Иззеха "Лексус"-а на несебърския прокурор, възпрепятствал полицейска проверка

Разследват го за три престъпления

Полицията е иззела като веществено доказателство лекия автомобил, марка "Лексус", на несебърския прокурор Методи Велков, който отказа тест за алкохол и наркотици, и предизвика скандал, след като беше спрян за проверка от полицаи до бензиностанция в района на Равда.

По данни на полицията, Велков бил във видимо неадекватно състояние и се е държал арогантно с пристигналите на място служители на реда.

Полицай от ОДМВР-Бургас образува досъдебно производство с първото действие по разследването, разпит на свидетел, за три престъпления, съобщиха от прокуратурата по случая:

- За това, че е управлявано моторно превозно средство – лек автомобил, с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 на хиляда – престъпление по чл. 343б, ал. 1 от НК;

- За това, че е управлявано моторно превозно средство – лек автомобил, след употреба на наркотични вещества – престъпление по чл. 343б, ал. 3 от НК;

- И за това, че противозаконно е пречено на орган на властта да изпълни задълженията си – престъпление по чл. 270, ал. 1 от НК.

Извършени са разпити на свидетели, включително и на полицейски служители. Извършен е оглед на местопроизшествие. Лекият автомобил е иззет като веществено доказателство в светлината на разпоредбата на чл. 343б, ал. 5 от НК – „В случаите по ал. 1–4 съдът отнема в полза на държавата моторното превозно средство, послужило за извършване на престъплението и е собственост на дееца, а когато деецът не е собственик – да присъди равностойността му.“

Установено е, че лекият автомобил е управляван от прокурор от Районна прокуратура-Бургас. Същият е отказал да бъде тестван с техническо устройство за установяване употребата на алкохол и наркотични вещества, като е отказал и предоставянето на кръвна проба. В тази връзка наблюдаващият прокурор е изготвил искане до Софийски градски съд за даване на разрешение за принудително изземване на образци за сравнително изследване.

Разследването по случая продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право