Израелски командоси под прикритие убиха трима "палестински екстремисти" в болница на Западния бряг

Въоръжени израелски военни, преоблечени като жени и медицински работници, нахлуха днес в болница на окупирания Западен бряг и убиха "трима палестински екстремисти", предаде БТА.

Агенцията определя акцията като драматичен рейд, който илюстрира разпространението на смъртоносно насилие и на тази територия след началото на войната в ивицата Газа.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че израелските сили са открили огън в отделенията на болницата "Ибн Сина" в град Дженин. Министерството осъди нападението и призова международната общност да окаже натиск върху израелската армия да спре подобни операции в лечебни заведения. Говорител на болницата каза, че не е имало размяна на огън, което показва, че това е целенасочено убийство.

Израелските военни казаха, че екстремистите използват болницата като скривалище. Твърди се, че един от атакуваните в нападението е прехвърлил оръжия и боеприпаси на други за планирана атака, която била вдъхновена от нападението на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври. Военните не предоставиха доказателства в подкрепа на това твърдение.

Кадри, за които се твърди, че са видео от охранителна камера от болницата, разпространени в социалните медии, показват около дузина служители под прикритие, повечето от които въоръжени, облечени като жени с мюсюлмански забрадки или като болничен персонал с бели лекарски престилки. Един от тях е с хирургическа маска, носи пушка в едната си ръка и сгъната инвалидна количка в другата. Вижда се как участниците в акцията блъскат мъж, който коленичи до стената с вдигнати ръце.

Израел твърди, че екстремистите използват болници, особено в Газа, за да се скрият или да започнат операции. Военните са открили подземни тунели в близост до болници и казват, че са локализирали оръжия и превозни средства, използвани при атаката на 7 октомври на територията на тази болница.

Войната беше предизвикана от атаката на "Хамас", когато стотици бойци нахлуха през границата, убиха около 1200 души, предимно цивилни и отвлякоха около 250 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток