Израел изрази съжаление за сваления Ил-20: Сирийската ПВО стреляше безразборно

По време на инцидента изтребителите ни вече бяха на израелска територия, заявиха от Тел Авив

Израел излезе с позиция за сваления руски самолет Ил-20 над Средиземно море, близо половин денонощие след инцидента, при който загинаха 15 руски военни.

Москва по-рано обяви, че машината е ударена от сирийска ракета, изстреляна по изтребители Ф-16 на Тел Авив, които по същото време са нанасяли удари по цели в Сирия и хвърли вината върху Израел. Според Русия, двата израелски самолета са се "прикривали" зад нейния Ил-20.

"Изразяваме съжаление за смъртта на екипажа на руския самолет, който беше свален тази нощ в следствие на сирийски зенитен огън", заяви в комюнике говорителят на Генералния щаб на израелската армия бриг. ген. Ронен Манелис, цитиран от The Jerusalem post.

"Израел държи режима на Башар Асад, чиято армия свали руския самолет, напълно отговорен за този инцидент. Израел също така държи Иран и терористичната организация "Хизбула" отговорни за тази трагедия", заяви говорителят.

Той потвърди, че израелската авиация е ударила сирийско военно съоръжение, в което, според разузнавателна информация, се е намирало иранско оборудване за производство на високоточни оръжия, предназначено за "Хизбула" в Ливан.

"С тези оръжия е трябвало да бъде осъществено нападение над Израел", заяви ген. Манелис пред журналисти.

Той разясни, че според предварително разследване на израелските ВВС, руският Ил-20 не се е намирал в зоната на операция на израелските изтребители и по времето когато е ударен, те вече са се намирали на израелска територия.

"Сирийските противовъздушни сили са стреляли безразборно и от това, което разбираме, не са се интересували дали в небето има руски самолети", каза Манелис и добави, че "обширният и неточен сирийски противовъздушен ракетен огън" е причина за инцидента.

Израел увери, че ще сподели с Русия цялата информация във връзка със случая, с която разполага.

Коментари

Задължително поле