Идеологията и целите на партията на Христо Иванов

След дълго бабуване най-накрая миналия петък в полусектантска обстановка и полутайно (за събитието бяха уведомени и допуснати само представители на обслужващите медии - б.р.) олигархията реши да представи „новия” си партиен проект. „Да, България!” му е името и зад него са се струпали измъчени протестъри, грантови анализатори, провалени политически хамелеони и крадливи приватизатори олигарси.

Към пръкването на поредния проект на лабораторното политическо инженерство в никакъв случай не трябва да се подхожда негативно. Напротив - „новата” партия окончателно сваля маските на самоназначилите се за морални ментори на обществото. И ако дълги години хранениците на грантови НПО-та представяха себе си за „граждани”, които не желаеха да се свързват с властовите привилегии, то с това им удобно прикритие вече е приключено. Интересно кога ще го проумеят и онези журналисти от трите национални телевизии - БНТ, Би Ти Ви и Нова, които съвсем целенасочено пробутват от години на аудиторията мантрите на олигархията, маскирани като мнения на „граждани”.

Радикалната промяна, която Западният свят изживява в последните месеци и чиито последици тепърва ще се проектират през следващите 3-4 години - вотът на британците за излизане от ЕС, изборът на Доналд Тръмп за американски президент, засилването на националистическите движения в държавите от Европейския съюз, правят несигурно бъдещето на мрежата от грантови НПО-та.

Чрез тях отделните власти бяха подложени на задкулисен натиск от групи активисти, гравитиращи около шепа криминални приватизатори на Прехода. Предвид новата ситуация, за да гарантират достъпа си до властта, олигархичните кукловоди очевидно са принудени както лично да се ангажират с „новите” проекти, така и да пуснат марионетките си на терена на политиката, т.е. да участват в изборите.

Радан Кънев - на бунището на историята

На анонса за „новия” партиен проект трябва да се гледа и като на окончателно сваляне на доверието от досегашния политически представител на „агнешките главички” Радан Кънев, който от петък вече е на бунището на историята. Независимо от факта, че Кънев и друго от протежетата на лаборанта Иван Костов - Атанас  Атанасов - лично присъстваха на обявяването на проекта, „новият” любимец на олигархията е Христо Иванов - проваленият правосъден министър, адвокатът без права, известният с доносите срещу страната си дългогодишен храненик на компрометирана фондация „Америка за България”.

Самопризнанието на „новия” политик

И докато в Хитрино още не можеха да открият всички загинали, в съботното утро Иванов употребяваше ефира на Би Ти Ви, за да отрече собствените си твърдения от последните две години.

От 2014 г. новоизлюпеният политик отричаше, че „съдебната реформа”, която толкова много настояваше да прокара, има за цел овладяване на съдебната власт, отричаше да иска поста на главния прокурор, отричаше дори, че има амбиции да става партиен лидер. Е, в рамките само на няколко телевизионни минути Иванов отрече себе си по същия начин, по който отдавна се е отрекъл от комунистическата фамилия на родителите си - Бойкикев.

Любимецът на медиите бухалки на Иво Прокопиев, на подсъдимия за укриването на 63 млн. лв. данъци Огнян Донев, на бившата говорителка на Иван Костов - Стоянка Георгиева, арогантно и самонадеяно обяви, че целта на партията му е овладяване на следващия Висш съдебен съвет, смяна на главния прокурор, както и изваждане на прокуратурата от съдебната власт и подчиняването й на политиците. За да се случи всичко това обаче, Иванов ще трябва да получи подкрепата на мнозинството от българите, а това няма как да стане, защото „новият” проект на олигархията трудно би могъл да премине дори минималния праг от 4% за влизане в парламента.

И колкото по-бързо се проведат предсрочните парламентарни избори, толкова по-добре, за да може и „новият” проект на Иванов да се нареди до партията на адвокатката на „Мултигруп” и Гриша Ганчев Татяна Дончева, която, както свидетелстват нейни близки, е изпаднала в тежка депресия след фиаското на последните президентски избори и класирането й до Митьо Пищова.

Разделение и противопоставяне на обществото като партийна идеология

Добре е наистина, че Иванов делегитимира себе си и директно обяви целите си - да постави държавното обвинение в положение, че ако утре тръгне да проверява министри като Николай Ненчев или олигарси като Иво Прокопиев и Огнян Донев, то тези разследвания да бъдат смачквани още в началната им фаза.

И понеже „новият” проект на олигархията няма идеологическа основа, а целта му е да заграби колкото се може повече територия в законодателната, изпълнителната и най-вече в съдебната власт, то на малцината последователи на „Да, България!” се предлага философията за разделяне и противопоставяне на различните обществени групи.

Нещо повече, същата философия вече бе тествана през 2013 година и послужи за създаването на групата за улични безредици „Протестна мрежа”. Хората, които върнаха в живота ни времената на политическото противопоставяне, хората, за които единственият идеал е да лепят етикети и да сриват репутации, да разделят довчерашни приятелства, защото те са „умните” и „красивите”, а всеки несъгласен с тях е „контра” човек, същите ментори вече претендират да са партийци.

Сред присъствалите на обявяването на „новия” проект на олигархията бяха любимката на основателя на „Агнешките главички” бивш депутат Никола Николов - Антоанета Цонева, първият шеф на „Отворено общество” на Джордж Сорос за България Стефан Попов, бившият агент на Държавна сигурност Иво Инджев. Нямаше ги обаче интелектуалците - политолозите Минчев, Дайнов, Кьосев, Гълъбов, които неотдавна не се посвениха да употребят националния празник на България 3 март, за да тестват друг мъртвороден проект на олигархията - „Манифест за републиката”, чиято съдба със сигурност ще споходи скоро и партийния им такъв.

Освен дясното „новите” партийци са си поставили за цел да ухажват и симпатизантите на левицата. Не им липсва самонадеяност, особено що се отнася до факта, че всички до един от присъствалите в петък вечерта в Дома на българо-съветската дружба допреди няколко седмици не спираха да вещаят мрачни сценарии за България, ако българите вземат, че подкрепят кандидатурата на генерал Румен Радев за президент. И понеже и тук се провалиха, след втория тур на президентските избори човекът с двойствен морал Христо Иванов започна да прави опити да кооптира новоизбрания държавен глава, а жълтите медии на олигарсите Донев, Прокопиев и на Стоянка Георгиева да му поставят ултиматуми, че ако не ги подкрепи във войната срещу прокуратурата, то те ще работят за сриване на авторитета му още преди да е встъпил в длъжност.

И като как „новите” партийци се надяват да спечелят гласове на левите избиратели? Вероятно като си признаят водещата роля в най-големия български външнополитически провал от десетилетия насам - кампанията по дискредитиране на печелившата кандидатура на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН.

Та нали точно „личната” еврокомисарка на Иво Прокопиев - Кристалина Георгиева - изигра водеща роля за българския провал за ООН. Факт, който възмути дори Европейската комисия, заради което Георгиева бе принудена позорно да напусне Брюксел и да се скрие в САЩ, за да продължи да обслужва интересите на благодетеля си Джордж Сорос.

Ясни нотки на лебедова песен се долавят в партитурата на "Да! България". Идват избори и на тях хората със сигурност ще се отръскат от кухите политически схеми и участниците в тях.

 

 

Коментари

Задължително поле