Напрежение в Нови хан заради пясъчна кариера

Обявиха за издирване испанец заради кражби в с. Бутан

Задържаха двама за телефонна измама, представяли се за зам.-министри

Трус от 6,3 по Рихтер разлюля Северозападно Мексико

Предлагат името на Си Цзинпин да бъде вписано в конституцията

Задържаха собственика на автобуса убиец от „Бакаджика”

„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Издирват Роналдо за училище В Девня тръгнаха „от врата на врата“ за прибиране на отпадналите ученици

На несъществуващ адрес на ул. „Вълшебен извор“.

Издирват Роналдо да го върнат в подготвителна група за училище, но момчето, кръстено явно от баща – фен на звездата на „Реал Мадрид“, е вече в Германия. На същия адрес на улица „Иречек“ 21 в Девня е регистриран и Кристиян със същата фамилия на Роналдо, но според местните учители двамата не са братя. Кристиян, който е отпаднал от 4-ти -клас през миналата учебна година, също е напуснал страната и е заминал с родителите си в чужбина. От Девня започна кампанията „от врата на врата“ във Варненска област за издирване и връщане в клас на отпадналите ученици.

Срещаме огромно разбиране, общината е най-добре подготвена да започне, каза на срещата-инструктаж с кмета на Девня Свилен Шитов и екипа му шефката на РУО във Варна Венцеслава Генова. През юли кабинетът на Бойко Борисов прие решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст. Във Варненска област са създадени 49 мобилни екипа и по списъците, засечени от информационните масиви на ГРАО и образователното министерство, трябва да се издирят общо 616 деца. В Девня са 26, но се оказа, че 6 от тях вече са навършили задължителната училищна възраст и са изпуснати неуки. Списъците непрекъснато ще се актуализират и с информация от Гранична полиция, за да се изясни колко от необхванатите в училище не са в страната или пребивават временно тук, но всеки случай ще се изяснява на място и не само с едно посещение на адрес, посочи Розета Заркова, експерт в РУО, която е и администратор на информационната платформа за Варна и областта.

Мобилният екип от експерти, социални работници и полицай, начело с шефката на РУО, обиколи няколко адреса в Девня. Анастасия Анкова, отпаднала в средата на учебната година от 5-и клас, заминала преди седмица с баща си в Германия, обясни майка й Силвия, която се стресна от внушителната делегация в дома й. Ромското семейство щяло да се изнесе до края на седмицата, също за Германия, с малкото си едногодишно момиченце и по-голямото му братче Дончо, който е завършил 4-ти клас, при това с отличие. Анастасия отказала да учи, била непослушна, но „в Германия, където имало закони, щяла да слуша и да ходи на училище“, обясни майка й.

Около къщата в „Гъбената махала“ веднага се събраха десетки любопитни съседи, за да разберат какво става и засипаха с оплакванията си образователната шефка от Варна. Майката на Славчо- Ангелина категорично заяви, че няма да го пусне на училище вече. Той трябва да е в 5-ти клас наесен и не е в списъка с отпаднали деца на МОН. Жената обаче видяла как учителката в занималнята ударила момчето й, зашлевила му шамар с думите:“циганин такъв проклет“. Причината била, че Славчо и друго момче се сбили по време на занятията. „И моят хубостник е палав, но защо ще го обижда и бие“?, пита ядосана Ангелина и се заканва да покаже как пък циганин може да бие. Майката така и не посочи името на възпитателката, но разказа и друг случай в занималнята на сина й, когато заварила децата да се замерват с книжни топчета, а не да учат. В това време учителката си цъкала невъзмутимо игрички с джиесема . Всички насъбрани в махалата си спомниха веднага за строгата си някогашна учителка госпожа Минчева, която ги наказвала за лоша дисциплина, играела дори и сопата по тях, но се похвалиха, че днес могат да четат, пишат и смятат. Обаче дума не отвориха за това, какво ще стане с неграмотните им деца. Повечето се оплакват, че нямат пари за училище и най-често търсят помощ при кмета на Девня . Идват за пари, а въртят в ръцете си най-скъпите и модерни телефони, констатирал Свилен Шитов при тези срещи.

За всяко обходено дете по адрес екипът съставя протокол, който според изискванията на създадения механизъм, трябва да се подаде до 48 часа в МОН. Според указанията се разпитват и съседи, ако не се намерят детето и родителите му. Но най-важното е експертите да посочат какви мерки се вземат при всеки конкретен случай да вкарат детето в клас. „Ние ще ги върнем, но по-сложно е да ги задържим“, каза шефката на РУО Венцеслава Генова и припомни за приетия изцяло нов стандарт и Наредба за приобщаващо образование. От МОН са изпратили до всички директори на училища в страната спрените детски надбавки на родителите на отпадналите ученици. Директорът на СУ „Васил Левски“ в Девня Георги Петков потвърди, че училището е получило 3200 лева от спрени детски надбавки за негови ученици. Парите ще се използват целево за училищната среда, за подпомагане на целодневното присъствие на 5- и 6-годишните, които подлежат на училище, ще се откликва и на социални нужди на деца, които например нямат възможност да си купят обувки или учебни помагала. Пари кеш обаче няма да се раздават, обясни Венцеслава Генова. Тя посочи и една често срещана порочна практика, при която за отсъствия в училище се представят масово медицински бележки. Детето е уж болно, а е в каруцата с баща си или на бунището, каквито случаи често наблюдавала самата Генова във варненското село Каменар. Взети са много сериозни мерки срещу това стиковане между лични лекари и родители за издаване на фалшиви медицински бележки, каза просветната шефка.

„От врата на врата“ продължава и в останалите 11 общини във Варненска област. Издирват се всички отпаднали деца през изминалата учебна 2016/2017 г. Проверяват се и незаписаните първолаци. Обиколките включват и селата без училище и детска градина, както и селата, в които не живеят деца, но биха се преселили семейства.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. РОНАЛДО НАЙ- ВЕРОЯТНО Е МАН-ГАЛ. ДОРИ ДА ГО ИЗДИРЯТ НИКЪВ ХУ- Й НЯМА ДА СТАНЕ ОТ НЕГО.

  2. В това училище нали един учител беше бил ученици и колежка. Защо не направят проверки дали бият учениците?

  3. Роналдо и подобни много добре са си направили СМЕТКАТА ! Като порасне, да кажем завършил нашето училище , какво освен минимална заплата ще му предложи България и безнаказано крадене, а там – в богатите страни ще може да си краде на воля и в охолство, докато го хванат и затворят за по-дълго !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.