Самолет се разби на улица в Бразилия, има жертви и ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Осем души са обвинени за престъпления, свързани с изборите Главният прокурор е поискал от ЦИК разрешение за привличане като обвиняеми на 7 кандидати за кметове и съветници

Вижте Наум Шопов и Теа като деца

Полицията издирва водач, избягал след катастрофа с велосипедист

Дуейн Джонсън-Скалата е най-готиният баща за 2019

Кали израснала на село

Ограничават движението в тунел „Траянови врата“ на магистрала „Тракия“ утре

Камионът-ковчег в Есекс – с българска регистрация, собственост на ирландка Напуснал България през юни 2017 г.

Над 100 000 души денонощие без вода

Забраниха на обвиняем за убийство да посещава квартал в Монтана

Арестуваха пияна кюстендилка, карала крадено такси в насрещното на магистрала “Струма“

Министрите на вътрешните работи на България и Северна Македония раздаваха флаери срещу корупцията на ГКПП-Станке Лисичково

Прокуратурата за доклада на ЕК: Обективно и по достойнство са оценени усилията в областта на съдебната реформа

Изправят на съд телефонни измамници, завлекли баба с 8000 лева

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу трима извършители на телефонна измама. Обвинението срещу Златко Ж., Цветомир А. от Павликени и Златко В. от Горна Оряховица е за това, че на 21 ноември миналата година във великотърновското село Пчелище заблудили местна старица, че трябва да съдейства на полицейските органи за залавяне на престъпна група за измами. Така мошениците я завлекли с 8000 лева. Златко В. е извършил деянието при условията на опасен рецидив.

Във въпросния ден тримата се срещнали в Павликени и решили да си набавят пари, като извършат телефонни измами. Снабдили се с мобилни телефони и сим карти, регистрирани на други лица и захванали да звънят на различни стационарни номера с кодове на села от Великотърновска област. Обвиняемите предварително се сговорили да въвеждат жертвите си в заблуждение, като се представят за служители на МВР и да разиграват сценарий, при който искат съдействие за залавяне на престъпна група, извършваща телефонни измами.

В 15.56 часа Златко В. се свързал с пострадалата жена от Пчелище на стационарния й телефон, представил се за полицай, обяснил, че работи по случай за задържане на „телефонни измамници“, за което било необходимо да му съдейства. Той поискал от жената да посочи мобилен телефонен номер, чрез който да се свърже с нея и да поддържат постоянна връзка. Потърпевшата се доверила и дала номера. В 16.44 часа Златко Ж. се обадил на стационарния телефон на пострадалата преправил гласа си на женски, като се представил за дъщерята й и обяснил, че е пострадала и трябват спешно пари за операция. След това Златко В. отново преправил гласа си и обяснил, че е „лекар“, като поискал 5000 евро за да започне неотложната операция на дъщеря й. Докато провеждала разговора на стационарния телефон, обвиняемите позвънили и на мобилния, на който „полицаят“ й казал да приготвя парите, за да може полицията да хване измамниците с доказателства. Той обещал, че след това парите ще бъдат върнати. Обвиняемите умишлено държали жената на двата телефона, за да не може да се свърже с други хора и да не й дадат възможност да осъзнае, че е жертва на телефонна измама. Пострадалата събрала всичките си пари и по дадените указания ги оставила до контейнер. През това време измамниците се придвижили с лек автомобил до Пчелище, взели пачките и се върнали в Павликени, където разделили сумата.

По искане на прокуратура Златко В. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.