Израел ни предлага ракети spike (шип)

Противотанковите средства на държавната военна компания RAFAEL са без конкуренция в света

Израелската държавна военна компания RAFAEL, която е част от МО на Тел Авив, предложи вчера най-новите си разработки за войската. Една от тях е противотанковите ракети spike за новите бойни машини, с които родното МО пък се кани да превъоръжи Сухопътните войски. Проектът все още не е минал през МС, за да бъде внесен в парламента за гласуване. Очаква се това да стане през пролетта. Намеренията са да купим около 200 бойни бронирани машини от нов тип за малко над 1 млрд. лв. Наблюдатели свързаха презентацията на израелската компания с посещението на министъра на отбраната Красимир Каракачанов в Израел миналия месец.

С тези противотанковите ракети са воъръжени повечето съременни БТР-и. Огневата система е монтирана на бойни машини в армиите на 29 държави в света, като 11 от тях са в НАТО. Spike е ракета “убиец” на танкове и разрушител на бункери с различна далекобойност: 1,5 км., 5,5 км., 8 км. и до 25 км. Ракетите от серията spike family са 4- то поколение, което означава, че по време на целия полет има връзка между нея, машината и мерача. Те предават видеоизображение в реално време. Стрелецът следи местността и може да открива други цели и води разузнаване, като данните се наблюдават от всички.

Освен това управлението на ракетата във всеки момент може да се поеме от друг боец и според това, какво се вижда на екрана да се пренасочи към по-важна цел и отклони от тази, към която е изстреляна. Засега spike се води най-точата противотанкова ракета в света. Няма такава, която може да порази цел на 25 км. разстояние. Израелците показаха реален филм от бойни действия в Ливан - изстреляна противотанкова ракета към бронирана цел открива бункер на терористи на 8 км. и е пренасочена към него и го поразява.

Коментари

Задължително поле