Измамите с фалшиви банкноти скачат по празниците, най-честите ментета са от 20 лева

Снимка: Архив

Поне три пъти се увеличава рискът от измама с фалшиви банкноти около Новогодишните празници. От данните на БНБ се вижда, че най-често ментетата у нас са банкноти от 20 лева.

Такситата, особено вечер, са едно от местата, на които банкнота менте може да мине незабелязана - както от клиента, така и от таксиметровия шофьор.

Данните на БНБ показват, че от началото на годината са хванати повече от 7000 фалшиви български и чужди банкноти, които са били в обращение.

Броят им намалява значително в последните години, но копията стават все по-добри, предупреждават експертите. Най-често фалшифицираната банкнота остава 20-левката.

Макар че е опитен продавач, Петко признава, че са му пробутвали менте.

„Има ги, някой път ги взимаме. Случвало се е да отида на борсата да пазарувам и като броя за стоката парите,  колегата ми казва, че са фалшиви”, обяснява той.

След 36 години в таксито Бойко пък не помни да е попадал на фалшива банкнота, но не изключва възможността дори да не е разбрал за това. „Трябва да е нещо много видимо, за да си личи и да ми направи впечатление”, отбелязва той.

Около празници като Коледа и Нова година рискът се увеличава многократно.

„Обемите на пари, които циркулират в нас по празниците са в пъти повече, отколкото в обикновен период от годината и съответно фалшивите пари са повече от това, което обикновено срещаме”, посочи Кирилка Епитропова - дилър в обменно бюро.

Експертите предупреждават, че най-често измамата остава незабелязана в таксита или на пазара,  когато банкнотата е само една, или обратното - когато сумата е голяма и се плаща с много еднакви банкноти накуп.

Съветват още хора с неопитно око да не рискуват с големи суми или валута, която не познават. Ако не могат да преценят, вариантът е да помолят за проверка на парите с машина в близко чейнджбюро или поне магазин с ултравиолетова лампа.

Оказва се, че често хората, които плащат с фалшива банкнота, не подозират за това.  Ако все пак попаднете на менте, съветът е да предадете банкнотата в банка или чейнджбюро, които да предадат банкнотата към БНБ за унищожение, ако се потвърди, че е менте. / БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България