Изпращачът и получателят на боклука в Бургас и Варна са едни и същи

Изпращачът и получателят на боклука, който е открит на пристанищата в Бургас и Варна са едни и същи. Това заяви окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев. Фирмата, които е изпратила боклука, е италианското дружество "Дентиче панталеоне" със седалище Авелино, Италия. Получател на товара е българското търговско дружество "Блацион" ООД, със седалище и адрес на управление в град София. Негов управител е Блаже Игнатовски – гражданин на Република Северна Македония.

20 контейнера с боклук, нерегламентирано внесен от Италия, са задържани на пристанище "БМФ Порт - Бургас" ЕАД. Районната прокуратура е образувала досъдебно производство. То е по член 353 г, ал. 1 от Наказателния кодекс. Цитираният текст от Наказателния кодекс ангажира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през граница на страната.

Досъдебното производство е образувано по повод пристигнали на пристанището в Бургас 20 контейнера с отпадъци. Товарът е транспортиран с кораб на 5 септември 2019 г., като му е бил определен режим временно складиране за срок до 90 дни.

Боклукът е освободен от временен внос и не е бил получен. Той ще бъде използван за веществено доказателство.

„Има разминаване в информацията за декларирания отпадък и това, което е открито в контейнерите. Освен посочената пластмаса и каучук, са намери и желязо, хартия, текстил“, каза комисар Емил Павлов - заместник-директор на Областна дирекция на МВР в Бургас.

„Намеренията отпадък не е радиоактивен и токсичен“, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

"В момента текат оперативно-издирвателни действия спрямо лицата, които са съпричастни към случая", поясни Емил Павлов - заместник-директор на Областна дирекция на МВР в Бургас.

За това престъпление наказанието е лишаване от свобода до 4 години и глоба в размер от 2000 до 5000 лева. Предстои да бъдат назначени експертизи, които да установят вида на боклука.

Предстои да бъдат издадени европейски заповеди за разследване и събиране на доказателства на територията на други държави и ако бъдат установени лица, които са съпричастни към случая, те ще бъдат привлечени като обвиняеми.

Коментари

Задължително поле