Илон Мъск: Тесла ще бъде на печалба през третото и четвъртото тримесечие тази година

Милиардерът с любимото си „дете” – електромобила „Тесла”.

Американската компания за производство на електромобили Тесла ще излезе на печалба през третото и четвъртото тримесечие тази година и няма да й се наложи да набира средства от инвеститори, заяви днес милиардерът и главен изпълнителен директор на Тесла Илон Мъск, предаде Ройтерс.

Изявлението доведе до поскъпване на акциите на компанията с 3 процента.

Тесла се опита този месец да омаловажи спекулациите на Уолстрийт, че ще трябва да се върне на капиталовите пазари тази година, за да набере средства в подкрепа на производството на модела си седан Модел (Model 3), който е възприеман като решаващ за дългосрочната печалба на компанията.

Автомобилостроителят непрекъснато не успява да постигне обещаните производствени цели и се бори с лош имидж заради катастрофа на свой автомобил, управляван с автопилотна система. Тесла заяви преди десет дни, че ще има положителен паричен поток от третото тримесечие.

Мъск отговори на материал в сп."Икономист", в който се цитират оценки, че Тесла ще има нужда от допълнително финансиране на стойност 2,5-3 милиарда долара тази година.

"Тесла ще бъде на печалба и с положителен паричен поток през третото и четвъртото тримесечие, така че очевидно няма да има нужда да набира средства," написа в Туитър Мъск.

Компанията отново не постигна целта си за седмично производство от 2500 автомобила Модел 3 в края на първото тримесечие. Анализаторите и мениджърите на фондове се съмняват в способността на Тесла да поддържа растежа на производството и да достигне 5000 коли Модел 3 седмично след около три месеца.

Модел 3 е първият електромобил, насочен към масовия пазар, и е важен за усилията на компанията да натрупа приходи, за да се разплати с инвеститорите и да напредне с разработката на други електрически автомобили.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили