БФС обсъжда заплатата на Дерменджиев

На 6 април 2020 да почерпят

Девите да овладеят емоцията си, Скорпионите да не се поддават на ласкателствата – Дневният хороскоп на Алена

Иде бум на малоумни самоделни прически COVID-19 сам признал всичко пред руските учени

Свидетел предупредил полицията, че ще го застрелят На гроба на Мариян Марата се появила бележка с имената на килърите му

300 000 проститутки без препитание

СЗО преосмисля позицията си за маските (ИНФОГРАФИКА)

Картини под карантина Фантазьори създават шедьоври от тоалетна хартия, фолио, тенджери и домакински уреди

Отрицателни са пробите на контактните с народния представител Даниела Малешкова

Най-красивите близначки катерят модния Олимп 10-годишните Ава и Лия спасяват баща си от рак

Пандемията роди ново пиратство Винят САЩ, че отмъкват медицински пратки

Един болен от COVID-19 може да зарази 400 души

Защо Стийв Карел напусна „Офисът“

Горски пожар повиши нивата на радиация край Чернобил (ВИДЕО)

Бутици шият маски, за да избегнат фалит Захвърлиха роклите, правят само предпазните материали

Израелски археолози откриха най-древната пивоварна

Археолози обявиха, че са открили най-старата инсталация за производство на алкохол в света, където преди около 13 000 години правили приличаща на бира напитка. Тя се намира в пещерата Ракефет, южно от Хайфа, в днешния Северен Израел, която служела и като гробница на натуфийците.

„Ако сме прави, това е най-древният обект в света за производство на какъвто и да е алкохол“, заяви пред АФП Дани Надел – преподавател по археология в Университета на Хайфа и един от авторите на научната статия, публикувана в „Джърнъл ъф аркеолоджикъл сайънс: Рипортс“, предаде БНР.

„Знаем, че натуфийците са били в тази пещера. Те са погребвали в нея някои от своите мъртви на платформа от цветя и растения, и очевидно са правели приличаща на супа течност – алкохолно питие“, добави той.

Според Надел напитката е била „различна от днешната бира“, вероятно по-слаба, „но ферментирала“.

Археолозите открили три малки ями с дълбочина 40-60 см, издълбани в камъка на пещерата. Две от тях били за зърно, а третата – за счукване и варене на зърното преди ферментацията.

Местоположението на ямите в погребалната пещера предполага, че питието „изглежда е свързано с церемонии или някакво социално събитие“, каза Надел.

Според научната статия, публикувана с изследователи от Станфордския университет в САЩ, овладяването на методи за правене на бира „са предшествали култивирането на зърнени растения с няколко хилядолетия в Близкия изток“.

 

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.