Има потенциал за придобиванията с кредит

Банките продължават да отпускат евтини заеми, което подпомага стабилността на пазара на имоти.

Заради натрупаните спестявания

64 хил. депозита са от 100 хил. до 200 хил. лв.

Заради натрупаните спестявания в България има потенциал за ръст на покупките на имоти, при които част от цената се доплаща с ипотечен кредит. “Възможно е голяма част от хората да продадат по-старите си жилища, строени преди 40 години, и да купят по-ново и от по-висок клас жилище”, каза Антон Андонов, изпълнителен директор компания за недвижими имоти.

Според данни на БНБ, големите депозити на граждани нарастват най-много спрямо 2015 г. Над 64 хил. депозита на граждани в банковата система са между 100 хил. и 200 хил. лв., 13 хил. депозита са на стойност между 200 хил. и 500 хил. лв., 2100 влога са между 500 хил. и 1 млн. лв., а 1180 депозита са на стойност над 1 млн. лв.

“Част от тези депозити може да бъдат инвестирани в имоти. По време на криза икономическата активност се забавя, текат процеси на прилив на капитали от фирмите в частните лица. Собствениците на фирми изтеглят част от оборотния капитал и обикновено го инвестират предимно в луксозни имоти. В същото време броят на хората, които притежават големи депозити, е под 10% от активно работещите, така че пазарът на луксозни имоти е ограничен предимно до столицата”, отбеляза Андонов. Според него има засилен интерес към покупки на къщи.

Банките продължават да дават евтини заеми, които допринасят за стабилността на пазара на имоти, казват брокери. “Вярата на банките в добрите проекти показа устойчивост. Тук вече идва отговорността на инвеститора ръка за ръка с държавата и общините да мислят за едновременното развитие на инфраструктурата. Частните инвестиции многократно изпреварват във времето реакцията на обществените институции, а виждаме, че когато се развие метрото или голям булевард, веднага около него се появяват много нови проекти”, отбеляза експертът Иван Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти