Изправят на крака деца с церебрална парализа

Деца с церебрална парализа се лекуват безплатно в центъра във Виница.

Десетки деца с церебрална парализа живеят нормално като останалите си връстници след терапия по метода на Войта в Дома за медико-социални грижи в кв. Виница. Единствено там във Варненско кинезитерапевтите и рехабилитаторите прилагат този вид лечебни процедури, и то безплатно.

Редица са малките пациенти, които се изправят на крака след парези, прохождат сами и дори карат колело. Сред последните е 10-месечната Мария. Тя вече изпреварва връстниците си, защото лази много бързо, изправя се и върви почти самичка. Бебето се родило недоносено. След лечебния курс пропуските са вече минало.

“Методът е кръстен на невролога проф. Вацлав Войта. През 50-те години на миналия век, работейки с деца с церебрална парализа, той открива, че крайниците им реагират при натиск на определени точки. Активацията им изпраща импулс от тялото към мозъка и малките пациенти преодоляват дефицитите в моториката, като наваксват изоставането в развитието си физически и емоционално. Резултатите наистина са поразителни”, обясни кинезитерапевтът Ася Христова.

Сред първите деца, на които е помогнала чрез метода Войта, са две 15-годишни момичета, лекувани още като бебета. Кърмаческата възраст, в която още дори не е поставена диагноза церебрална парализа, е най-подходяща за прилагане на терапията. Затова при всяко съмнение за двигателен проблем на бебето, е добре родителите да търсят помощ, съветва Христова. Лечебните сеанси се правят по 4 пъти дневно през 3 часа, като курсът на рехабилитация е 10 дни в месеца. В дома приемат и деца от страната, които се настаняват безплатно заедно с придружител. "Войта не е панацея, но е важно възрастните да не се отчайват бързо, защото малките усещат и най-малката тревожност у тях", поясни Христова. Затова с майките работят психолози, а кинезитерапевтите ги обучават да прилагат метода и в домашни условия.

Коментари

Задължително поле