Израел завзе най-голямото парче палестинска територия от 30 години

Израелските власти са обявили площ от 1270 хектара земя на Западния бряг като "държавна земя", най-голямата част от палестинска територия през последните 30 години, която е била призната за израелска държавна земя наведнъж, съобщи израелската правозащитна организация Шалом Ахшав.

„На 25 юни 2024 г. Израелският орган за държавна собственост в териториите декларира 1270 хектара държавна земя в долината на река Йордан... Площта на територията, предназначена да бъде обявена за държавна земя, е най-голямата от (палестинско- Израелски мир). Споразумения от Осло (1990 г.), а 2024 г. бележи връх в мащаба на декларациите за земя като държавни земи От началото на 2024 г. Израел е обявил 2370 хектара на Западния бряг за държавни земи,” се казва в изявление на правозащитниците.

Правозащитната организация отбеляза, че израелската практика да се обявява земя за държавна "е един от основните методи, чрез които Държавата Израел се стреми да установи контрол върху райони в окупираните територии". Правозащитници подчертаха, че това решение е взето от израелските власти на 25 юни, но официално е публикувано едва на 3 юли.

„Земята, обявена за държавна, вече не се счита (от израелските власти) за частна собственост на палестинците, освен това Израел отдава под наем държавна земя изключително на израелците“, се казва в съобщението.

Организацията Shalom Ahshav обясни, че значителна част от тази площ от 1270 хектара, която беше обявена за държавна земя, „преди това е била определена като природен резерват и пожарна зона за военна употреба“ и декларирането на „тази зона като държавна земя“ завършва процеса на "израелско завладяване" на тази земя.

Израелската заселническа дейност на Западния бряг е един от основните проблеми в отношенията на Израел с международната общност и палестинската власт. Освен това тези стъпки служат като една от пречките в търсенето на мир с палестинците, които възприемат подобно разширяване като политика на консолидиране на еврейската държава в завладените територии.

Палестинците, като част от вече закъсалия мирен процес с Израел, настояват бъдещите граници между двете суверенни държави да следват линиите, съществували преди Шестдневната война от 1967 г., с възможна размяна на територии. Те се надяват да създадат своя собствена държава в Западния бряг и Ивицата Газа и искат да направят Източен Йерусалим своя столица. Израел отказва да се върне към границите от 1967 г., още по-малко да сподели Ерусалим с палестинците, който вече е обявил за своя вечна и неделима столица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток