Извънредно положение в Турция

Турският Съвет за национална сигурност реши в страната да бъде въведено извънредно положение за следващите три месеца, заради неуспешния опит за преврат, предадоха световните агенции.

Новината беше съобщена от президента Реджеп Тайип Ердоган, а изявлението му беше разпространено по всички медии.

Предстои да бъде обявено какви мерки ще бъдат въведени.

При извънредно положение конституцията на Турция позволява основните права да бъдат ограничавани и президентът до голяма степен да може да управлява чрез укази, пише ДПА.

Ето някои от основните мерки, които може да последват:

- полицейски час;

- събиранията и протестите могат да бъдат забранени, както по улиците, така и на закрито;

- печатни медии (вестници, списания и книги) могат да бъдат забранени или да не могат да бъдат издавани без разрешение на властите;

- всички форми на излъчване и публикуване на текстове, изображения, филми и аудио файлове могат да бъдат контролирани, ограничавани и дори забранявани;

- служители на службите за сигурност могат да провеждат обиски на лица, автомобили, недвижими имоти и да конфискуват потенциални доказателства;

- пътният трафик може да бъде забранен в определени периоди от време или в определени зони;

- определени зони могат да бъдат оградени или евакуирани;

- държавата може да поеме контрола върху трафика по суша, въздух и вода.

По-рано тази вечер, в интервю за „Ал Джазира“, Ердоган коментира възможността за връщане на смъртното наказание:

„Не само аз трябва да взема решение. Хората имат право да се произнесат за това. Хората, които излязоха по улиците, и решението трябва да бъде взето от националното събрание. Ако парламентът вземе това решение, задължение на всички останали институции е да гарантират неговото изпълнение. Така че, ако парламентът вземе това решение и ми го изпрати за одобрение, аз ще го одобря“, заяви държавният глава.

В интервюто Ердоган заяви още, че може и други държави да са замесени в опита за преврат. Той не спомена конкретна страна, но напомни, че проповедникът Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява за метежа, живее в Пенсилвания (САЩ, бел.ред.).

По въпроса с невижданата чистка, която се провежда в Турция, Ердоган каза: „Не сме стигнали до края (...) Арестуването на тези хора ще доведе до нови имена“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят