Гърция иска милиарди евро от Германия

Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Около 200 000 пчели на Нотр Дам оцелели въпреки огнения ад

Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Отново мръсна клевета срещу България “Репортери без граници” калят страната ни под диктовката на българските соросоиди

Арестуваха адвоката на българина Серафим Райчев

Романтика и оспорвано състезание тази вечер в „Hell’s Kitchen“

Султанатът на Оман се отказа от исковете си срещу България заради КТБ

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 април 2019

Според разследването на Робърт Мълър няма координация между кампанията на Тръмп и Русия

Инвеститорите доволни от ниските данъци и заплати България става 12-та в света по производство на коли, ако “Фолксваген” направи завод

Сани Жекова слиза от сноуборда

Туба Бююкюстюн не се отказва от актьорството Този сезон обаче няма да се снима в сериали

Куриери докладват на НАП онлайн търговците

Илхан Кючюк, вицепрезидент на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/АЛДЕ, пред „Труд“: Националистите в кабинета са пречка за Шенген ДПС е най-стабилният либерален субект в Югоизточна Европа

Преди броени дни стана ясно, че точно в окото на Председателството на България на Съвета на ЕС, европейските либерали са избрали София за домакин на своята годишна среща. Предложението е направено от ДПС, а ръководството на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) ще събере в България премиерите и лидерите от своето политическо семейство. Затова и разговаряме с Илхан Кючюк – вицепрезидент на АЛДЕ и евродепутат от ДПС/АЛДЕ.

– Вероятно първо трябва да Ви поздравя, г-н Кючюк, затова, че ДПС ще бъде домакин на най-висшата среща на върха – годишния форум на европейските либерали в София и то точно по време на Председателството на България на Съвета на ЕС – как успяхте да лобирате пред колегите си от ръководството събитието да се случи у нас?

– Това решение на ръководството на партията на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) е преди всичко признание за Движението за права и свободи за това, че повече от 27 години е най-стабилният либерален субект в Югоизточна Европа. В Брюксел са наясно, че ние сме ценностна, проевропейска и демократична партия и в този контекст изборът на София за домакин на събитието не трябва да представлява голяма изненада. Напротив, той е плод на нашата активна работа в семейството на европейските либерали. Само ще припомня, че освен моята позиция като заместник-председател на АЛДЕ партията, госпожа Филиз Хюсменова е зам.-председател на АЛДЕ групата, госпожа Искра Михайлова е председател на Комисията по регионална политика на ЕП, а господин Джевдет Чакъров е дългогодишен член на бюрото на Либералния интернационал. Нито една българска партия не е имала толкова силно международно представителство. Ние с гордост заявяваме, че сме част от европейското семейство и имаме компетенциите и самочувствието да участваме в задаването на дневния ред на Европа. За нас да си европеец, означава да бъдеш носител на определени ценности, а не красива брошка, която можеш да извадиш при необходимост.

– Имате ли вече точна дата за конгреса на АЛДЕ в България?

– Буквално преди броени дни започнахме с подготовката на мероприятието и в момента обсъждаме като потенциални дати края на април или началото на май 2018 г. Желанието ни е събитието да съвпада с най-активния период на първото българското председателство на Съвета на ЕС, за да можем максимално да допринесем то да бъде успешно. В това число – да бъдем и коректив. Очакваме участие да вземат 7-те министър-председатели на АЛДЕ, 5-ма еврокомисари, излъчени от АЛДЕ, лидерите на либералните партии в Европа и евродепутатите либерали. Това е една уникална възможност за България, с която можем да акцентираме върху важни за страната ни и Европа въпроси. ДПС, чрез своя председател г-н Мустафа Карадайъ, вече изведе своите приоритети за Конгреса, а именно – бъдещето на Балканите по модела на българския етнически модел и превръщането на Европа и Балканите в зона, свободна от национализъм и радикализъм, както и бъдещето на Обединения ЕС, което е категорично отрицание на Европа на различните скорости.

– От думите Ви разбирам, че най-важните събития за предстоящите 6 месеца на либералите – конгресът на Лаймек и Съветът на АЛДЕ ще ги домакинства България, ДПС. Тогава да Ви запитам по друг начин – с какво София е толкова важна за Брюксел в настоящия момент?

– Очевидно е, че с оглед на предстоящото председателство европейският дебат постепенно започва да се прехвърля в България. Това колко важна е и какво влияние, има една държава в рамките на ЕС, зависи изцяло от нейните политици. И тук трябва много ясно да се разгранича от често насажданата в българското общество теза, че ние сме малки и от нас нищо не зависи. Важни са не географските и демографски мащаби, а това какъв дневен ред задаваш и как го защитаваш. Ето защо, след като в страната се сформира правителство с участието на крайни националисти, ние искаме да покажем, че в България има политическа партия, която отстоява европейските ценности и същевременно работи за по-тясната интеграция на ЕС. Като пример мога да ви посоча, че на предстоящия конгрес на Европейската либерална младеж (LYMEC) през периода 13-15 октомври, на който Младежкото ДПС е домакин, ще предложим резолюции за ускорена интеграция на страните от Западните Балкани и за интеграция на бежанците посредством образование. С тези две много силни позиции младите хора на ДПС се противопоставят на опитите да се гледа на Западните Балкани като на „сивата зона на Европа”, а бежанците да бъдат гетоизирани.

– Западните Балкани в ЕС – не се ли говори повече по темата само като част от стратегията за лъскането на имиджа на върха на Европа заради Брекзит?

– Не бива да обвързваме интеграцията на Западните Балкани с Брекзит. Присъединяването към ЕС е процес, който върви от десетилетия и е пряко свързан с така наречените „Копенхагенски критерии”. През годините, откакто поеха по пътя към ЕС, страните от региона направиха важни стъпки към помирение, създаване на стабилни демократични институции и преход към функционираща пазарна икономика. Въпреки това, в един момент тяхната европейска перспектива изглеждаше доста неуловима, след като председателят на Комисията Юнкер заяви, че не очаква скорошно разширение. Това беше грешка и създаде предпоставки за дестабилизиране на Балканите. Ето защо съм изключително доволен, че г-н Юнкер е променил своето виждане и само преди дни, в своята годишна реч за състоянието на Съюза, даде ясен сигнал, че мястото на страните от Западните Балкани е в ЕС. На такава позиция е и върховният представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност на ЕС Фредерика Могерини, с която имах възможност да разговарям наскоро. Увери ме, че Западните Балкани са външнополитически приоритет на ЕС.
Що се касае до Брекзит, то резултатите от изборите в Австрия, Холандия и Германия бяха най-добрият отговор на случилото се във Великобритания

– Ако трябва да определите трите най-важни поуки за ЕС от Брезит, как бихте ги степенували?

– Безспорно най-голямата поука е, че популизмът е язвата на съвременното демократично общество и с него трябва да се борим ежедневно. Не бива да неглижираме и факта, че Брекзит ни показа до каква степен е загубена връзката между политиците и гражданите. Смятам, че политическите елити трябва да слязат при гражданите и да се вслушват в техния глас. Вотът за Брекзит, в голяма степен, беше наказателен за политическото статукво във Великобритания и е хубаво, че всички си научихме урока от това. Неслучайно, когато Юнкер обяви петте сценария за Европа, постави ясен акцент на факта, че европейските граждани са тези, които трябва да решат как да изглежда нашият общ дом. И накрая, мисля, че всички разбрахме, че Европейският съюз не е даденост и добрата новина е, че след референдума останалите 27 държави излязоха по-сплотени от преди това и категорично заявиха, че продължават заедно напред. Ето защо трябва да направим от Брекзит „success story” и да използваме момента, за да реформираме ЕС, включително в посока на по-дълбока интеграция.

– На фона на говоренето за солидарност, настроенията срещу Съюза сред европейските граждани растат. Как си обяснявате това?

– Не бих казал, че настроенията срещу Съюза растат. Както споменах и по-горе, последните резултати от изборите в Австрия, Холандия и Франция ни показаха точно обратното – че политиката на празни обещания, езикът на омразата и ксенофобията нямат място в обединена и свободна Европа. Изключение прави само България, където беше допусната стратегическа грешка с участието на националисти във властта. Това е много притеснително, защото само след броени месеци тези хора ще водят председателството на ЕС.

– Обща европейска армия, обща енергийна стратегия по отношение на помощ на страна-член, в която възникне газова криза – за какво е ЕС? За по-лоши времена?

– Общото между тези две европейски политики е обстоятелството, което ги налага, а именно, че Европа е изправена пред редица предизвикателства за своята вътрешна и външна сигурност и ние трябва да се приспособим бързо към новите реалности. Енергетиката е неизменен компонент за постигането геополитически цели от трети страни и аз като докладчик на АЛДЕ на становището към Комисията по външна политика се застъпвах за засилване на регионалното сътрудничество при криза в доставките на газ. В тази връзка, подкрепата, която Европейският парламент даде през изминалата седмица за регулацията за гарантиране на сигурността на доставките на газ, е стъпка в правилната посока, за да бъде ЕС енергийно по-независим. От друга страна, смятам, че се нуждаем от обща европейска отбрана. Не виждам смисъл да има 27 различни армии (след напускането на Великобритания), които не работят заедно. Това е скъпо, неефективно и недостатъчно, за да бъде ЕС глобален актьор на международната сцена. Европа е най-засегната от конфликтите по нашите гранични райони и не можем да разчитаме за своята охрана само на нашите партньори. Бъдещата европейска отбрана трябва да оперира в пълен синхрон с НАТО, който да продължава да бъде крайъгълен камък на евроатлантическата архитектура за сигурност.

– Шенген – Ето, лидерът на АЛДЕ – Ван Баален е холандец. Знаем, че точно Холандия е от страните, които имаше и отчасти има най-големи обструкции по влизането на България в Шенгенското пространство – защо? И като стъпка омекотяване или промяна на позицииите трябва да приемаме домакинството на либералния форум?

– Да, така е. Нещо повече – Холандия се управлява от либерално правителство. Председателят на най-голямата холандска либерална партия Марк Рюте е премиер на страната вече 7 години. Неведнъж сме казвали, че членството на България в Шенген е изцяло политически въпрос, а не технически. Нашите европейски партньори са изключително притеснени от участието на крайните националисти в управлението на страната. А самият факт, че ключови ресори се управляват от техни министри, допълнително подсилва притесненията им. Ще го кажа директно – участието им в управлението е пречка пред пътя на България за членство в Шенген.

– Виждате ли опасност от предсрочни избори в България по време или непосредствено след председателството предвид крехкото парламентарно мнозинство?

– Това е изцяло решение на премиера на страната. Ние от ДПС неведнъж сме заявявали нашата позиция. Всеки един ден управление с крайните националисти e отрицание на постигнатите национални цели, членството в НАТО и ЕС. За съжаление, последиците са за всички нас, но най-вече за младото поколение.

– Защо в ЕП от либералите подкрепяте ЕНП, работите като партньори и това е съвсем приемливо, дори логично предвид ориентацията в политическите ви платформи, а в България една коалиция между ГЕРБ и ДПС би изглеждала „разбраха се”?

– Наистина е така, на европейската сцена най-естественото партньорство е между ЕНП и АЛДЕ. Защо в България такъв тип партньорство не е приемливо, трябва да попитате премиера Борисов. Нямам отговор и на въпроса как се съвместяват крайните идеи на българските националисти с тези на дясноцентристката партия ГЕРБ, член на ЕНП.

– Коментарът Ви за резултатите от изборите в Германия?

– Изборите в Германия белязоха историческото завръщане на немските либерали в Бундестага. СДП възвърна позициите си. Тази положителна тенденция започна преди повече от една година, в отговор на възхода на популистките и националистическите партии. Сега те бележат ръст за сметка на двете големи партии.

Това е поредният успех за либералите в Европа, след като проевропейски партии спечелиха редица избори тази година. Надявам се, че г-жа Меркел ще сформира проевропейско правителство, което ще настоява за реализиране на реформите, от които ЕС спешно се нуждае.

 

Нашият гост

Илхан Кючюк е евродепутат от ДПС/АЛДЕ. Вицепрезидент на АЛДЕ. Роден е на 16 септември 1985 година в Севлиево. Завършва политология и право във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Завършва Академия за публични политики” в Прага, Чехия, “Либерална Академия” (Гумерсбах, Германия), Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 г. – Българско училище за политика “Димитър Паница” и участва в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. А през 2014 г. – Националното висше училище по администрация на Франция (ENA). От 2005 година е член на младежката организация на ДПС, а от ноември 2012 година е неин председател.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. А психопатите от алде кат ферхофстад и бален са пречка за каквото и да е пред България.

  1. Тези „психопати“ дето ги наричаш се ползват с уважението на всички политици от Европа. Г-н Ги Верхофщад е председателстващ на комисията за преговорите по Брекзит и представлява цяла Европа и защитава интересите на всички европейски граждани в Британия, включително и на нашите сънородници. Да си наясно с какви „пречки“ си имаме работа.

   1. Доказателство, че европа се управлява от най големите некадърници.
    При тоя психопат 10 милионна белгия щеше да се раздели и го изгониха… за награда идиотите в брюксел го взеха да управлява в 300 милионна европа с 28 държави.
    Точно заради такива идиоти като него и слабоумни безродни подлоги кат теб британците искат да се махнат.

 2. Интересното е какво ще става след като поемем председателството? Какви глупости ще изръсят нашите „велики патриоти“ по време на комисиите, които ще председателстват? Евроскептици, ще председателстват Съвета на Европа, само в България може да се види такова лицемерие!

  1. Nema licemerie . Ima SVOBODA na misalta I slovoto. Ne sicki spodeliame cennostite na Bruxelskite uzurpatori na vlast nad dushite na liudete.. Koga se prodava edin imot, to se zema soglasieto na SEKI EDIN ot sobstvenicite ! Inak NE SE PRODAVA tui shto e chuzhdo ! Nema bolshevishka/globaliska demokracia – Gospoden zakon.

   1. Ценностите може и да не ги споделиш, разбира се че има свобода на словото, но както говориш против това брюкселско мислене, дай да не сме такива лицемерни и да не искаме да харчим брюкселските пари. Точно това се прави и с „оградата“ и с председателството!

    1. EK I EU sa nenuzhni, parazitni strukturi / mashi na levite grandomani / bezdelnici. Kolko e vnoskata , kolko e vozvrashtaemostta za BG pravitelstvoto. Bruxelskite pari sa nashite pari s unizitelni uslovia.l

    2. Брюксел дава твърде малко пари да им чистим лaйнaта които изcра с имигрантите.
     Лицемерни са брюкселските уроди и безродните им подлоги у нас..

  2. По добре евроскептици, отколкото слабоумни безродни тролещи подлоги като теб.

 3. Има граници, които не трябва да бъдат пресичани. Има принципи, които не трябва да бъдат оставени на втори план. Ако Борисов не знае точно какво да направи, може за пример да погледне какво става в Европа. Всички европейци са против националистите, в Германия излизат на протест срещу тях, а ние тука ги вкарваме в управлението.

  1. Ти германските говеда ли ще даваш за пример бе?
   Таз вечер пълно с безродни тролове…

   1. Една блондинка навлязла в насрещното на магистрала. Обадила се на 112 и казала: „Пращайте много полиция, че тук всички са полудели и карат в насрещното!“
    Та и ти коментаторе…
    Видя, че народът не мълчи реши да се изокаш… Ама само дето пак се изака!

    1. сенил дементирал, трябва да призная, че си прав, че народът се състои от овце които не мислят, но за сметла на това силно блеят… И затова са на това дередже.

     1. Аз лично се боря повече от овцете да започнат да мислят. И знаеш ли, успявам. Граченето на такива, като теб вече почти не хваща дикиш.
      Но ти измисли нещо друго, с което да ме обиждаш… Някак си не върви да ме наричаш дементирал, след като повечето от данните и фактите с които подкрепям тезите си не ги научавам от чичко Гугле!
      Напъни се. Сигурен съм, че това е в силите ти!!!

     2. Редовно проявяваш симптомите на сенилно дементирал, трудно се ориентираш в реалността и не възприемаш новото… А и рамките на света в който си се затворил ми дават основание да те причисля към овцете…

 4. Тези пишман националисти със сидорчето начело въобще не са никаква опасност, а само имитация, целяща да не бъдат допуснати до властта истинските националисти. Довреме е. А оапасни за България са други националисти – протурските, които отдавна преядоха с власт и сториха немалко злини на България.

 5. Чиста гейпарадистка и мултикултурска лъжа е, че „всички европейци са против националистите“. Долна и напълно изтъркана лъжа. Дори в окупираната Германия изборите показаха обратното, брекзит е националистическа по същество реакция, ври и кипи от национализъм не само на запад, още повече е на изток и това е ОЧЕВАДНО. Заблудените от идиотската пропаганда в стил „Холивуд“ стават все по-зрящи, а затова и по-сърдити и гневни.

  1. Няма лъжа няма измама. Никъде националистите не са в управлението, а само в България. Хората в Германия излязоха на протест след изборите против националистите. Франция, Холандия, Австрия и т.н. навсякъде националистите се поставят на мястото си… За Брекзит повечето хора дори не знаеха за какво гласуват и от нищо не бяха наясно. Говори с факти и разсъждавайки малко. За първи път виждам човек, който така отявлено защитава национализма… явно не си си научил урока по История!

   1. И тоя безроден олихофрен взел да дава пример с германските говеда.

 6. Това правителство е исчерпан , нищо неможе да направи по въпроса освен да дрънкат глупости и да лъжат народа !

 7. Имайки предвид, че Псевдопатриоти ни управляват, ГЕРБ води своята кадрова политика, правосъдната система ни система е срината, приемането ни в Шенгенското пространство е изключително застрашено.

 8. Искаме да живеем в нормална демократична страна без крайни елементи в управлението й.

 9. За Шенген ни казаха да не се надяваме скоро да влезем.Какво общо има кой управлява,по-точно с кого Борисов е решил да управлява,тъй като изборите напоследък показват,че това е единствената възможност – той да решава,дори Слави ще се провали в начинанието си,БСП е вече на възраст.

 10. Pederastiata e merzost Gospodu ! Elhane, vo Turcia shte ti obrasnat vezhdata, ako rasish tia prostotii. I kak taka govorish ot imeto na liudete na Zapadnite Balkani – da ne sa maloumnici ili sa te vrekli za tehen glashatai. Gledai si kadankata I ne zaglejdai chuzhdi livadi

  1. Данчо, Данчо… ама и ти имаш един изказ… що се мъчиш така, вижда се колко акъл имаш и колко си внимавал в час по български език. Толкова ли си закъсал с парите?!?!

 11. В цяла Европа са против мюсюлманите и исляма, а не против националистите-те защитават собствената си държава и народ, а мюсюлманите какво правят тук при белите хора,германците се изнасят в Унгария за да се отърват от осраните шалвари. В България трябва само националисти да са във власта а предателското ДПС да бъде забранено.

  1. Във всички говежди държави кат германия са против националистите.

  1. Пътят на България няма НИЩО ОБЩО с ДПС.А пътят на противоконституционната етническа партия е към Анадола.Ако ти харесва тази дестинация, хващай пътя.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.