Израелски археолози откриха най-древната пивоварна

Археолози обявиха, че са открили най-старата инсталация за производство на алкохол в света, където преди около 13 000 години правили приличаща на бира напитка. Тя се намира в пещерата Ракефет, южно от Хайфа, в днешния Северен Израел, която служела и като гробница на натуфийците.

„Ако сме прави, това е най-древният обект в света за производство на какъвто и да е алкохол“, заяви пред АФП Дани Надел – преподавател по археология в Университета на Хайфа и един от авторите на научната статия, публикувана в „Джърнъл ъф аркеолоджикъл сайънс: Рипортс“, предаде БНР.

„Знаем, че натуфийците са били в тази пещера. Те са погребвали в нея някои от своите мъртви на платформа от цветя и растения, и очевидно са правели приличаща на супа течност – алкохолно питие“, добави той.

Според Надел напитката е била „различна от днешната бира“, вероятно по-слаба, „но ферментирала“.

Археолозите открили три малки ями с дълбочина 40-60 см, издълбани в камъка на пещерата. Две от тях били за зърно, а третата – за счукване и варене на зърното преди ферментацията.

Местоположението на ямите в погребалната пещера предполага, че питието „изглежда е свързано с церемонии или някакво социално събитие“, каза Надел.

Според научната статия, публикувана с изследователи от Станфордския университет в САЩ, овладяването на методи за правене на бира „са предшествали култивирането на зърнени растения с няколко хилядолетия в Близкия изток“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука