Израелският депутат Орен Хазан пред „Труд”: България трябва да е приятелят на Израел в Европа

Трябва ли България да последва примера на президента на САЩ Доналд Тръмп и да признае Ерусалим за столица на Израел, нужна ли е повече помощ за сигурността в България, какво е тероризъм и дали мирът е възможен - това обсъди с „Труд” израелският депутат Орен Хазан.

- Господин Хазан, това не е първата Ви визита в България, с какво се различава и с какво си прилича животът у нас и този в Израел?

- Вечерта преди да пътувам за България почти не успях да заспя от вълнение, че ще се върна обратно тук. На следващата сутрин качих снимка в Инстаграм от летището, а сестра ми изпрати съобщение гласящо „Не те бях виждала да се усмихваш така от цяла вечност“. Това е така, защото България е парче светлина в Европа. Българите си приличат с израелците, защото са топли и дружелюбни. Разликата обаче е фундаментална- животът в Израел е твърде нервен.

- В последните месеци обсъждана тема е решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Защо това подразни арабите и особено, съседката на България, Турция?

- Декларацията за Ерусалим беше нещо, което трябваше да се случи преди 70 години. Преди Тръмп, всеки кандидат президент на Америка обещаваше, че ще премести посолството си в Ерусалим, но никой не го правеше в действителност. Декларацията за Ерусалим е подкрепа, която дойде навреме. Израел е в труден период, защото арабските партии в Кнесет набират сила. Страната ни не е в безопасност, защото много хора по света се опитват да променят историята ни. Израел беше сама в труден период, а признаването от американците на Ерусалим за столица, беше ръката, която ни измъкна от това състояние. Надявам се България да бъде първата държава в Европа, която да приеме декларация, че Ерусалим е столица на Израел, а на следваща стъпка да премести и посолството си.

- Една от водещите институции за изучаването на Холокоста Яд ва-Шем, все още не отдава признанието, което България заслужава. Смятате ли да повдигнете темата за спасяването на българските евреи в институцията?

- Понякога хората се страхуват да сторят правилните неща, защото не са сигурни за последствията, а понякога хората дори не получават възможността да получат признание. До скоро не знаех, че има хора, които се опитват да изтрият тези факти от историята. Но от позицията на човек от нация, която е страдала от хора, които са се опитали да променят историята, мога да заявя, че ние евреите не можем да сторим това на друг. Не мога да бъда сигурен защо, но това, което прави Яд ва Шем не е с правилна цел, може би е с политическа цел. Не знам дали ще ми отнеме седмица, месец или години, но ще направя всичко възможно в името на това Яд ва Шем да признае истината, а истината е, че Цар Борис III реши да не изпраща българските евреи. Факт е, че повече от 50 000 евреи бяха спасени и ние дължим това да бъде признато не само в името на оцелелите и в името на България, но и на историята.

- Израел е водеща страна в сферата на военната индустрия, притежаваща може би най-силната армия в Близкия Изток. Като член на комисията на „Външната политика и сигурност", смятате ли България за стратегически партньор?

- Както САЩ се нуждаят от приятел в Близкия Изток и това е Израел, така и Израел има нужда от доверен приятел в Европа, а аз мисля, че това трябва да бъде България. За да се случи това е нужно доверие и подкрепа. Ако Израел очаква България да бъде стабилен партньор, то следователно Израел трябва да осигури нужното тя да се чувства сигурна. Вярвам, че можем да изградим силно сътрудничество и затова свидетелстват примери в миналото, особено във военния сектор. Правили сме го преди, прави се е и в момента, но сега когато България има приятел в мое лице всичко ще бъде по-лесно, защото е от голяма важност добрите взаимоотношения на нашите премиери Бенямин Натеняху и Бойко Борисов, но сътрудничеството ще се развива по-бързо и качествено, когато те имат хора, които да им помогнат това да се случи.

- Вие сте млад и много известен в Израел, какво смятате за младите лидери в света и за причините за екстремните възгледи относно арабите?

- Ако погледнем по-глобално ще видим как в света се появяват все по-млади лидери. Примери си за това са Себастиян Курц в Австрия, Еманюел Макрон във Франция, Ким Чен Ун във Северна Корея и т.н. Да, млад съм, затова нося идеята на новата политика, а именно коректността, защото двете понятия не вървят ръка за ръка. Днешните политици не се чувстват удобно в позицията, в която остават след като някой млад човек разкрие лъжите им. Това е същото като магьосник да започнем да разкрива тайните на всички фокуси- останалите ще го намразят. Тайните, които аз разкривам са политически лъжи и комбинации. Никога няма да се примиря с това да гледам как се дава власт на арабски полици, които с присъствието си в Кнесет, нараняват Израел. Това е все едно българите да не възразят, ако депутатите в Народното събрание започнат да раздават територии на страната на съседните държави- една част за Турция, друга за Македония и т.н. Никога няма да приема член на Кнесет да излезе на трибуната и да определи нашите войници като убийци. Това са хората, които осигуряват сигурността включително и на тези, които ги обвиняват за убийства. Защото когато се подготвя терористична атака, извършителите не се интересуват кого убиват. Когато Хамас изстрелват бомби в Ивицата Газа те не проверяват дали на прицел е арабска местност или израелска.

- Смятате ли, че мирът е възможен?

- Отговорът на този въпрос е да, но може би трябва да се запитаме кой мир. В Израел се борим да защитим собствената си територия, но всеки, който иска да я споделим мирно, е добре дошъл. Мисля също така, че добрата икономика води и до добро приятелство. Смятам, че можем да постигнем икономически мир, тъй като момента около 240 000 араби, които определят себе си като палестинци живеят върху израелската икономика, нека да увеличим тази бройка. Проблемът е, че има араби, които се водят в идеята на омразата. В последните 30 години властите в Палестина влагат всяка година по 300 млн. евро за тероризъм, вместо да инвестират тези пари в здравеопазване, образование, култура д.р. Всяка година това тези пари отиват за заплати на терористи, чиито престъпления се оценяват в ценова листа. Ако убиеш нападнеш някого получаваш 1000 евро, ако след това той умре- 2000 евро... това няма как да е нормално. И арабските членове на Кнесет, които споменах, се борят за тези терористи, за да ги задържат и спасят. Моя работа е да запазя честта и обещанието, че държавата Израел ще остане на евреите- каквато е и волята на Бог.

- Не Ви ли изглежда, че понякога хората не осъзнават сериозността на темата тероризъм?

Понякога изглежда, че е лесно да говорим за тероризма, но реалността е много по-жестока. Само преди пет дни терористи убиха мой приятел, който просто беше изпратен от жена си до магазина, за да напазарува за четирите си деца. Не е нормално това моят приятел да отиде до магазина и някакво лудо животно едва на 16 години да го наръга с нож. С последните си сили приятелят ми стреля по него, спира го да убие други невинни. Случки като тази стават постоянно, но те никога няма да ни пречупят. Единственият начин, с който да се справим с терористите е със сила, в противен случай те ще продължават да убиват. За мен решението е ясно- нужна е екзекуцията на всеки един терорист. Този 16-годишен убиец няма страх, защото знае, че в затвора живота е като в петзвезден хотел- има образование, осигурена храна, постоянни партита. Той знае, че след няколко години така или иначе ще бъде освободен, заради поредния натиск върху Израел, но следващият път в който атакува, жертвите ще са повече.

- Сега, със започването на 5779 еврейска нова година, какво ще пожелаете на нашите читатели?

- Пожелавам на всички българи това, което желая и на собствената си нация- нека всички молитви сe сбъднат. Пожелавам на Израел и България да успеем да затвърдим силните си отношения с поглед в бъдещето.

Нашият гост

Орен Хазан е член на изралския парламент Кнесет от 2015 година, където две години заема поста на зам.-председател, след което става председател на коалиционното управление на премиера Бенямин Натеняху. Хазан е член на комисиите по „Външна политика и сигурност”, „Финанси”, както и „Вътрешна политика”.

Коментари

Задължително поле