Избираме чужбина пред почивка в страната

Туристическите пътувания в страната намаляват, а екскурзиите и почивките в чужбина се увеличават.

Младите най-често осъществяват задгранични пътешествия

Нарастват разходите за хотел

Все повече българи избират почивка или екскурзия в чужбина вместо туристическо пътуване в страната. През първото тримесечие на 2019 г. общо 929 хил. българи са реализирали.

туристически пътувания. Това е намаление със 7,3% спрямо пътувалите граждани за същия период на миналата година, обявиха от НСИ. Но докато туристическите пътувания в страната намаляват, екскурзиите и почивките в чужбина се увеличават. През първото тримесечие на тази година 17,7% от пътувалите българи са били само в чужбина, а 3,9% - и в страната и в чужбина, при съответно 13,2% и 2,6% за същия период на миналата година, сочат данните на националната статистика.

Любопитното е, че разходите за пътуванията в страната се увеличават, докато за тези в чужбина намаляват. Което показва, че ръстът на задграничните посещения не се дължи само на увеличението на доходите и избирането на по-скъпи дестинации. От януари до март 2019 г. средният разход на човек при пътуване с лична цел в страната е 195,68 лв., а в чужбина - 556,10 лв. Година по-рано похарчените пари са съответно 186,23 лв. и 577,12 лв.

При пътуванията в страната с най-голям дял са разходите за храна - 33,7%, докато в чужбина са парите за транспорт - 35,1%, което е разбираемо предвид цените на самолетните билети. Но любопитното е, че при пътуванията в страната нараства делът на разходите за хотел - от около 18% през първото тримесечие на миналата година на близо 23% за периода от януари до март 2019 г.

Освен че все повече хора почиват в чужбина, при най-младите, които всъщност са бъдещите хора на средна възраст, задграничните воаяжи имат най-голям дял. При пътувалите граждани на възраст между 15 и 24 години 27,9% са били само в чужбина, при 20,5% година по-рано. Но и при по-възрастните делът на пътувалите само в страната сериозно намалява.

Коментари

Задължително поле