Областният управител на Пловдив Здравко Димитров информира премиера Борисов за ситуацията около инцидента с влак

Неонацистка заплаха събра стотици на контра на “Луковмарш“ (СНИМКИ)

Турция задържа 33-ма мигранти при опит да преминат в България

Срути се част от сграда на университета в Санкт Петербург

Майкъл Пенс и Ангела Меркел обсъдиха газопровода „Северен поток 2“

Зоран Заев: Очаквам посещението на премиера Ципрас в Скопие

Куба – страната на революциите, пурите и салсата Всички романтици мечтаят да видят Острова на свободата

Топ модели дефилираха на „Ледена кралица“ Поля Кинова представи новата си колекция

Автобус на градския транспорт се удари в стълб в София

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива

Божков и фенове обсъдиха бъдещето на „Левски“

Къща в Търново, в която се е крил Левски, отваря врати за посетители в деня на обесването му Домакините са подготвили богата експозиция с любопитни факти

Премиерът Борисов: Цялата ми енергия отива да направя нещо добро за страната и да я представя добре

Димитър Желязков-Очите: Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни

ВМРО подкрепя Ангел Джамбазки за водач на листата за евроизборите

Израелски археолози откриха най-древната пивоварна

Археолози обявиха, че са открили най-старата инсталация за производство на алкохол в света, където преди около 13 000 години правили приличаща на бира напитка. Тя се намира в пещерата Ракефет, южно от Хайфа, в днешния Северен Израел, която служела и като гробница на натуфийците.

„Ако сме прави, това е най-древният обект в света за производство на какъвто и да е алкохол“, заяви пред АФП Дани Надел – преподавател по археология в Университета на Хайфа и един от авторите на научната статия, публикувана в „Джърнъл ъф аркеолоджикъл сайънс: Рипортс“, предаде БНР.

„Знаем, че натуфийците са били в тази пещера. Те са погребвали в нея някои от своите мъртви на платформа от цветя и растения, и очевидно са правели приличаща на супа течност – алкохолно питие“, добави той.

Според Надел напитката е била „различна от днешната бира“, вероятно по-слаба, „но ферментирала“.

Археолозите открили три малки ями с дълбочина 40-60 см, издълбани в камъка на пещерата. Две от тях били за зърно, а третата – за счукване и варене на зърното преди ферментацията.

Местоположението на ямите в погребалната пещера предполага, че питието „изглежда е свързано с церемонии или някакво социално събитие“, каза Надел.

Според научната статия, публикувана с изследователи от Станфордския университет в САЩ, овладяването на методи за правене на бира „са предшествали култивирането на зърнени растения с няколко хилядолетия в Близкия изток“.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.