Ивелин Иванов от Добрич: Доктор Емилова ми даде азбуката на здравето

Мъжът свалил над 70 кг за по-малко от 8 месеца

Специално за “Труд” д-р Людмила Емилова продължава своята поредица на дълголетието. Тя е лекар с три специалности - вътрешни болести, кардиология и ревматология и здравен мениджмънт. След като изпитва системата за лечение с плодове, чай и мед върху себе си и успява да се спаси от много тежки болести, решава, че ще се довери на природосъобразната медицина. Насърчава я създателката на метода Лидия Ковачева. През 1993 г. д-р Емилова открива медицинския си център за безлекарствено лечение, през който са преминали над 45 000 пациенти от цял свят. Мнозина са се спасили от шаблонно дефинираните от официалната медицина като нелечими заболявания и като бонус са стопили килограми, при това с траен ефект. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

Критичната точка в живота на Ивелин, от която решил, че тръгва към здравето и загърбва всичко, довело го до непрестанни теглила, били 220 кг. Непосилната тежест го измъчвала и денем, и нощем. С усилие изминавал кратки разстояния, имал болки в коленете, задъхвал се, чувствал се отпаднал. Нощем не мигвал от задушаващо хъркане и хрипове. Утрото на всеки следващ ден носело отчаяние, вместо слънчево зареждане.

Мъжът споделя този период с известна неохота, защото е постигнал нещо наистина удивително - пълна промяна в навиците и нагласите си. Дори го определя само с няколко думи - “бях се занемарил”. Открил д-р Емилова в интернет след дълго ровене в различни сайтове за диети, “чудодейни” програми и откровени търговски предложения. Решил, че ще се довери на медицинския център заради лечебната сила на програмата, насочена не просто към сваляне на килограмите, а към постигане на здраве и хармония. При първото си идване при лекарката в началото на май т. г. Ивелин тежал 200 кг при ръст 168 см. Предварително сам успял да свали 20 кг за около 2 месеца и половина с природосъобразно хранене. Преди това консумирал много сладкиши и шоколад.

Проблеми със свръхкилограми мъжът имал, след като спрял да се занимава активно със спорт. Но последните 2-3 години били вече истинска мъка в омагьосания кръг на безизходица. Желанието за промяна обаче било толкова силно, че пристигнал в медицинския център с ясна цел, спомня си мъжът. Исках не просто да си почивам или да пия чай, а да науча как по правилен начин да постигна здраве, казва той. И споделя възхищението си от д-р Емилова, която без да се щади, обяснява подробно как по лесен начин се изграждат полезни навици. За Ивелин сутрешните лекции на лекарката са истински университет. С интерес откривал за себе си ценни и полезни знания, уникални заради богатството на опита, натрупан от целия екип. Мъжът не скъпи похвалите към всички специалисти и сътрудници, ангажирани денонощно в центъра. Определя ги като професионалисти в своята област, начетени и винаги готови да дадат съвет на пациентите. Казва, че кулинарното училище на консултанта Веселин Станков е много полезно за всеки, решил след програмата да спазва точно съветите на д-р Емилова.

При Ивелин ефектът от приема на плодове, чай и мед бил забележителен. Дошъл, подпирайки се на бастун, а след няколко дни започнал да качва стъпала и да се разхожда в коридора. При гладуването нямал никакви оплаквания. Нямал дискомфорт или пристъпи на глад, защото за него плодовете са храна, и то много вкусна и полезна. “Прилагайки по-рано различни диети, не само бил гладен и сърдит на света, но връщал свалените килограми и това го обезсърчавало. Българите сме немарливи към здравето си, но времето няма как да спре и да ни чака да осмислим пораженията, които сами си нанасяме”, споделя Ивелин. Според него д-р Емилова е безценен капитал за нацията и отговорен лекар, който не пести време и енергия, за да помага на хората.

С нейна помощ мъжът е нормализирал кръвното си налягане и постепенно спира приеманите медикаменти. В медицинския център установили още увеличен и максимално омазнен черен дроб (като гъши дроб), високи нива на пикочната киселина и хиперинсулинизъм (предшественик на диабет тип 2). Още с първата 20-дневна програма състоянието се подобрило и заедно със свалените килограми Ивелин изхвърлил безпокойствата и напрегнатостта. Започнал да спи и все по-уверено да следва пътя си на човек в хармония със себе си.

Казва, че цялата му нагласа към света е променена и че е постигнал 80-85% от приеманата през деня храна да е здравословна. Консумира предимно плодове и зеленчуци. Веднъж седмично приема 150 г качествено месо или риба. Спрял е сладките и тестени неща и е ограничил солта- по 5 г седмично, само хималайска. Всяка химически обработена храна може лесно да се замени с полезна, убеден е мъжът. А вкусът на естествените продукти е изумителен. Невероятните промени при Ивелин силно зарадвали и впечатлили майка му - Кирилка Иванова. Тя тежала 125 кг и страдала от много заболявания. Придържайки се към менюто на сина си, свалила 22 кг за кратко време и се почувствала много добре. През този месец е посетила за пръв път медицинския център и за 10 дни е свалила още 6 кг. Д-р Емилова препоръчала на Кирилка 20 дни на плодове, чай и мед и 20-дневно захранване по схема. При жената се е нормализирало кръвното налягане, намалило се е омазняването на черния дроб и се е подобрил общият тонус.

До началото на октомври Ивелин е свалил 70 кг, 34 от които са мазнини. Убеден е, че сприятеляването с кантара ще продължи и казва, че не възприема отслабването като някакво състезание. Най-важната и приятна част е в главата - в промененото мислене, а не в това колко тежиш. Не иска да се снима, но в края на разговора ни се съгласява да го направим при следващото му идване при д-р Емилова. Впечатлен е, че лекарката не е крайна в предписанията и съветите си. Съобразява ги с индивидуалността на всеки пациент и така резултатите са насърчаващи и трайни. След лекциите Ивелин старателно изучава многобройните табла в залата с актуална информация по обсъжданите теми. В телефона си е сложил най-важните неща за полезните храни и без да залита в броене на калории, следва своя път в здравословното хранене.

Д-р Емилова дава азбуката на здравето, убеден е мъжът. Всеки може да избере колко бързо ще я усвои и какво ще напише с нея - дума или изречение. За Ивелин е сигурно, че ще сътвори поне разказ, интересен за безброй читатели.

62-2Рецепта на главен готвач Илия Илиев

Постен гювеч (1 порция)

Нарязваме на едри кубчета 60 г тиквичка, 60 г патладжан, 50 г прясна червена чушка, 30 г целина. Прибавяме още 50 г морков на шайби, няколко нарязани гъбки кладница и 1/4 глава лук, 1 наситнена скилидка чесън, 2-3 начупени с ръка зелени бобчена и нарязани стръкчета магданоз. Слагаме сместа в подходяща тенджера с капак и добавяме вода до нивото на зеленчуците заедно с 1 дафинов лист, зрънце бахар, малка клонка пресен розмарин и задушаваме за 10 мин. След това прибавяме 60 г картофи на кубчета, по 1 щипка морска или хималайска сол, червен пипер и чубрица и оставяме на слаб огън до пълна готовност на зеленчуците.

Сервираме със зехтин екстра върджин и накълцан магданоз.

Коментари

Задължително поле