На 15 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за петък, 15.11.2019

Премиерът Борисов: Няма гръцка компания, която да работи в България и да се е оплакала от нещо (ВИДЕО)

Изчезналото в село Николаево момченце най-вероятно е било отвлечено

Великобритания бави новата Еврокомисия Брюксел в юридически пат

89,65 лв. тол такса от София до Бургас По-екологичните камиони ще плащат по-малко

ЕК започва наказателна процедура срещу Великобритания за отказа да изпрати еврокомисар

Русия създава военна база в кюрдски град в Сирия До неотдавна в Камишли бяха разположени US войници

Вируси с кашлица тръшкат наред Заради топлото време грипът ще се забави

КРИБ подкрепя изцяло предложението първият ден от болничния да не се плаща

Неуспешен дебют за Дерменжиев, звезда на „Нюкасъл“ попари България

Румен Овчаров и Бриго Аспарухов пазят гърба на Нинова Вътрешната опозиция втвърди тона - иска оставката на ръководството и промяна на партийния устав

Борисов от Солун: Газовият интерконектор с Гърция е важен за енергийната сигурност на Югоизточна Европа

Германия спира данък „солидарност” Промяната засяга 90% от плащащите налози

Оставиха за постоянно в ареста 68-годишен, обвинен в блудство с 10-годишно момиче

Изгубени в празнодумието Вече не вярваме на думите, на медиите, на политиците

Отдавна съм изказвал опасението, че можем да стигнем до вътрешни междуособици между цигани и българи, ако продължим да подценяваме този проблем. Не съм очаквал колко лесно може да стигнем до там, дори от някакъв абсурден повод. Но ето, че се случи, засега като репетиция. Как е възможно някой да пусне слух, че държавата ще взима децата от училище и стотици изплашени роми ще се впуснат към училищата, за да приберат децата си. Как е възможно някой да повярва в тази нелепица? Страхът, че това е възможно, вероятно възникна от драматичните описания за драмата на нещастно българско семейство в Норвегия. Страхът се засили, когато говорителите на властта не обясниха каква е тази Стратегия за детето. Опозицията също не обясни защо е против. Нямало такава стратегия, объркаха ни още повече от високо място.

Медиите захапаха тази възбуждаща тема и я раздухаха. Изследователят на маргиналното Мартин Карбовски гръмна, че взимане на деца от училище е имало, той знае поне за един случай. Предизборната истерия накара и премиера да обяви гневно, че имало специални щабове, които нарочно разпространявали тези слухове заради изборите. Всеки взе да се изказва и паниката нарасна. Вицепремиерът Томислав Дончев заяви от висотата на поста си, че в Министерство на отбраната имало чиновници, които участвали в този заговор и разпространявали слуховете. Някой посочи, че ставало дума за шефа на пресцентъра на министерството Александър Урумов. Другият вицепремиер – Каракачанов, опроверга това обвинение. Никой в министерството не може да извърши това, защото той не бил издал такава заповед. Е, след като и всесилните не знаят, какво става в тази държава? А повелителите на общественото мнение са се заели да оспорват името на партията на Слави Трифонов!

Всичко стана толкова абсурдно, сякаш държавата е изпаднала в някакъв хаос и безумие. Как това стана възможно? Стана, защото държавният механизъм се съобразява само с една инстанция- премиера и ако той не каже тежката си дума, другите се крият или говорят глупости. Стана, защото всеки в тази държава дърдори безотговорно и безнаказано- социолози и политолози със съмнителен морал, врачки и гледачки, изхвърлени отдавна на боклука политически отрепки, платени бездарни клакьори, дошли от емиграция пророци, психично болни маниаци и за капак на всичко- драпащите за власт политици, ловящи риба в мътна вода. И всичко това се стоварва на главите на несигурните и объркани хора, невярващи вече нито на цар, нито на господар, да не говорим да вярват на журналисти, удавени в дребнотемието.

И за да е пълна картината на объркване, изведнъж загубихме някакви 50 милиона, които са били обещани за заплати на медицинските сестри. Лоша новина, точно в предизборно време. И започна един сериал, който можеше да е смешен, ако не е толкова тъжно да излъжеш толкова много хора. Вместо 50-те милиона се оказа, че са налице само 6 (шест милиона). Обърка се и Борисов, който поиска от Здравната каса да каже къде са изчезнали парите. Не се разбра каква е ролята на Министерството на здравеопазването в тази суматоха. Междувременно се оказа, че 50-те милиона са били 86.Но налице били само 6 милиона. Работата стана дебела. Медсестрите излязоха на протести. Точно преди избори! Ужас! От Здравната каса бързо обявиха, че за заплати са предвидени не 6, не и 50, не и 86, а цели 200 милиона. Ура !Облекчение. Обаче последва уточнение, че тези пари ще бъдат отпуснати през следващата година. И освен това не всичките са за сестрите, а за заплати изобщо. И не касата, нито министерството, нито болниците, не стана ясно кой ги определял. Туш! Нищо не разбрах. Предполагам, че и сестрите не разбраха. Няма да се изненадам, ако и министър-председателят не е разбрал.

Цялата тази неразбория народът ще я преглътне. Първо, защото няма време да се ориентира, когато го зариват с нови предизборни обещания. И защото започна да свиква. Освен това има къде по-интересни неща- гей ли е онзи политик, ще уволнят ли директора на радиото, виновен ли е Волен, какво става във „Фермата“, вярно ли е, че ще възстановят „Биг Брадър“?

Няма да изреждам и събитията, които очертаха контурите на бъркотия в балканската ни външна политика. По-добре да прогнозираме какво ще се случи, въпреки всички празни приказки.

– Ще подкрепим Северна Македония за ЕС. Тя няма дори физическото време да приеме закъснелите ни условия. Ще се оправдаем с геополитически „съображения“. Оставки няма да има. Този влак вече замина.

– Турция няма да спре инвазията в Сирия. САЩ няма да я подкрепят, но няма да спрат изтеглянето си. ЕС ще реагира, но словесно. Ние и словесно няма да реагираме. „В перфектни отношения сме с Турция. Страшно няма“…

– Гърция е вече реалният лидер на Балканите. Обстановката в Средиземноморието го определя. И Помпейо ни заобикаля. Ние ще разговаряме с него по телефона.

 

Юбилей на телевизията-майка

БНТ отбелязва 60 години мащабно, със специална рубрика. Водена с видимо удоволствие от Драго Драганов. Зрителите с умиление гледат естрадата, концертите на Хачо, театралните постановки, старите комедии…

27 години съм работил в БНТ, от които 21 като водещ на „Панорама“. Но това, което гледам, не е моят спомен, не е моето изживяване и на моето поколение политически журналисти. Ние имахме нашите върхове, изпитания и драми. Но това не върви в сантименталната рубрика. Тя е на Драго Драганов. За това не приех любезната покана да участвам в юбилейното предаване. Това не означава, че подценявам показваното.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.