Имамите у нас само с лицензирани дипломи

Предлагат промени в законите за вероизповеданията и образованието

Кибератаките са източник на нестабилност

Висшият ислямски институт в България трябва да се лицензира и той да обучава кадрите си по учебна система, утвърдена от Министерството на образованието. Това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на XIII-та Международна конференция "Тероризъм и електронни медии", с домакин у нас Института за сигурност и сътрудничество. Форумът е двудневен и се организира в София, в хотел „Маринела“ от Международната академия по телевизия и радио (IATR), с подкрепата на Федералната агенция по печата и масовите комуникации на Русия.

Красимир Каракачанов отбеляза пред журналисти, че се подготвят промени в Закона за вероизповеданията и в Закона за образованието, които идната седмица ще бъдат внесени в Министерски съвет. Поправките ще касаят „финансирането на вероизповеданията и кадрите, които се занимават с изповядването на една или друга религия“. „Смятате ли, че е нормално, младежи, които са учили в частни ислямски университети, и то в страни, където официално се проповядва уахабизма, да идват и да заемат места в джамиите и мюфтийството“, запита Каракачанов. Припомняме, че според експерти точно ултраконсервативния уахабизъм е в основата на идеологията на ДАЕШ. Имамите, които вече проповядват у нас би следвало да минат на изпит след влизането на поправките в сила, каза още вицепремиерът. На въпрос относно доклада на ДАНС за 2016 година, където бе упомената заплаха за териториалната цялост на страната, вицепремиерът отбеляза, че застрашени райони са тези с ромските гета, където навлиза „религиозният фактор за промиване на мозъци“ и региона на Родопите, защото там се настаняват имами, които нямат нищо общо с традиционния ислям в България. "В докладите на ДАНС и спецслужбите отдавна има такива констатации, но хубаво е, че политиците вече са склонни да говорят за това“, каза още Каракачанов. Пред участниците в конференцията вицепремиерът определи кибератаките като източник на нестабилност и воденето на хибридни войни като правило.

 

Равносметка

Харчим милиони, но заплахата остава

Бежанците се превръщат в заплаха за европейската цивилизация

Въпреки похарчените милиони, хвърлените усилия и хилядите загинали в борбата с тероризма той продължава да бъде заплаха не само за сигурността на държавите, на съюзите, които те сформират, но и за сигурността на всеки човек. Това заяви пред участниците в XIII ежегодна международна конференция “Тероризъм и електронни медии” вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. “Никой от нас не е застрахован от подобно събитие. Помним 2012 година какво се случи на аерогарата в Сарафово, където беше взривен автобус с израелски туристи”, подчерта Каракачанов. И допълни: “Нестабилността идваща от Близкия Изток носи заплаха за сигурността на всички”. По думите му бежанските потоци, нелегалният трафик на хора с методите на тероризма се превръщат в яростен противник на европейската християнска цивилизация. България, като страна членка на НАТО и ЕС, активно участва в общите усилия за справяне с безпрецедентните предизвикателства в динамичната и променена среда за сигурност”, каза още по време на форума вицепремиерът.

 

Статистика

4800 терористи е имало в Европа

Жертвите намаляват, но се усилва паниката

Около 1200 души са загиналите при терористични актове в Европа от 1988 година до момента. Това сочат данни, изнесени на на XIII-та Международна конференция “Тероризъм и електронни медии”. За сравнение, убитите при тероризъм за периода от 1970 до 1988 година са близо 4800. Статистиката изнесе Владимир Козлов – зам.-директор на Федералното бюро по печата и масовите комуникации на Русия. Козлов посочи, че данните звучат като парадокс, но днес терористичните актове в Европа са намалели, в сравнение с периода през последните десетилетия на ХХ век, когато на континента е имало повече от 4800 действащи терористи, а жертвите са около 2200. В Русия терористичните актове са с 19 процента по-малко през 2016 г. Той отбеляза, че броят на деянията намалява, но се усилват паниката и страхът. Руският посланик Анатолий Макаров призова журналисти и политици да обединят усилията си, за да се предотврати радикализацията в обществото.

 

В интернет

Терористите използват подвеждащи новини

Киберпространството се явява благодатна територия на терористичните организации поради гарантираната анонимност и това ще е най-голямото предизвикателство пред службите по света. Това каза Румен Петков– председател на Общото събрание на Международния институт за сигурност и сътрудничество по време на конференцията срещу тероризма в София. 20 страни ще участват във форума – Великобритания, Испания, Италия, Белгия, Гърция, Кипър. На много високо представителство – ООН, ОССЕ, ЮНЕСКО. Терористите не просто използват манипулиращи и подвеждащи новини - това е част от тяхното ежедневие, подчерта Петков. По думите му една от големите отговорности на медиите е да не допуснат героизиране на тероризма. “Когато показваме силата на терориста, не правим услуга на обществото”, заключи Петков.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България