Изтичане на финансови документи разкрива: Топ банки замесени в пране на пари

Един от най-близките съратници на руския президент Владимир Путин - Аркади Ротенберг (вдясно), използвал банката Barclays за пране на пари и за да избегне наложените му от САЩ и ЕС санкции.

Barclays помогнала на човек на Путин да заобикаля санкции

Българската връзка - страната ни е спомената в над 90 доклада

Световни банки са извършвали транзакции на предполагаеми мръсни пари, като са си затваряли очите за вероятния произход на средствата. Преводите са на над 2 трилиона долара, извършени в периода 1999-2017 г.
Това показват документи, изтекли от финансовото министерство на САЩ. Те са придобити от US компанията за интернет медии BuzzFeed News, която ги споделила с Международния консорциум на разследващите журналисти и други медийни организации.

Изтеклите документи са доклади за подозрителна дейност (SARs), каквито банките изпращат до мрежата за разследване на финансови престъпления (FinCEN) към финансовото министерство на САЩ. Със SARs банките докладват за подозрително поведение, но докладите не са изрично доказателство за неправомерни действия или престъпления. По закон трезорите трябва да знаят идентичността на клиентите си и да отказват да работят с “мръсни пари”. А ако имат доказателство за престъпна дейност трябва да спрат да прехвърлят въпросните “мръсни пари”.

Изтеклите SARs са 2121. Те показват, че водещи банки от години правят бизнес с високорискови клиенти, като такива, действащи вместо престъпни групи или санкционирани от САЩ лица.

В изтеклите SARs най-често се появяват пет глобални банки - JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered Bank, Deutsche Bank и Bank of New York Mellon.

JPMorgan Chase например прехвърляла пари на компании, свързани със злоупотреба с обществени средства във Венецуела, Малайзия и Украйна. Освен това позволила на компания да премести над 1 млрд. долара през лондонска сметка, без да знае кой е собственикът й. По-късно е открила, че компанията може да е на мафиот от топ 10 на най-издирваните от ФБР престъпници.

Deutsche Bank пък изиграла основна роля в историческия скандал за изпраните 230 млрд. долара, който заля естонския клон на Danske Bank. Автоматичните системи на Deutsche Bank са подавали десетина пъти сигнали за регистрирана във Великобритания офшорна компания, но банката е подала SARs години по-късно, след като вече е оперирала с 2,6 млрд. долара.

В теча има и българска следа - страната ни е спомената в над 90 доклада, но като обекти със съмнителна активност са посочени 11 фирми и лица с адреси в България. Спомената е българката Ружа Игнатова - основател на криптовалутата OneCoin, която събра над 4 млрд. долара от инвеститори от цял свят. Игнатова е издирвана от САЩ по обвинения във финансови измами.

Коментари

Задължително поле