизация на всички съществуващи бани. За Витоша - реконструкция на съоръженията към планината.

Нашият гост
Иван Таков е роден на 24 април 1979 година в София. Завършва 133-то СОУ “А. С. Пушкин”. Висшето си образование получава в университета “Макгил” в Монреал, Канада, със специалност “Финанси”. Член е на БСП от 2003 година.
Председател е на Градския съвет на БСП в София.
Член е на Националния съвет на БСП.
Кандидат е за общински съветник от Местна коалиция “БСП за България”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта